tisdag 29 november 2016

10 år som aktieägare idag - vad har jag lärt mig?


Den 29 november 2006 köpte jag min första aktie, BioInvent. Jag sålde den några timmar senare med helt ok förtjänst. Jag tänkte att day trade kunde vara värt att testa, men insåg snart att det inte var min grej, framför allt eftersom jag jobbade hela dagarna och missade de snabba rörelserna på börsen. Istället övergick jag till vad man kan kalla förhoppningsföretag. Mest handlade det om läkemedel, naturresurser och innovativa teknikbolag.

Innan vi fortsätter ska jag väl tillägga att jag också gjorde en hel del bra affärer också inledningsvis, och har på totalen gjort en fin förtjänst

Men vad var det då jag sökte lyckan i:

Artimplant var ett av de första företag jag köpte aktier i. Företaget, som jobbade med implantat tillverkade av biomaterial, fick aldrig det verkliga genombrottet. Istället drabbades man av stämningar från patienter, vilket till slut ledde till konkurs. Jag köpte och sålde i omgångar, och gjorde inledningsvis helt ok vinst. Men på totalen kan den här investeringen bara sammanfattas med ett stort minustecken, även om jag lämnade före konkursen.

SwitchCore var ett annat av mina tidiga köp. Företaget utvecklade avancerad elektronik för dataväxlar, men produkterna fick aldrig genomslag. Det hela slutade med att man sålde verksamheten för nästan ingenting och kvar blev bara förlusterna. Jag sålde när jag redan förlorat för mycket.

Fingerprint tog också plats i portföljen. Men det gick trögt, och jag sålde med förlust. Vad innehavet skulle varit värt nu har jag avstått från att räkna på.

Northland Resources var en något senare investering. Behöver inte beskrivas. Mina affärer gick inledningsvis riktigt bra. Köpte på ca 6 kr och sålde på dubbla och tredubbla. Men mycket vill ha mer, så när aktien gått ner kraftigt köpte jag på mig mer. Ja och sen vet alla hur det gick. Ett fint avdrag i deklarationen blev resultatet. Faktum är dock att jag just inte förlorat pengar på företaget, vilket ju är lite av en prestation!

Det finns några till, och jag ska inte trötta ut med fler. Egentligen finns det bara ett förhoppningsföretag som jag verkligen tjänat pengar på: Sensys trafic. Jag köpte första gången 2008, och har varit med på hela berg och dalbanan: från förhoppningar om storaffär i Mellanöstern (som gick om intet), till botten och nästan kk, och så småningom ny affär med Trafikverket och fusion med Gatso. Jag fyllde på nära botten, och sålde en hel del nära toppen förra året.

Ja vad har jag då lärt mig, ja en hel del. Man skulle kunna sammanfatta i tre punkter:

Lärdom 1: jag ska förstå verksamheten och kunna bedöma utvecklingen.

Lärdom 2: företaget ska visa att det kan generera kassaflöde.

Lärdom 3: vara långsiktig!

Ur dessa lärdomar har sedan mina nuvarande kriterier vuxit fram de senaste åren, där tillväxt, låg skuldsättning och geografisk spridning, är viktiga kompletteringar.

Lärdomarna har kommit i portioner, och principerna har utvecklats allt eftersom. Tilläggas ska väl att jag också haft perioder då jag knappast alls hunnit ägna min portfölj någon tid. Utan dessa lågintensiva perioder hade nog principerna mognat snabbare. Och utan misstagen, inga lärdomar!

Har du gjort en liknande resa?

3 kommentarer:

Aktieingenjören sa...

Jag känner mig smått unik med tanke på att jag måste vara en av få personer som gått på eller nästan gått på fler surdegar med storbolag än med småbolag.

Min första investering var 2000 kr som jag satsade på Countermine med orden "antingen tjänar jag pengar eller också får jag rätten att mobba en ekonom" då en kollega på sommarjobbet rekommenderade dem.

Därefter har den i huvudsak gått bra. Formpipe låg omkring -50% ett tag men det ordnade upp sig och jag är inte jätteorolig över motsvarande surdegar just nu.

Däremot funderar jag en hel del på Sainsbury och Millicom där det ser tungt ut samtidigt som det är svart att tolkade marknaden. Lyckligtvis diversifierade jag mig inte mer än så meddelande "trygga" storbolag (Novo Nordisk, banker, Telia o.s.v).

Framtidsinvesteringen sa...

Nej har själv inte gjort något riktigt bottennapp med storbolag... Millicom har jag tyckt varit intressant, men hög risk får man säga.

För min del är det väl annars Infosys som är sorgebarnet just nu, och det är ju ett storbolag. Svårt att säga vart det bär, och funderar över om jag ska satsa eller avvakta.

Unknown sa...

Hej, hittar ingen mail till dig men maila mig på hanna@adprofit.se så berättar jag mer. Mvh Hanna

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.