söndag 25 mars 2018

Portföljuppdatering - avveckling och ökningar


Har ambitionen att bli snabbare med att uppdatera på bloggen när jag gör förändringar i portföljen. Men vill heller inte göra det utan att ha kommenterat ändringarna. Sedan senast, och det var tre veckor sedan, har det blivit två större förändringar, en försäljning, och en ökning. Inför löningen har också kassan krympt till knappt 2 %. Ambitionen är 5 % i kassa efter månadens köp.

Sålt Titon. Den lilla tillverkaren av spaltventiler har haft en fin resa på börsen sedan jag köpte i höstas. Samtidigt kan man säga att bolagets utveckling inte varit lika häftig. Efter en ordentligt djupdykning i årsredovisningen är det tydligt att framgångarna ligger mycket tungt i det första halvåret. Inte minst föll marginalen kraftigt halvåret på bolagets viktigaste marknad Sydkorea. Jag får nästan känslan att marknaden inte noterat detta, utan snarast ”upptäckt” bolaget i samband med årsrapporten. Men så redovisas inte heller siffrorna för andra halvåret specifikt. Med de slutsatserna, en uppvärdering från p/e 8 till 13 sedan jag köpte, och en vinst på +55 % inkl utdelning, valde jag att kliva av.

Ökat i Gruma. Har en tid funderat på att öka i det mexikanska majsmjöls- och majsbrödsbolaget Gruma, som tappat en del på börsen på senare tid. Lite oförtjänt tycker jag, och inte omöjligt drabbas man av att man är ett mexikanskt bolag med betydande verksamhet i USA. Bolaget är ingen raket, men med en fin lönsamhet (ROE över 25 % trots rimlig skuldsäting), och en stark marknadsposition (inte minst som dominant inom majsmjöl i Mexiko och USA), ser jag den som en del av en stabil bottenplatta i portföljen. Och det finns fler som tror på bolaget och ser det som undervärderat. Den länkade artikeln på seeking alpha visar också på potential.

Utöver de två större förändringarna har jag ökat i krossaren Vitreous Glass, som jag skrev om för ett par veckor sedan, och svagt i tegeltillverkaren Brampton Brick. 

Vad tittar jag på nu? Håller på att ta mig igenom selektiva delar av Londonbörsen, och har så här långt hittat ett bolag jag tror är värt att skriva om. Annars funderar jag på att öka i Bank Rakyat, som krupit under ”4 %-spärren” i takt med att portföljen tillförts mer kapital. Samtidigt ser kursen attraktiv ut. Sedan behöver Brampton Brick och StellaJones ytterligare påfyllning om de ska klara 4 %.

Vad säger du om portföljen?


6 kommentarer:

 1. I beskrivningen av dig filade jag på en formulering om att "jag ser det som en ren 50-50 % chans att hans portföljutveckling blir bättre än min". Så det sammanfattar min syn på portföljen.

  Ett tips om du inte redan sett listan är den här: http://www.iii.co.uk/articles/491216/system-picks-shares-future

  Där har man många av de bästa bolagen jag sett på AIM. Jag har även en egen bruttolista med intressanta volag och analyser av bolag från den uppskattas :-) http://aktieingenjoren.blogspot.se/2017/03/dags-att-salla-spannande-smallmicrcoaps.html?m=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ser det som ett mycket gott betyg på portföljen :-)

   Och tack för länkar! Fin genomgång där på din blogg, och det borde jag såklart ha kommenterat... och flera bra uppslag där på dem engelska sidan. Ett par finns med på min lista men den jag kommer skriva om ser jag inte. Kommer om ett par veckor.

   Radera
 2. Kloka tankar om portföljen och jag gillar 4%-regeln som påminner om riksdagsspärren!

  Gruma är väl delvis ett ”commodity”bolag och då är jag i grunden tveksam, om inte...de är väldigt dominerande. Och de ör de ju. Och rider på någon slags megatrend (Hispanic i USA). Fin mix av bolag och Rakyat kan vara värd tyngre vikt. Få banker som kan ha så naturlig tillväxt eftersom den sker från låga nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja 4 %-spärren känns ju relevant på mer än ett sätt!!

   Kanske delvis så med Gruma, men lönsamheten är riktigt häftig och beror säkerligen till stor del på brutala marknadsandelar på majsmjöl. Sedan jobbar man en hel del med högre förädlingsvärde i väst. Och megatrenderna som sagt. En mer kortsiktig aspekt är att aktien fallit kraftigt, det kombinerat med att de avnoterat och köpt ut minoritetsägarna i den lönsamma mexikanska verksamheten kommer ge fina vinstökningar under året. Köpläge tror jag, som seeking alpha-artikeln jag länkar till också är inne på.

   Radera
 3. Kul portfölj! Jag skulle inte ta så hårt på 4-procentsregeln, mitt största innehav totalt sett når inte upp till 4 % ens :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan! Fina innehav hos dig också! Gissade att du inte har någon 4 %-spärr :-)

   Radera