söndag 27 januari 2019

Min exponering - fortfarande mest exotisk?För ett år sedan tittade jag senast på min geografiska exponering. Den går såklart att definiera på olika sätt, men nu liksom då har jag utgått från var företagen har sin omsättning, och viktat mot innehavens andel av portföljen. Det går såklart att argumentera för olika definitioner när man räknar på exponering, men jag har landat i just omsättningen, som är enkel, samtidigt som den väl speglar var bolaget har sin risk. Framför allt är det ett betydligt bättre alternativ än var bolaget har sitt huvudkontor.

Jag har generellt utgått från bolagens senaste årsredovisningar, som såklart är olika färska. Tyvärr har jag sedan fått använda mig av en rätt så trubbig indelning, där Asien och Oceanien summeras, och där jag i år dessutom varit tvungen att slå samman Nord- och Sydamerika. Trots det har jag dessutom tvingats till ett par tveksamma förenklingar; LEMs redovisning ”Asien och resten av världen” (som är det största geografiska segmentet) har jag lagt till Asien, och A2:s lilla del USA och Storbritannien, har jag delat rakt av mellan Europa och Amerika. 


Skillnaderna jämfört med förra året är inte gigantiska. Den största förändringen är en högre exponering mot Europa, som ökat till 17 % (7 %), liksom att Amerika  minskat. Bakom mer Europa finns Gotlandsbolaget och de schweiziska bolagen. Bakom lägre andel Amerika finns framför allt avyttringarna  av Femsa (MX), Andrew Peller (CA) och Brampton (CA). Asien och Oceanien står fortsatt för runt halva exponeringen, och en kvalificerad gissning är att Asien  är runt 40 %

Jämför man med världens BNP speglar min exponering rätt väl hur den ser ut idag. Möjligen kan man säga att jag lutar något tyngre åt Emerging Markets. De asiatiska ekonomierna står redan idag för drygt en tredjedel av världsekonomi räknat som BNP, medan USA står för knappt en fjärdedel. Med en tillväxt på runt 2 % per år i väst, och med åtminstone den dubbla för Emerging och Developing Markets, kommer självfallet förskjutningen från väst till öst att fortsätta. Såklart kommer det att finnas bolag som lyckas bra på marknader i väst, men med en lägre tillväxt blir det utan tvekan tuffare. Samtidigt väger väst, och inte minst USA, mycket tungt i världsindexen. Då är det självklart så att där finns bolag som har en betydande del av försäljningen i öst.

Självfallet kan man komma åt tillväxten i den "nya världen" också genom bolag i "den gamla världen". Men ofta får man bolag som ligger tungt i regioner med låg tillväxt. Den snabba tillväxten, driven av ökat välstånd och befolkningstillväxt, blir lättare att fånga med bolag som finns på plats. Ja det här finns anledning att komma tillbaka till, för det är en världskarta som ritas om.

Jag tror att jag har hittat en rätt bra balans mellan olika regioner i min portfölj. Och även om det kan röra sig lite från tid till annan, för det är rätt bolag jag i första hand söker, så tror jag att det är ungefär såhär det kommer att se ut.

Hur tänker du kring geografisk exponering? Och Gustav, är jag fortfarande mest exotisk?

8 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Trevlig sammanställning! Har faktiskt aldrig räknat ut detta. Gjorde en snabbare överslagsräkning i linje med dina kategorier.

  Landar på 47% Asien, 26% Europa, 25% Amerika och 1% Afrika I Princip mitt enda innehav med mer rejäl Afrika exponering är Diageo. Så du vinner över mig med dina 13% i Afrika :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad kul att höra! Rätt lätt gjort, och flera av bolagen har ju dessutom hela omsättningen i samma världsdel.

   Då är du också rätt så exotisk, det är bara Afrika som skiljer oss åt :)

   Radera
 3. Klart intressant sammanställning, tyvärr så skulle det krävas mycket jobb för mig att räkna ut detta av förklarliga skäl. Jag gör det enkelt för mig och utgår efter bolagets huvudsäte och när jag väljer "exotiska" case så prioriteras stor andel regional omsättning.

  Prio 1 för mig är att vara mer exponerad mot tillväxtregioner än vad som är fallet för MSCI World som de globala indexfonderna följer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej det skulle ju bli alldeles för mycket jobb i förhållande till vad du får ut av det. Bolagets huvudsäte säger ju trots allt en hel del!

   Du är helt klart exotisk!

   Radera
 4. Trevligt inlägg! Jag har, sett ur listning, lite avrundat 22 i AU/NZ, 15 i Sydafrika, 10 i Indonesien och knappt 10 i Singapore/Thailand. Andelen Nordamerika är kanske väl hög genom Savaria, Decisive, Somero och LiveChat.

  Utan att ha räknat i detalj så tror jag vi har en vinnare: du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara lägga till att jag tror det är jättesmart att tänka/räkna så som du gör att anpassa sig efter var framtida (BNP)tillväxt kommer. Extremt många är extremt väst-fokuserade i sitt sparande. Och med en vanlig globalfond får du i princip 85% västvärlden, med sämre tillväxtförutsättningar. Ditt upplägg är en "riktig" globalfond!

   Radera
  2. Tack, alltid kul att vara vinnare! ;-) Det är Kanada som gör skillnaden som sagt. En riktig globalfond är det, och förstår faktiskt inte hur en fond med 85 % väst kan få beskrivas som en globalfond...

   Radera