onsdag 1 januari 2020

Avanzas utbud i Frankrike: husbilar, glasögon och laboratorier

 
Så finns också Frankrike och Italien i Avanzas digitala utbud. Börjar med Frankrike, landet som nyligen med god marginal valt Enmanuel Macron till ny president. Han har nu ett land att ta över där tillväxten tickar på, men där arbetslösheten bitit sig fast på runt 10 %. Här har vi säkert också anledningen till det massiva missnöje som väljarna i den första valomgången visade de etablerade partierna, när varken socialisterna eller de konservativa republikanerna lyckades ta sig vidare. Han har nu med största sannolikhet ett knepigt parlamentariskt läge att förhålla sig till efter de stundande parlamentsvalet. Mer långsiktigt är demografin bättre än i t ex Tyskland och Sydeuropa. Befolkningen bedöms inte minska, tvärtom, och det handlar om både naturlig ökning och invandring.

Aktieutbudet handlar också här om större företag. Totalt 126 finns på listan. Där hittar man många kända storheter som Airbus och Pernot Ricard, men även en rad moderelaterade lyxmärken som Luis Vitton, Hermes och lOreal. Jag valde dock (liksom senast för Tyskland) att leta efter lite mindre kända marknadsledare. Inget fantastiskt utbud, men ändå tre företag jag tycker jag ser intressanta ut:

Trigano. Tillverkare av husvagnar, husbilar, och släpvagnar med en mycket stark position på den europeiska marknaden. Inklusive det förvärv av den slovenska husvagnstillverkaren Adria som är på gång, nämns siffran 30 % som marknadsandel i Europa. Ett Europeiskt Thor skulle man kunna sammanfatta, men man tillverkar också de kanske bekanta släpvagnarna "Neptun". Morningstar ger företaget "narrow moat". Bolaget som är familjeägt (och styrt) omsatte 2016 drygt 1 mdr Euro. Tillväxten är mycket god (omsättningen +20 % för senaste 6 mån rapport), liksom för många företag inom branschen. Rörelsemarginal och lönsamhet ligger nivå med Thor, och något bättre än för svenska Kabe. Prislappen på p/e 15-16 är i nivå med Kabe och Thor. Inte ointressant, och möjligen ett alternativ till CanaDream, som snart köps ut från börsen, och som jag redan sålt.

Essilor. Världsledare inom glasögonlinser med 40-45 % av världsmarknaden, och med produktion av solglasögon och optiska instrument. Morningstar ger Essilor "wide moat". Tillväxten är helt ok (6 % 2016), men lönsamheten inte fantastisk (ROE 13 %). Balansräkning och kassaflöde är starka, och skuldsättningen är inte mycket att säga om.

Företaget har i början av året annonserat ett samgående med italienska Luxottica, dominant inom glasögonbågar (Ray-ban), solglasögon och optikerbutiker. Även om Essilor och Luxottica båda är dominerande aktörer inom glasögonindustrin, har de små överlapp, och synergierna lär bli fina. Priset för Essilor är dock inte lågt, drygt p/e 30.

Eurofins Scientific är ett världsledande laboratorieföretag som gör analyser inom livsmedel, miljö, bioteknologi mm, och med verksamhet i 39 länder. Morningstar ger företagets konkurrensfördelar "narrow moat". Verksamheten har vuxit snabbt, framför allt genom förvärv. Tillväxten är tvåsiffrig, men lönsamheten inte fantastisk (ROE 13 %). Kassaflödet är starkt, och används i huvudsak till investeringar och förvärv. Balansräkningen innehåller vissa skulder som följer av att företaget företaget växer snabbare än vad kassaflödet fixar att finansiera. Sammantaget: intressant företag i intressant bransch, men p/e över 40 är för dyrt.

Sammanfattningsvis: inget som på allvar utmanar för portföljen, ja möjligen Trigano för campingpositionen.

Vad säger du? Hittar du något spännande i Frankrike?

6 kommentarer:

 1. Fromageries Bel - välkända franska ostar hyllades allmänt på Gustavs aktieblogg även om jag är skeptisk till själva osten. http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/10/fromegeries-bel-valkanda-franska-ostar.html

  Men rent generellt tycker jag att det har varit svårt att hitta attraktiva storbolag i Europa. Det verkar helt enkelt som det är väldigt dyrt med bra bolag även om tillväxten är ganska begränsad jämfört med mindre bolag. Därför är det lite synd att Avanza har satt så hög gräns på market cap för handel via nätet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett fint bolag! Begränsade mig till Avanzas digitala utbud, annars skulle det bolaget helt klart ha varit med. När jag tittar på Italien på söndag har jag utvidgat till Nordeas utbud, som för Italien är betydligt större än Avanzas. Och då får man även mindre bolag!

   Kan bara hålla med, prisbilden på de stora är för hög. Och riktigt trist att Avanza begränsat sig så!

   Radera
 2. Finns det något jag skulle kunna tänka mig att investera i när det kommer till Frankrike så är det möjligtvis mode, vin och ost. Absolut inte bilar i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gärna ost och vin! Fromageries bel som Gustav skrev om skulle kunna vara en kandidat. Vin, här krävs något riktigt bra för att utmana mina två, Andrew Peller, Kanada och Concha y Toro, Chile (som gör Casillero del Diablo). Min slutsats av Avanzas utbud: måste breddas!

   Radera
  2. Och gärna mode, men då måste prislapparna ner (på aktierna alltså).

   Radera
 3. Renault, Trigano och Valeo har jag just nu. Trigano och Valeo är långa medans Renault nog får ses mest som en kort investering.

  SvaraRadera