lördag 28 december 2019

Nyårsreflektioner


Snart nytt år, och tid för summering och eftertanke. Blev det som jag tänkt? Vad blev rätt, vad blev fel? Vad kan jag göra annorlunda? Och är jag nöjd? På den sista frågan är svaret nja, men jag kommer tillbaka till den totala utvecklingen på nyårsdagen. Men framför allt är jag nöjd med med att de riktiga lågvattenmärkena är mycket få.

Sydafrika tynger. Som framgår av grafen har de västerländska innehaven generellt gått starkt, medan framför allt de sydafrikanska tyngt utvecklingen. Och detta trots att två av bolagen haft ett starkt år. Antenntillverkaren Alaris (med nästan halva omsättningen genom sitt finska dotterbolaget!) skulle med sin utveckling ha rusat på vilken västerländsk börs som helst, och Italtile, med tillverkning
och försäljning av kakel och badrumsutrustning, växer stabilt och har lämnat två(!) extrautdelningar under året. Men marknaden sänker allt sydafrikanskt.


Årets förlorare utan minsta tvekan är dock också sydafrikan: Shoprite. Bolaget hade på ett år mer än halverats när jag sålde efter sommaren. Bland befintliga innehav tar malaysiska Superlon priset. Bolaget, som tillverkar isolering till framför allt AC-installationer, har inte levt upp till mina förväntningar men har stabiliserats på slutet.

Årets vinnare sett till kursutvecklingen är de två schweiziska innehaven Interroll (motorer och rullband för logistiksystem) och LEM Holdings (sensorer för mätning av ström och spänning), liksom Nya Zeeländska A2 milk. Interroll rusade under våren, men föll kraftigt tillbaka efter en svag halvårsrapport, men har sedan rusat vidare. LEM har varit en förlorare på handelskriget och på att Kina bromsat sina subventioner till solceller och elbilar, men har levt upp till marknadens förväntningar. A2 milk fortsätter sin fina tillväxt, och nämns i det här sammanhanget för tredje året i rad!

Årets köp. Mest nöjd i år är jag med att jag förutsåg att SCAs (och Holmens) skogsinnehav var tydligt undervärderade. Nej visst, jag är inte den enda som sagt det, men tajmingen för när jag köpte och ökade i SCA var helt rätt, och nära inpå att SCA gick ut med att man skriver upp värdet på sin skog med det dubbla.

Årets lärdom. Att man ska sälja när man inte längre tror på ett bolag. Jag var inne på att sälja Shoprite redan i början av året, eftersom jag kort sammanfattat tappat förtroendet för ledningen. Samtidigt tyckte jag att bolaget straffats för hårt av marknaden, och hade förhoppningen att kommande rapport skulle bli bättre. Allt blev dock bara värre...

Årets roligaste fynd var  grekiska Kri Kri milk med produktion av grekisk yoghurt och glass. Företaget är ett spel på att den grekiska yoghurten måste vara tillverkad i Grekland för att få kallas grekisk, och bolaget är den största licensproducenten. Tillväxten är fantastisk (exporten växer 30-40  %  på årsbasis) och värderingen riktigt fin (under p/e 20).

Köp- och säljbeslut. Tittar jag annars på de sälj- och köpbeslut som jag gjorde under första halvan av året så var det det helt rätt att sälja Brampton Brick (Tegel i Kanada), Brasserie Cameroon (öl i Kamerun) och Gruma (tacobröd och mjöl i Mexico och USA), och istället köpa Kri Kri milk och RFM (livsmedel i Filippinerna).

Annat som hänt under 2019 är att jag numera också handlar via Degiro som därmed blir den fjärde mäklaren jag använder. Såklart innebär det en viss utmaning att inte ha allt samlat, men skillnaden mot att jobba med tre är liten. Antalet innehav som ligger kvar sedan förra årsskiftet är 12, så omsättningen har sjunkit. 

Vad händer 2020?
Jag räknar med att omsättningen av innehav blir fortsatt låg, och kanske lägre än under 2019. De flesta innehav är sådana jag vill äga långsiktigt om inget fundamentalt förändras. Samtidigt kommer jag fortsatt konkurrenspröva. Just nu tittar jag på några brittiska bolag (och ett har tagit plats!). Jag kikar också på Egypten, och framför allt ett bolag där.

Annars ja, orosmolnen finns såklart där inför det nya året. Mycket viktigt blir självfallet det amerikanska presidentvalet i november. Den som följt mig vet att jag inte tillhör Donald Trumps fanklubb, och jag hoppas ärligt och innerligt att väljarna slänger ut honom. Men jag är rädd för att det inte blir så, liksom att vi får se hur nationalism och protektionism fortsätter sina landvinningar under 2020. Hög privat skuldsättning här hemma, fortsatt uppblåsta fastighetspriser, och en nästan lika uppblåst börs, finns det också anledning att oroa sig för. Därför kommer ni se en bloggare här som håller sin exotiska linje också 2020!

Gott nytt år!

önskar
Framtidsinvesteringen

6 kommentarer:

 1. Intressant läsning! Håller tummarna för ett gott 2020, särskilt för de ”gemensamma” innehaven, som blir fler och fler. Överlag kloka beslut under 2019 även om man såklart inte kan pricka allt rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!! Verkligen, framför allt spännande för de "gemensamma innehaven", och det ser lovande ut på flera håll där. Lycka till!

   Radera
 2. Jag hoppas 2020 blir bra för globala investeringar, Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, och jättekul att du blivit än mer global/exotisk! Gott nytt år!

   Radera
 3. Känns som ett rätt klockrent exempel på hur man med en tydlig portföljprofil alltid kommer att ha vissa år där man får stryk av index. Kombinationen av skepsis mot tillväxtmarknader och en rusning inom tekniktunga verkstadsbolag är inte direkt upplagt för din portfölj även om det är betryggande att även dina bolag i just den sektorn gått bättre än index.

  Kri Kri ser onekligen intressant ut och jag måste definitivt även titta på Aleris nu när värderingen ligger som den ligger.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, precis så är det! Och tänker att det inte är så mycket att bry sig om, så länge man långsiktigt har en bättre utvecklig.

   Kri kri ser riktigt lovande ut, och kika gärna på Alaris. Mycket fin värdering, för ett bolag som är riktigt starka inom nisch som dessutom ligger helt rätt i tiden. Ja som att störa ut drönare. Dessutom är man väldigt lite ett sydafrikanskt företag, snarare europeiskt om man ser till exponeringen. Och det är det finska dotterbolaget som går starkast. Som sagt, kika gärna, ser fram emot dina funderingar!

   Radera