lördag 30 december 2017

Nyårsreflektioner


Ett årsskifte är alltid ett tillfälle att stanna upp, att sammanfatta året som gått, och att fundera kring det som väntar. 2017 blev ett händelserikt år för portföljen, med massor av nya innehav.

Faktum är att bara fem innehav finns kvar portföljen sedan förra nyårsafton. Och det trots att principerna varit i princip oförändrade. Den stora förändringen är telefonhandeln som gjorde premiär under våren, först på OTC, sedan på flera mer eller mindre exotiska börser. Ett beslut jag inte ångrar. Ångrar gör jag däremot att jag inte köpte MercadoLibre när jag skrev om dem hösten 2016, +100 % (i USD) under 2017 hade suttit fint.

Så, vad ska man då säga om 2017?

Årets bästa köp är helt klart Nya Zeeländska A2 Milk, som jag känner mig riktigt nöjd med att ”ha hittat”. Ja hittat i samma mening som att Columbus ”upptäckte” Amerika, och aktien var redan riktigt het i NZ och AU. +170 % sedan början av april är svårslaget.

Årets förlorare. Får sägas vara Infosys, ”årets huvudbry 2016”, som länge levt en tynande tillvaro i portföljen. Efter att VD fått sparken när han inte kommit överens med grundarna sålde jag. Drygt -20 % inkl utdelningar gör Infosys till min sämsta affär på ett tag.

Bästa försäljning. Helt klart Cloetta som jag sålde på runt 35 kr. Tyckte att aktien stigit mycket trots svaga rapporter, och trots att köpet av karamellkungen nog var den enda positiva nyheten under början av året. +35 % på ett drygt år känns riktigt bra, utifrån hur det sett ut sedan.

Årets felbedömning gjorde jag när jag sålde av halva innehavet av A2 strax före rapporten i slutet av augusti. Jag tyckte att aktien stigit orimligt mycket på en omvänd (och inte nödvändig) vinstvarning, samtidigt som vd fortsatt att sälja. Men rapporten bar bra och aktien fortsatte spikrakt uppåt. 

Årets huvudbry. Varför så många twittrare och bloggare bara handlar svenska aktier, samtidigt som de tycker att så mycket är fel här hemma. Själv skulle jag säga att Sverige har många styrkor och goda förutsättningar på lång sikt (som jag skrev om i juni), men på kort sikt är riskerna betydande och börsens värdering inbjuder inte till investering.

Sammantaget är jag mycket nöjd med 2017 (siffrorna kommer så snart Avanzas portföljrapport är uppdaterad t o m fre), som bortsett från valutarörelser matchar 2016. Ett år till med ett stort positivt avstånd till Stockholmsbörsen. Utvecklingen 2017 gör mig trygg med min strategi. Självklart är olika valutor en risk, men skulle säga att det också handlar mycket om tidsperspektiv. Om man inte tror att kronan är en ny Schweizerfranc, men det tror inte jag.

En liten förändring under 2017 är också att 100 % inte ligger hos Avanza. Mina två europeiska innehav finns hos Nordea som erbjuder digital handel i Storbritannien (1£ istället för 19 £ som start), och större utbud för bl.a. Italien (och därmed 1€ istället för 15-21€ som start). Jag vill helst ha allt samlat, men med så stora skillnader räcker inte det argumentet. Jag hoppas att Avanza kan följa efter.

Vad händer 2018?

I portföljen räknar jag med ett lugnare tempo än under 2017. Innehaven kommer fortsatt att prövas mot attraktiva alternativ, några kommer att lämna, några kommer att komma till. Jag tror att Sverige kommer vara utan representation under hela 2018, och jag räknar med att andelen exotiskt i alla fall inte kommer att minska. Just nu tittar jag på Afrika där jag skulle vilja ha mer exponering utanför Sydafrika.

Annars är 2018 valår här hemma, mellanvalsår i USA, och ett spännande år i Sydafrika. Räntebanor, flyktingströmmar, förändrat klimat, privat skuldsättning, fastighetspriser, lär vara sånt som kommer att ta plats i nyhetsflödet också 2018. Och Trumps galenskaper såklart. Jorden snurrar vidare helt enkelt. 

Gott Nytt År!

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat och du har en unik portfölj! Visst är det en SEK-risk men globala stockpicks, en hel del under radarn, tror jag kan ge såväl tillväxt som stabilitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Yes unik lär den vara! En hel del under radarn som sagt, och med något undantag rimligt/lågt värderade bolag.

   Radera
 2. Gott nytt år och bra jobbat! 🙂

  SvaraRadera