söndag 9 juli 2017

Portföljuppdatering - och sommaruppehåll


Inser att det är på tiden med en portföljuppdatering. Den senaste gjordes i mitten av maj, men så hände det inte så mycket under resten av maj och juni. Mer fart nu i juli, så dags att sammanfatta!

Minskat i Starbucks. Har en tid funderat över innehavet i Starbucks, framför allt i skenet av att jag tycker mig ha hittat mer prisvärda kandidater. Företaget förefaller också (i bästa fall) ha gått in i en svacka, då utvecklingen per butik inte alls imponerar som tidigare. Själva ger man bilden av att man i ett tufft klimat klarar sig bättre än andra. Och så är det, men man har också en värdering som förpliktigar. Jag har valt att halvera innehavet, och gjorde knappt +10 % på det jag sålde, inkl. utdelning. För de pengarna och lite till köpte jag posten i Italtile. En halv kopp kaffe för en packe kakel, helt enkelt!

Sålt ugnar, köpt högtalare. Sålde helt nyligen mitt lilla innehav i den tyska ugntillverkaren Rational. Gillar fortfarande företaget, men innehavet på knappt 3 % var för litet, och på dagens nivåer med p/e runt 40,  var jag inte redo att fylla på. Istället har jag köpt en liten post i den italienska högtalartillverkaren B&C Speakers, som jag skrev om i genomgången av Italien. Den här posten är ännu mindre, men den kommer åtminstone att fördubblas till 4 % den närmaste tiden.


Minst 4 % i varje innehav, max 15 innehav. Jag har i mina kriterier haft en minimigräns på 3-4 % per innehav. På senare tid har jag dock  börjat luta åt att gränsen är för låg. Vill man inte gå över 4 %, kanske man inte ska ha innehavet? Kort och gott: jag har ändrat i mina kriterier, nu är det min 4 % som gäller. Försäljningen av Rational var en del i att börja tillämpa. En annan följd är att jag ökat i tegeltillverkaren Brampton Brick, som legat under 3 %. Jag kommer framöver också att öka i mexikanska Femsa. Jag vill dessutom ner till max 15 innehav, kanske färre, för att verkligen klara av att följa. Eftersom jag dessutom vill kunna plocka in något nytt, så ska jag ner två från dagens 16. Vad ska jag sälja? Är det dags att helt ge upp Starbucks? Eller är det kanske för mycket med två vintillverkare?

Vad tittar jag på? Har under våren fokuserat en del på Nya Zeeland. Landet är intressant, inte minst med sin närhet till Asien, men också för att börsen där lever lite under radarn. A2 Milk och Scales är båda nya zeeländska innehav som köpts under våren. Senast har jag också tittat på Australien. Även detta ett intressant land, med stor potential i sin geografi, dock mer bevakat än den mindre grannen. Hur som helst kan det nog bli något innehav också här. Har även skannat av Johannesburg, vilket resulterade i att kakelförsäljaren mm Italtile fick plats i portföljen. Ett darrigt land där dagens 15 % av portföljen inte ska växa i andel, snarare tvärtom. Annars räknar jag med att det blir lugnare i portföljen framöver, av olika skäl. Mer om det senare.

Ja vad säger du annars om portföljen?

Nu blir det ett kortare sommaruppehåll. Åter om ett par veckor, och då firar bloggen ett år!

6 kommentarer:

 1. En portfölj som står ut på många sätt, ska bli kul att se hur den utvecklas.

  Ha en skön sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Stefan, och kul att följa hur våra olika strategier fungerar över längre tid.

   Ha en skön sommar!

   Radera
 2. Nu har jag som jag råkade lova vid analysen tittat närmare på Scales och kan bara konstatera att det ser väldigt smakfullt ut. Som primärproducent med låg prissättningsmakt påminner det en hel del om Marine Harvest/Leroy Seafood men jämfört med de norska laxbolagen verkar det inte finnas några exceptionella faktorer som skapar en osäkerhet kring den långsiktiga lönsamheten.

  Länk till analysen: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2017/07/analys-scales-corporation.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt! Jämförelse med laxen är intressant. En riktigt fin och genomarbetad analys måste jag säga. Verkligen kul att läsa! Återkommer med kommentarer på din blogg.

   Radera
 3. Hej, helt klart en intressant och diversifierad portfölj. En fråga: Hur stor är skatten på utdelning från Australien, Nya Zeeland och Indonesien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack, kul att höra! Det är 15 % källskatt i Nya Zeeland och Australien, och 20 % i Indonesien, tror jag. Har dock även läst 15 % på den senare, och den första utdelningen för Unilever Indonesia kommer nu i slutet av juli.

   Radera