måndag 17 april 2017

Andrew Peller dominerar vinhyllorna i Vancouver

 
Vissa investeringar är man mer nöjd med än andra. Den kanadensiska vintillverkaren Andrew Peller tillhör den kategorin. Köpte mina första aktier sent 2015. Med en mycket låg kurs på Kanadadollarn (ca 6,00 kr), letade jag något ocykliskt, stabilt och växande. På en lista över årliga utdelningshöjare hittade jag det här bolaget som då helt klart befann sig under radarn, med en kurs på sådär p/e 13-14. Det visade sig vara ett bra köp, under våren 2016 var det som att aktien "upptäcktes", och kursen tog fart. Mitt första inköp ligger nu nästan +90 %, inkl. att Kanadadollarn stigit i värde. Nu blir det i huvudsak observationer från Kanada, men har tidigare gjort en lite djupare genomgång av företagets utveckling.

Det man kan läsa sig till ger en mycket positiv bild. Men hur ser det ut i verkligheten?

Dominerar vinhyllorna. Har tittat in i några vinbutiker i Vancouver (vin och sprit säljs här liksom hemma inte i livsmedelsbutiker, även om liberalisering sker i vissa provinser). Till min stora glädje finns ett stort utbud Andrew Peller, och det handlar om både billigare och lite dyrare viner. I den förstänämnda kategorin dominerar Peller Estate (kanadensiska och importerade druvor blandade) med i större butiker ett par hyllmeter, och med ett tiotal olika viner (rött, vitt, rosé). Alla i priskategorin 7-9 CAD (50-60 kr) för 75 cl, och man kan dessutom få vinerna i både större flaskor och i bag in box. Dessutom verkar försäljningen gå fint, ibland ser det ut som på bilden med slutsålda varor. Även de dyrare vinerna som Sandhill, Gretzky Estate och Red rooster finns med ett stort utbud, alla i prisklassen 15-19 CAD (100-130 kr). Då talar vi om viner gjorda av enbart druvor från Kanada, Brittish Columbia. 

Husets vin på restauranger. Här uppfattar vi att Peller Estate är något av ett "standardvin" på krogen. Husets vin är detsamma som Peller Estate. Det är ett gott betyg.

Hade en tanke att besöka företagets anläggning i Kelowna, några timmars bussresa öster om Vancouver. Tyvärr fick vi inte ihop det med resrutten. Istället blev det vinprovning på egen hand.

Vinprovning

Vin: Peller Estate, rött
Druva: Merlot
Pris: 8 CAD för 75 cl i vinbutik

Sambon: Inget speciellt, smakar lite som saft. Vinerna från ditt andra vinbolag är bättre (Concha y Toros Casillero del Diablo).

Jag: Helt ok standardvin. Inte så tungt, fungerar bra som husets vin till pizza eller pasta. Bra sett till priset. 

Vin: Peller Estate, vitt
Druva: Pinot grigio
Pris: 7 CAD (extrapris) för 75 cl

Sambon: Det här var gott, fruktigt och med smak som inte direkt försvinner. Bättre än det röda.

Jag: håller med. Det här smakar mer som ett kvalitetsvin än det röda. Fruktigt och lättdruket, och ska drickas riktigt kallt.


Varför vin i Kanada? 
Bakom aktiens utveckling finns en kraftigt ökad vinkonsumtion på senare tid. Enligt statistik från den kanadensiska statistikmyndigheten har försäljningen ökat med drygt 45 % sedan 2004/05. En gynnsam faktor är demografin, med en allt äldre befolkning. Den inhemska produktionen står för konstant ca 40 % av volymen. Här finns Andrew Peller tillsammans med Constallation Brands numera sålda verksamhet, på en annars diversifierad marknad.

Andrw Peller visade vad jag ville se, och smakade helt ok. Man skriver själva att man har 37 % av försäljningen av inhemska viner. Efter att ha sett vinhyllorna tror jag på det. Det blir nog att öka lite framöver, även om kursen stabiliserat sig på en högre nivå än när jag gick in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar