söndag 30 september 2018

Portföljuppdatering - lugnt och volatilt


En och en halv månad sedan senaste portföljrapporten, så dags att uppdatera! Och det är inte så mycket som hänt på köp- och säljfronten. Men mer om det strax. Annars har det varit en rätt så volatil period. Augusti avslutades uppåt, och sedan föll allt tillbaka igen när det åter började att skaka på Emerging Markets. Och så har flera bolag lämnat rapporter, flera riktig bra som nya zeeländska äppelodlaren Scales och sydafrikanska kakeltillverkaren Italtile medan t ex den andra sydafrikanen i portföljen Shoprite visade upp en riktigt risig rapport. Om än kanske inte fullt så dålig  om kursutvecklingen förespeglar. Kanske är det köpläge, men är något tveksam till att öka exponeringen mot Sydafrika.

Imaflex har lämnat. Bolaget som jag skrev om i augusti, och som bland annat har innovativa lösningar för sjuka citrusträd bland produkterna, har lämnat huvudportföljen. Bolaget redovisade en rapport som gjorde det tydligt att det här är för mycket av ett förhoppningsbolag för att klara mina kriterier. Jag sålde, men har sedan köpt tillbaka en liten andel utanför huvudportföljen.

Ökat i Gotlandsbolaget. Sommaren har varit fin, och båtarna har gått fullbokade. Passagerarvolymerna har ökat ett par procent under sommaren, men framför allt har godstrafiken ökat tydligt (+6,7 %).  Man satsar också på att förlänga säsongen. Dessutom driver man stora delar av Waxholmsbolagets skärgårdstrafiken i Stockholm, som knappast kunnat haft en bättre sommar. Kioskerna, med väl tilltagna priser, har på många håll haft ringlande köer. Jag ökade och hoppas på att bolagets enda delårsrapport (8 månader, t o m aug!) kommer att se fin ut. En kul detalj är för övrigt att bolaget betalar tillbaka courtaget, hos Avanza 119 kr.

Vad gäller sökandet efter nya bolag har det inte hänt så mycket. Två inlägg om schweiska bolag är i det närmaste klara (och det ena bolaget fanns i portföljen redan i aug!), och det kommer att bli ytterligare något. I veckan tog jag också ett varv till genom bruttolistan från i somras, och ett bolag trädde fram som en extremt stark köpkandidat. 

Jag tittar också mer på hur konsumtionen på Emerging Markets utvecklas när välståndet ökar, och har ett inlägg på gång på temat. Ja jag tror att der blir en välfylld fortsättning på hösten!

Såklart funderar jag också på om alla bolag platsar i portföljen, för om något ska in, ska något ut. Tegeltillverkaren Brampton Brick går fint, men värderingen tar inte fart, och byggboomen har nog passerat toppen. Mexikanska Femsa ligger tungt i läsk, och där är Filippinerna ett tungt sänke när sockerskatt har införts. Kommer sådan på fler ställen?

Vad säger du om portföljen? Och vad borde lämna?

3 kommentarer:

 1. Jag kan konstatera att Banjul Breweries nog har rätt begränsade förutsättningar för att konkurrera med Brasserie Cameroun. Misstänker dock att de knappast hållit dig sömnlös om nätterna...

  Sedan har jag en fråga, har du tittat på Choppies, Pick N Pay eller Massmart? Jag sprang på en Pick N Pay i Gambia och blev lite nyfiken men Pick N Pay anger inte någon aktivitet i landet så jag gissar på att det var någon som helt enkelt "råkade" ta samma namn och en liknande logga. Men det fick mig att tänka på övrig Sydafrikansk retail nu när du nämnde Shoprite också. Har du tittat något på konkurrenterna?

  SvaraRadera
 2. Haha, nej det är inget som har givit mig dålig nattsömn. Däremot var Breasserie Camerouns utveckling i senaste årsredovisningen riktigt positiv, vilket man inte kan säga om kursen... Men det verkar vara lite turbulent i landets engelskspråkiga del.

  Choppies har jag tittat mer på ån pick n pay, och de har en intressant expansion i östra Afrika. Dock märks det att företaget är rätt litet, och expansionen såg ut att belasta om jag minns rätt. Shoprite borde kanske få en ordentlig jämförelse med Pick n pay. Borde kika på det! Tack för inspelet!

  SvaraRadera
 3. Blog Influencer Malaysia, beriklan secara percuma dengan kami di Femes Malaysia

  SvaraRadera