lördag 4 maj 2019

När kan man näthandla (fler) exotiska aktier?


Många avstår aktier i exotiska länder, av olika skäl. Man kan såklart göra det för att man inte tror på det, inte vågar, tycker det är läskig med olika valutor, eller för att skatterna blir mindre gynnsamma. Men det är i huvudsak inte den bild jag får av några egenhändigt utlagda twitterfrågor.

När jag nyligen ställde frågan om hur man (geografiskt) begränsar sin handel, så svarade hela 72 % svarade att de bara handlar aktier på nätet. När jag senare ställde frågan om varför man inte handlar aktier på exotiska marknader svarade 60 % att det beror på höga kostnader för courtage och växling. 1/3 angav att det är för att de inte gillar telefonhandel.Höga courtage, eller dyra fonder? Samtidigt kan nog de flesta tänka sig att investera i Emerging Markets-fonder. Bortser man från rena indexfonder, som man kan få för några tiondels procent i förvaltningsavgift, och tittar på sådana som inte har Tencent, Allibaba, Samsung, eller Taiwan Semiconductor, som topp 3 innehav, så börjar årsavgifterna på runt 1,5 %. (Ja intressant nog ser även dessa många gånger väldigt indexnära ut...)

Ett räkneexempel: redan en portfölj på 250 000 kr, som placeras i en aktiefond med 1,5 % i förvaltningsavgift, kostar 3750 kr per år. Det motsvarar 5 transaktioner hos Avanza med maxcourtage, om vi bortser från valutaavgiften. (Och nej, jag är inte köpt av Avanza, och ja, jag tycker att det är för dyrt!)

Ok, den portföljen är kanske väl liten för att börja göra sådana affärer. Men det krävs ingen mångmiljonportfölj för att det ska vara hanterbart att ha några exotiska och dyrköpta innehav. Om man är långsiktig vill säga. Och vill man inte det, kan man komma långt redan på att handla exotiskt via USA (ADR digitalt, OTC på telefon) eller Tyskland, som Gustav skrev om förra helgen. 

Det är lätt att fastna vid courtaget, och man ska såklart inte lägga för mycket där. Men de gäller att komma ihåg att det är en aktie man köper, en andel i ett företag, till en viss prislapp. Värderingen behöver inte ligga särskilt mycket fel för att ett (för) högt courtage ska vara värt att betala, eller i alla fall överväga. Hur skulle du t ex tänka om du skulle köpa en begagnad bil: köpa den hemma i stan för 40000 kr eller åka 20 mil och få den för 30000? Lite mer besvär, och vissa omkostnader (tanka bilen för 750 kr!), men på totalen sannolikt betydligt billigare. Ungefär så ser jag det med investeringar också! 

Fler marknader digitalt! En slutsats av min högst ovetenskapliga twitter-enkät kan vara att telefonhandel i sig är en tröskel, oavsett om courtaget är några tior eller det handlar om hundralappar. Degiro har finns där och har förstått det (och även om jag inte känner mig helt bekväm med att handla där har jag startat ett konto!). Avanza, och andra: det finns ju många välfungerande börser världen runt som skulle kunna kopplas på för näthandel. Är det något ni funderar på? Eller är det fonderna ni fastnat för, som alla andra banker?

8 kommentarer:

 1. How is ur experience so far Degiro? Do they have kontoKapitalförsäkring accounts available? Any issues with dividend tax reimbursements?

  SvaraRadera
  Svar
  1. In fact, just opened, not traded. They just have investeringssparkonto (ISK), not Kapitalförsäkring. You have to convert your account to ISK and I have not done that (yet)

   Radera
 2. Gillar perspektivet och tänker likadant!

  Jättebra exempel med bilköpet samt vad fonder kostar. Jag tror man kan göra bra affärer om man letar brett och affärerna behöver inte bli dyra om man ser till totalpriset (courtage + värdering i bolaget).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja vi har nog rätt stor samsyn här :-)
   Lätt att glömma bort att det faktiskt är en del av ett bolag man köper, och då är det ju rimligt att man ser till det totala priset. Precis som för bilen!

   Radera
 3. Tänkvärt! Givet att man inte omsätter sin aktieportfölj för mycket så är kostnaden vettig över tid även vid höga courtage.

  Vill man jämföra vad en fond kostar jmf med aktier så har jag givetvis stöd för detta i min Sparkalkylator.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Japp, tidsperspektivet viktigt som sagt. Borde ha länkat till din sparkalkylator, såklart...

   Radera
 4. Som alltid när en investering skall göras så är frågan för vem? Skall man ge sig ut och investera exotiskt så tycker jag att det förutsätter en lite större portfölj och då menar jag minst en miljon. Jag betraktar mig inte som nybörjare men min Multibintang investering har krävt en viss tid. En investering som Industrivärden i Sverige kräver ingen tid alls. Tid och pengar alltså. Tycker inte detta är något för mindre investerare. Läste på en blogg att man skulle ha minst 100000kr i kontanter INNAN man börjar med aktier. Så rätt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst, det krävs en viss volym för att handla exotiskt, i alla fall om man går utanför det man kan handla på nätet som ADR. Sen kan man alltid diskutera exakt hur stor en portfölj ska vara för att man ska ge sig på de högsta courtagen.

   Håller jag med dig om att man absolut bör något i den storleken innan man börjar med aktier. Lite beroende på hur man bor och så. Och inte belåna portföljen.

   Radera