söndag 17 december 2017

Portföljuppdatering - förändringar och funderingar


Dags för en portföljuppdatering. Inser att det snart har gått två månader sedan senast. Inte så stora förändringar, men en del trevliga kursuppgångar kan man sammanfatta. Den stora förändringen är att jag åter sitter utan kassa, men det kommer att ändras de närmaste månaderna.

Verktyg in, kassa ut. Tyvärr fick jag offra kassan när jag hittade den lilla verktygstillverkaren Micro Mechanics (Singapore), som jag skrev om för ett par veckor sedan. Företaget tillverkar verktyg för halvledar- och komponentindustrin, och  är en satsning på trenden mot allt mer elektronik. Fint, stabilt, lönsamt, och samtidigt behöver jag inte fundera på var teknikskiftena kommer.

Ökat i Titon Holding, tecknat i Italtile. Apropå tråkiga bolag (läs förresten Gustavs läsvärda inlägg på temat idag!), har jag ökat i den brittiska ventilationstillverkaren Titon Holdings. Ökade strax före rapporten som var precis så fin som jag misstänkte, samtidigt som värderingen fortfarande ligger runt p/e 9. I rapporten kunde man också läsa att bolaget har en marknadsandel på hela 75 % för spaltventilation i Sydkorea, där också den verkliga lönsamheten finns. Innehavet har nu passerat min minimigräns på 4 %, och möjligen ökar jag ytterligare något framöver.

För några veckor sedan tecknade jag nyemissionen för den sydafrikanska badrums- och kakeltillverkaren Italtile. Nyemissionen är en del av förvärvet av produktionsverksamheten, med samma huvudägare, och där man tidigare har haft en minoritetspost. Med förvärvet blir man minst sagt dominant på området i landet. Om Cyril Ramaphosa (nu under söndagen 17/12) tar hem ordförandeskapet i ANC kan bättre tider vänta landet, och då kan det här bli intressant... Tecknade fullt, och ökad innehavet med 22 % till drygt 10 %. Tack för övrigt till Avanza som smidigt hanterade nyemissionen digitalt.

Funderar på ökning i den kanadensiska tegeltillverkaren Brampton Brick, som gått trögt på börsen trots en riktigt bra rapport senast. Värderingen ligger nu på ensiffrigt p/e och p/b på 0,6-0,7. Även för mexikanska Femsa har jag funderingar på ökning, inte minst är valutan just nu attraktivt värderad.

Tittar på Frankrike. Ligger som ni ser väldigt tungt i exotiska länder, och mycket lätt i Europa. Är dock lite nyfiken på Frankrike, där mycket händer nu med Macron vid rodret. Kanske kan det ta fart... När jag börjat titta inser jag också att Frankrike kan vara en ingång till Afrika vid sidan av Sydafrika. Men här krävs mer research.

Vad säger du om portfölj och prioriteringar?

12 kommentarer:

Gustav sa...

Mycket trevlig portfölj och vettigt komponerad! Sett till potential ska kanske A2 upp, men Brampton är defensivt på ett annat sätt.

Har också försökt hitta en del afrikanska via Frankrike, kan också finnas via tex Portugal eller Belgien. Har inte hittar något riktigt vettigt än, men det kan finnas!

Anonym sa...

Via vilka mäklare handlar du för att komma åt t.ex. Indonesien?

Framtidsinvesteringen sa...

Tackar! Kanske så med A2, var lite feg där och minskade i augusti före rapporten som jag (felaktigt) trodde inte skulle leva upp till förväntningarna. Men man kan ju alltid köp mer på en dipp framöver... Brampton ska upp till 5 % är tanken.

Ok, tack för tips! Ska även kolla in Portugal och Belgien.

Framtidsinvesteringen sa...

Avanza.

Men Bank Rakyat, Shoprite och A2 är handlade på OTC i USA. Lägre courtage men telefonorder.

Anonym sa...

Måste väl köras på vanlig depå isåfall för OTC? Är det inte också lite bökigt att få tillbaka eventuella källskatter?

Stefan Thelenius sa...

Riktigt spännande portfölj och troligen unik i sitt slag, ska bli intressant att se hur den utvecklas framöver.

Framtidsinvesteringen sa...

Stämmer, måste köras i vanlig depå. Hur mycket man betalar i källskatt beror på hur skatteavtalet med respektive land ser ut. Ofta handlar det om 15 % + 15 % = 30 % som vid svenska innehav i dep. Vissa länder tar dock mer (t ex 20 % i Indonesien och Sydafrika.), och då landar man över 30 %.

Kan man hitta "exotiska" noterade i Europa, som t ex mexikanska Gruma som jag köpt i Tyskland, så kan man ha i KF/ISK, med samma regler som för vilket innehav som helst där.

Framtidsinvesteringen sa...

Tack! Just nu rullar det rätt så bra :-)

Aktieingenjören sa...

Maroc Telecom på Parisbörsen är det bolag jag har i huvudet. Telekom i Västafrika som är en region som verkligen går åt rätt håll.

Framtidsinvesteringen sa...

Tack för tips! Spännande, det får jag kolla in. Det är helt klart ett område som är på gång.

Seg Gasell sa...

Ser ut som en mycket fin portfölj!
Noterar att du snabbt tog en stor andel Italtile, säkert superbra bolag men jag skulle kanske nöja mig med 5 % först och resten efter att ev ny ordf i ANC fått lite framtidshopp i landet. Cyril kanske tog över, har inte kollat?

Framtidsinvesteringen sa...

Tackar!

Innehavet i Italtile blev stort från början pga att jag ville ha ett rimligt procentuellt courtage, och blev större pga av nyemissionen, men till det priset och den valutakursen kunde jag inte låta bli. Och just nu känns köpet bra. Annars kan nog 5 % vara lagom att gå in med.

Cyril valdes ikväll, och det kan nog vara början på en nystart. Jag är iaf förhoppningsfull!

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.