söndag 12 november 2023

MHM automation - årets roligaste nyhet!

Ett av de där inläggen som funnits ofärdigt som utkast länge! Bolaget har dock legat stabilt i portföljen ca 1,5 år och har utvecklats fint både till resultat och aktiekurs! Så kom budet som nog för portföljen var årets bästa - ett bud med 87 % premie! I veckan som gick lämnade bolaget portföljen.

Som sagt, inlägget blev inte färdigt, men slänger ut det i något uppdaterat skick.

Verksamhet 

Bolaget fokuserade fram tills för några år sedan på cisterner för livsmedelsindustrin, framför allt inriktat mot vin och mjölkprodukter. Det var en verksamhet som inte lyfte och sedan dessa har bolaget helt byggts om. För att bedöma bolaget analyserade jag därför i första hand  beståndsdelarna i det "nya" bolaget, och jag tyckte att det såg mycket lovande ut. 

Företaget beskriver sig idag ha två affärsområden, dels det tidigare, dels det nya som sammanfattas som "automation". Det senare har tillkommit genom i huvudsak tre förvärv, Haden & Custance (2016) som fokuserar på robotar för uppackning av ost (ja precis, det är väldigt nischat), som ett delsteg i osttillverkning. Bolaget är starkt framför allt i USA och ser ut att ha världspatent på det man gör.

Det andra förvärvet Milmeq (2018) med fokus på plattkylar och frysar, som trots en fantastisk marknadsposition i Australien, hamnade i ett trängt ekonomiskt läge och mer eller mindre fick skänka bort verksamheten då man satt fast i höga fasta kostnader. Strax efter förvärvet vände allt på ett sällan skådat sätt. 

Det senaste förvärvet är Wyma, det största av förvärven, som blev en del av bolaget under 2023. Företaget beskrivs som en världsledare inom utrustning för efterhantering av frukt och grönsaker. Förvärvet gjordes med en kombination av nyemission och lån, och jag valde, trots att skuldsättningen blev lite högre än bad jag normalt är bekväm med, att behålla innehavet.

Utöver det finns ett antal mindre , bland annat robotar för äppelplockning. Man har även kompletterat sin ursprungliga verksamhet med ett förvärv som breddar verksamheten.

Jag fokuserade i min ursprungliga analys på Milmeq som jag såg som den största värdeskaparen..

Milmeq. Fokuserar som sagt i huvudsak på s k plattfrysar och kylar med samma konstruktion. Man skulle kunna likna det vid en brödrost med med kylelement istället. Konstruktionen används framför allt för kött men man ser potential i att bredda tillämpningen. Produkten ger enligt deras egna uppgifter en energibesparing på sådär 30 %. Bolaget är inte ensamt i världen om sin produkt men dominerar i Australien där man för några år sedan sade sig ha 90 % alla installationer inom rött kött.

Tittar man på konkurrens på världsmarknaden är de inte ensamma. 

Finanser och utveckling

Utvecklingen, länk till marketscreener

Sammanfattningsvis

Inte min mest typiska investering, men den typ av teknikbolag jag gillar. Dessutom var värderingen klart rimlig, deras förvärvshistoria fantastisk och potentialen i produkterna, dessutom med fantastiska marknadspositioner. Det var kul att fler såg något av detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar