söndag 30 juli 2017

Brampton Brick - Riktigt tråkigt, riktigt billigt


Har alltid ögonen öppna för företag som av någon anledning är för lågt värderade. Jag ser inte det här som någon särskild strategi, eller portfölj, utan det ska handla om företag som i grunden följer mina kriterier  Det ska kort sagt finnas en stark marknadsposition, starka finanser, och potential att växa. Och som ofta är det ett riktigt tråkigt spår: tegelstenar.

Störst i Ontario, näst störst i Kanada. Brampton Brick är näst störst på området i Kanada, och tillverkar både tegel och sten mm för trädgårdar. Verksamheten är i Kanada koncentrerad till Quebec och Ontario, och man har även tillverkning i Indiana, USA, och försäljning i det som slarvigt kallas rostbältet. I Ontario, för övrigt Kanadas mest folkrika provins, kan man dessutom skryta med att vara marknadsledare, med förmodligen (uppgifterna är några år gamla) runt 50 %  av marknaden. Företaget som är familjeägt har genom gnetande och förvärv gått från att vara nr 11 i Kanada till dagens andraplats.


Inte liten, men okänd. Företaget omsätter runt 1 mdr kronor om året, och för att fixa den omsättningen spottar man ut runt 1 miljon tegelstenar om dagen (!), från anläggningar som förefaller vara moderna och väl automatiserade. Redan för mer än ett årtionde sedan jobbade man t ex med helt slutna system. Sedan ett par år återanvänder man all CO2 i produktionen.

Trots allt detta är det här ett företag som lever en mycket anonym tillvaro på aktiemarknaden. Det kan ibland gå flera dagar utan något avslut på torontobörsen. Och på nätet finns det inte mycket att läsa. På den annars nyttiga sighten ”Stock chase” finns inte företaget ens på listan. 


Positivt kassaflöde, värdering 65 % av eget kapital. Hur ofta hittar man ett företag som visar positivt kassaflöde, och handlas så långt under av bokfört värde? Nej jag har nog inte stött på den kombinationen tidigare. Även pris/kassaflöde=4 är en riktigt fin värdering.  Mycket kassaflöde för pengarna helt enkelt. Inte heller p/e 12 är mycket att säga om. Möjligen straffas man för en tidigare dålig affär där man som delägare i en reningsanläggning gjorde stora förluster. Även om det är helt hanterat, lever nog förtroendeskadan. 

Lönsamheten är inte fantastisk om man tittar på ROE (5-6 %), men utvecklas positivt med förvärv och effektiviserad produktion. Dessutom bör man notera att företaget har runt en halv miljard i marktillgångar, vilket motsvarar sådär en tredjedel av balansräkningen. Inte minst är det stora ytor där man hämtar lera för tegelproduktionen. Företaget räknar att de nuvarande exploaterade ytorna i Kanada räcker i 20 år, och de i USA i 40 år. Ett imponerande lager av råvara får man säga. Skuldsättningen är inte inte hög, vid helår drygt 1 för nettoskuld/EBITDA, inkl finansiell leasing. Leasing utanför balansräkningen (operational) är mycket marginell.


Och riskerna?

Byggboom i Kanada, och framför allt i folkrika Ontario där Brampton är stora. Byggandet är på all time high, och det är bostadsbyggandet som driver siffrorna. Tittar man på början av 2017  så ser det heller inte ut som att utvecklingen mattas av. Men hur länge fortsätter det?

Utvinningen av råvara verkar inte helt oproblematisk. Det senaste området för utvinning av lera till tegel har mött stort motstånd från boende i området, och det verkar inte helt självklart att man får tillstånd beviljat. Kan det här resultera i nedskrivningar? Eller kan man som t ex den australiensiska motsvarigheten Brickworks jobba mer medvetet med sin mark genom rehabilitering och försäljning? Här kan nog Brampton göra mer, framför allt som staden verkar ha ambitioner.

Brampton Brick har utvecklats mycket bra de senaste åren. Tillväxten organiskt på 10-15 % på senare tid överträffar t o m byggtillväxten. Så antingen så blir tegel allt mer populärt, och/eller så ökar man sina marknadsandelar.  Det ser onekligen intressant ut, och det som möjligen gör mig skeptisk är konjunkturkänsligheten.  

I vilket fall förefaller det mycket prisvärt. I mina ögon borde man åtminstone upp till en värdering på bokfört värde. Där värderas australienska Brickworks, med snarlik lönsamhet, och utan nyckeltal som imponerar mer. Uppfattar Brampton som ett företag ordentligt under radarn, som hanterat gamla synder väl, men som inte uppvärderats. Utdelningen ströks för ett antal år sedan, men med den fina utvecklingen på senare tid kanske den kan komma igen? 

Sedan en tid finns därför några procent i portföljen. Vad säger du, är det ett intressant case?

10 kommentarer:

  1. Spännande case och inte helt olikt den Indonesiska tejpen. Äger de marken kan de väl teoretiskt t.ex. sälja marken för andra ändamål när en tillgång tar slut.

    Kruxet för mig är att nyckeltalen inte är extremt fina (vilket i och för sig har sina förklaringar) men mer att de kan vara cykliska. Tejpen har en spridning till fler branscher men tegelstenar "bara" till byggande?

    Men de är på bevakning, inte alls intressant och riktigt billigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. inte alls ointressant menade jag :)

      Radera
    2. Likheter finns helt klart! Tejpen har fördelar, men nackdelarna tänker jag ligger i info och handel till maxcourtage?

      De stora investeringarna såklart viktig faktor bakom den låga lönsamheten, men ger ju också konkurrensfördelar. Dessutom skulle man ju som sagt kunna exploatera, som tegeltillverkaren Brickworks i Australien:

      http://www.brickworks.com.au/irm/content/land-and-development-group.aspx?RID=235

      Radera
  2. Mycket intressant med sådana här typer av bolag. Tack för en välskriven och kort analys. Men personligen avstår jag. Bör finnas intressanta onoterade bolag i Sverige kanske som man kan leta efter?
    P/E 10-12 för ett bolag som är underleverantör till bygg och som du nämner är det väldigt toppish i Kanada, känns ganska fullvärderat.
    Sen nämner du att 1/3 är bokfört värde av mark där de tar upp lera etc? Frågan är om man inte behöver gräva lite ytterligare vad sådan mark faktiskt är värd.
    Jag personligen tycker det är svårt att kolla P/B på sådana här bolag tvärs över kontinenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack! Och tack för mycket bra kommentar. Markens värde är såklart en mycket viktigt beståndsdel i värderingen. På det jag läst verkar den senaste ligga centralt (där av protesterna från boende), men om den har ett värde för fastighetsexplotering är såklart svårt att värdera, och företaget säger inget själv om det. Positivt är iaf stadens ambitioner att växa. Sneglar man åt det australiensiska bolaget jag nämner på slutet så borde det finnas någon form av potential här.

      Radera
    2. Ägde tidigare ett annat australiensiskt (Ridley) och där var caset också att marken de ägde blev intressant för bostadsbyggande. I bästa fall kan man få en vinsdrivande rörelse "på köpet" men det måste bero på potentialen för marken för just bolaget i fråga.

      Radera
    3. ...vinsdrivande, jag kan inte skriva idag, utan halkade omedvetet in på Concha Y Toro :-)

      Radera
    4. Haha.

      Jo beror ju på potentialen i marken, och den är svårvärderad. Men en del mark verkar ligga rätt centralt, och man verkar ha ambitioner i staden.

      Radera
  3. Tråkigt, Kanada och ett "Sälja spadar"-företag: Då är jag genast intresserad! :-) Det verkar vara ett bra bolag som du har hittat och jag läste med stort intresse ända fram till du nämnde att man drog in utdelningarna för några år sedan. Då blev det inte lika roligt längre och det är inget för mig. Dock är de fortfarande intressanta om de återupptar utdelningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Har också en förkärlek för sådana bolag :-) Visst är det roligare med bolag som delar ut, och som utvecklingen ser ut borde utdelningen snart vara tillbaka. Håller tummarna för det!

      Radera