söndag 13 januari 2019

Portföljuppdatering: köpt, sålt, ska sälja


En dryg månad sedan den senaste rapporten, och lite har hänt, och mer kommer att hända framöver. Kassan nu ligger på 4-5 %. Har dock en tanke att den bör vara i alla fall nästan så stor. I dessa volatila tider kan köptillfällena snabbt uppstå.

Ja, sedan senast: 

Sålt Brampton Blick. Den kanadensiska tegeltillverkaren, med sådär halva marknaden i provinsen Ontario, är brutalt undervärderad. Men när man inte fått fart på värdering under byggboomen, varför ska det då ta fart nu när försäljningen viker? Ja, och varför ska man bygga en ny fabrik i det läget? Mina frågetecken har vuxit i storlek och antal, och ytterligare sedan jag skrev i oktober. Dock var försäljningen inte lätt genomförd. Jag fick jobba i ett par veckor för att inte behöva gå ner ytterligare ca 10 %, under den kurs som bolaget rört sig kring den senaste tiden. Och utöver de ca 15 % jag gick back på affären.

Ökat i Interroll Holdings för att komma över 4 %. De schweiziska innehaven tappade ordentligt under slutet av förra året, inte minst Interroll (analysen från i höstas) som dippade som mest ca 25 % sedan köpet i oktober. Jag köpte den 28 december, nära botten, men förlorade några % på att Nordeas handel låg nere den 27 december. Riktigt irriterande! Hade jag lyckats sälja Brampton lite tidigare hade jag också ökat i sensortillverkaren LEM, men nu har kursen dragit iväg.

Säljbeslut i Brasserie Cameroun. Den kamerunska bryggaren har uppenbara problem. Landet höjer ölskatten ordentligt, och det lär göra livet tufft för bolaget. När landets ekonomi har problem ligger det nära till hands att beskatta den lilla formella delen av ekonomin. Dessutom har man avvecklat försäljningen av öl på fat, och så skaver oroligheterna i de engelskspråkiga provinserna, i det annars fransktalande landet. Här är försäljningen ännu svårare än för Brampton, men jag har ingen panik att avveckla det lilla innehavet på drygt 2 %.

Vad händer nu? Just nu tittar jag på ökningar. Äppelodlaren mm Scales (NZ), som jag tänkte skulle över 10 %, väntar jag med efter att man gjort ett i mina ögon tveksamt förvärv (av en mindre tillverkare av husdjursmat i USA). Återstår att se vad de köper för kassan de får/fått för sina avyttringar av kylverksamhet mm. Det kan bli ökning, men det kan också bli avveckling eller i alla fall minskning. Dominanten inom kakel och badrum Italtile (ZA) är kanske bolaget med högst kvalitet i portföljen. Men landet är skakigt, och även om man navigerat fascinerande starkt, är jag tveksam till att öka exponeringen mot Sydafrika. I så fall ska Shoprite lämna portföljen, men där tror jag kursen har mer att ge. Kanske blir det någon annan ökning, genomlysning pågår.

Tittar såklart också på nya bolag, framför allt i Europa, men även i Asien. Just nu närmare 10 bolag på lista från screening under julhelgerna. Den ska nu ska trattas ner till ett par tre köpkandidater. Några av dessa lär dyka upp på bloggen.

Vad tror du om portföljen? Vad tittar du på?

6 kommentarer:

 1. Jag tittade på Digital Storage i veckan och hoppas jag köpte dessa bolag på en vettig nivå. Det kommer snart även ett inlägg om ett livsmedelsbolag med skyhög skuldsättning, inget för dig mao ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo priserna har ju kommit ner en del på den typen av bolag, så kan nog vara vettiga nivåer. Teknikbolag överhuvudtaget börjar att se intressanta ut.

   Skyhög skuldsättning, där tappar du mig, som sagt ;-)

   Radera
 2. Brampton och Interroll har jag ingen koll på men Brasserie Cameroon tycker jag det ser mycket rimligt ut att sälja även om jag gillar regionen. Är rätt imponerad av ECOWAS länderna. Känns som att de självreglerar politiken i demokratisk riktning inom det nätverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo regionen på rätt väg, men Kamerun har en del utmaningar som bolaget tyvärr drabbas av. Bolaget utvecklades fint föregående år, och utdelningen höjdes. Och även om 2018 skulle visa lika fin utveckling (vilket jag inte vet), så kan 2019 bli tufft. Nedsidan är alldeles för stor.

   Radera
 3. Jag tror inte det är fel att ha upp till 5 procents kassa, särskilt i lite skakigare tider. Nog har det blivit dags att sälja Brasseriet tror jag, och de andra funderingarna är kloka också.

  Möjligen kan det vara värt att kika på Taokaenoi och Ekadharma. Och öka i Straco? Men jag tycker Scales är högst tveksamt, ser inte att de växer inom sin vallgrav utan snarare helt tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Straco kikar jag lite på, det finns argument både för och emot att öka nu. Men andelen är låg, och det lutar åt en ökning. Om inte nu, så senare under våren. Både Taokaenoi (tkn) och Ekadharma är intressanta. Tkn har kommit ner på kanske rimlig nivå, men känner inte fullt förtroende för ledningen. Ekadharma har lite låg omsättning för det höga courtaget när man har bara någon timme på sig på fm för att justera ordern. Sydafrika lättare där.

   Radera