söndag 9 september 2018

Min röst: för ett öppet samhälle


Det här är en aktieblogg, och jag har allt sedan jag startade den sommaren 2016 varit i det närmaste helt konsekvent i att inte diskutera politik. Ett undantag var när Donald Trump valdes till president samma höst, då jag skrev om mina farhågor inför den kommande presidentperioden. Idag ligger "vad var det jag sa" nära till hands.

Idag är en viktig dag, idag ska vi alla som är röstberättigade välja våra representanter till riksdag, landsting/regioner, och kommuner. Det är ett val som såklart, liksom alltid, handlar som skillnader i synen på hur vårt samhälle ska organiseras, om  skatter, socialförsäkringar och balansen mellan privat och offentligt. Men den här valrörelsen har också kommit att bli ett värderingsval med helt andra skärningar.

Förutom de traditionella vänster/höger-frågorna (och jag lovar, jag har åsikter!) handlar det här valet för mig om hur vi ska se på oss själva och världen. Om vi ska se oss som en del av världen, eller gräva ner oss i vad som skiljer oss från andra. Om vi ska stänga gränser, och bygga murar, eller faktiskt tro på människor. Oavsett ursprung.

Vårt samhälle har formats under årtusenden och århundraden genom handel och influenser från olika kulturer, och inte minst genom människor som bosatt sig här; tyska köpmän och hantverkare på 1400- och 1500-talen, valloner på 1600-talet, sydeuropéer på 1900-talet. Karl XII:s fälttåg under början av 1700-talet och influenser från Turkiet (kåldolmarna!?), och Gustav III franska influenser under senare delen av samma århundrade, är andra exempel. Det samhälle vi lever i idag är en blandning av allt detta och lite till. Och det är vår styrka.

Ja bara en sådan sak som att Jimmie Åkessons favoriträtt är Pizza (dessutom med jalapeños!). Den hade han aldrig fått om hans idéer varit svensk politik under efterkrigstiden. Nej myten om en "svensk" kultur med knätofsar och annat är just bara en myt. Den har aldrig funnits.

Sverige är ett land som är beroende av sin omvärld, som är beroende handel och utbyte för utveckling och framgång. Det Sverige vill jag leva i också framöver. Ett öppet Sverige, som är en del av Europa och världen. Det är en viktig sak för mig när jag idag går till vallokalen.

Lycka till med ditt val!

7 kommentarer:

 1. På tal om vallonerna så får vi inte glömma att Drottning Silvia har invandrat från Tyskland:-)

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 2. Ett öppet samhälle med fri invandring,då skulle vi snart ha 150tusen ekonomiska flyktingar här igen som eroderar hela välfärden,vilket vi är på god väg.Om 20 år har vi bytt befolkning i landet och muslimska partier sitter i riksdagen,det samhället vill inte jag ha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överdriven bild och svartmålar Sveriges utveckling. Finns inga muslimska partier som ens är i närheten att nå över 4%. Majoriteten av invandrarna ser sig själv som Svenskar och de är en del av samhället så jag ser inte att vi "bytt" befolkning om ens 100år. Det är en modern utveckling i ett öppet mångkulturellt samhälle.

   Radera
  2. Om du tror på det, då borde du nog sluta prenumerera på Åkesson nytt och ge dig ut i världen lite. Det är såna som dig de rapporterade om på Aftonbladet. ”Bott i Thailand i 12 år. Röstar på SD” tragiskt

   Radera
 3. @Carl Henriksson

  Håller med dig. Jag tror dock att motståndet håller på att växa fram. Blev tipsad om ett inlägg på youtube som heter Louise Ask(Afs)Man är inte trygg som kvinna i Malmö. Här står en barnsköter framför en vänstermobb och talar. Hon gör det på ett suveränt sätt. Viker inte ner sig på något sätt. Imponerande. Sedan kan man tycka vad man vill om Afs politik.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 4. ”Sverige håller på att gå under” säger dessa ovan samtidigt som de funderar på vilka aktier ska jag köpa och vilken passiv inkomst kan jag få. I samma stund faller bomber (bland annat svenska) över städer och pappor/mammor förlorar sina barn. Men visst, det är oviktigt. Så länge de inte kommer hit så att inte mitt Isk beskattas mer så är jag nöjd. Mvh Carl Henriksson, PS: hoppas inte jag måste fly från Sverige, för då vet man fan om någon tar emot mig, eller jag borde nog stanna kvar här i min misär med tanken på att det är det jag förespråkar

  SvaraRadera