lördag 28 mars 2020

Texas Roadhouse - veckans coronahit!Efter att i flera år helt ha avfärdat de amerikanska börserna på historiskt höga nivåer har det åter börjat bli intressant att titta västerut. På vissa håll har det fallit brutalt, även om jag just nu avstår efter de senaste dagarnas uppgång. Hur som helst har krisen gjort att vissa fundamentalt starka bolag börjat se riktigt intressanta ut. Ett jag haft på min långa bevakningslista är Texas Roadhouse, restaurangbolag med fin historik och en riktigt stark balansräkning. Såklart väntar en tuff tid, men marknaden har också gått hårt fram här.

Bolaget är bara drygt 25 år gammalt och är en riktig solskenshistoria där ägaren och grundaren Kent Taylor från två tomma händer byggt ett mångmiljardimperium av stekhus, med 580 restauranger, spridda över hela USA, och med ett 20-tal i Asien och Mellanöstern.

Korta fakta

Marketcap: 3 miljarder USD
Lista: Nasdaq
P/e: 16-17 (kurs 41 USD)

 Det här gör mig intresserad

Stark balansräkning, nettokassa. Det här är något så ovanligt som ett nordamerikansk restaurangbolag med nettokassa, och då är ändå inte balansräkningen extremt lätt. Man driver en överväldigande del av restaurangerna i egen regi, och för runt 30 % av de egna restaurangerna äger man dessutom fastigheterna. Och trots den relativt tunga balansräkningen har man en en avkastning på eget kapital (ROE) på 18 % på förra årets vinst.

Klarade finanskrisen bra. Bolaget klarade finanskrisen bra, och fortsatte att växa trots de svåra förutsättningarna. Såklart är förutsättningarna helt andra nu när människor avstår från restaurangbesök av andra skäl än ekonomiska, i alla fall inledningsvis. Men tycker ändå det är intressant att man klarade finanskrisen med god tillväxt, vilket talar för att man borde kunna klara sig ok också i en efterföljande lågkonjunktur?

Historiskt bra värdering. Marknaden har straffat bolaget extremt hårt, och halva eller mer av börsvärdet har periodvis varit borta. Även om värderingar just nu är vanskliga att göra säger det något om var bolaget kan vara om det tar fart igen.


Starkt kassaflöde. Här kan vi tala om ett riktigt starkt kassaflöde, med en oerhört fin disciplin på att inte låta rörelsekapitalet växa. Här låter man inga lager växa! Det här är kvalitet, utan minsta tvekan! Och inte nog med det, man klarar genomgående att betala både expansion och utdelning med kassaflödet. Ok, 2019 gjorde man ett större återköp av aktier som i det läget kanske inte var så mycket att säga om. Även om det såhär i backspegeln kanske inte var optimalt att återköpa så mycket på ATH.

Corona-analys
Bolaget är såklart i en extremt utsatt bransch, vilket vi ser inte minst här hemma, trots att våra restriktioner är långt mycket mindre långtgående än i många andra länder. Branschen dominerar varslen, och någon eller några veckor kan vara tillräckligt för att få många på fall. Såklart skulle bolaget drabbas hårt, och det förklarar den periodvis i alla fall slaktade aktiekursen.

Ser man till att bolaget har en kassa på ett par miljarder, vilket motsvarar sådär en månads kostnader i full drift (och då är en del avskrivningar), så ser det rätt ok ut. En stor del av kostnaderna lär dessutom gå att skala ner snabbt (2/3 är cost of sales och personal, som dessutom lär ha risiga villkor...) och mitt grova överslag säger att bara kassan borde räcka några månader även om landet stänger ner helt. Och man är ju dessutom ett synnerligen kreditvärdigt bolag!

Andra saker som gör mig tveksam
CEO och grundaren Kent Taylor har successivt minskat sitt innehav över åren, från att ha kontrollerat bolaget till att idag bara ha en aktiepost på drygt 5 %. Varför har han gjort så, samtidigt som bolaget utvecklats fantastiskt fint? Gillar ägare som äger och vågar satsa! Det andra är att bolagets tidigare "president" hastigt och oväntat slutade på dagen i juni 2019. Varför detta, finns någon hund begraven? Och hur mycket har han betytt för bolaget?

Sammanfattningsvis
Ett jättefint bolag som jag verkligen gillar, och när jag köpte i förra veckan var värderingen mycket fin. Kursen hade mer än halverats från toppen, och motsvarade p/e 12-14 på föregående års vinst (som förvisso är helt irrelevant nu...). Men när bolaget dragit sådär 50 % på tre börsdagar (för sambon och ett av barnen prickade jag +70 % på ungefär samma period!), och smittan i New York samtidigt drog iväg, nej då kunde jag inte sitta still utan sålde. Men bolaget kommer nog tillbaka, i alla fall om den dippar dit jag började!

6 kommentarer:

 1. Har Texas Roadhouse på bevakning kring 30-33 USD. Får se om de når ner dit igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt, i de krokarna kommer jag gå in igen också.

   Radera
 2. Tack för tipset, intressant! Håller lite koll på företaget framöver.

  Det där med personer i ledande ställning som slutar är något man kan fundera på. Jag har Decisive Divident, och där hände något liknande för en tid sedan. Men då angavs personliga skäl som orsaker, kan ju vara precis vad som helst och behöver inte vara något negativt i företaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är alltid lite lurigt, och stor transparens är att föredra. Samtidigt går inte allt att prata om, det kan ju handla om olika uppfattningar i någon vägvalsfråga...

   Radera
 3. Ovanligt starkt kassaflöde med tanke på företagets tillväxt.

  Företag i restaurang industrin känns överlag väldigt svåra att värdera, och särskilt nu. Har bara kollat siffrorna, men vet du något mer om verksamheten? Eller mer direkt om deras fastigheter?

  Tänker mer utifrån två typer av restauranger.

  1. Produkt-fokuserade.
  Företag som Vapiano. Konkurrerar med sin mat och erbjudande på platser med enorm konkurrens. Mitt i städer. Svåra att värdera på grund av konkurrensen och brist av barriärer. Krävs minimalt med kapital att sätta upp en ny restauang.

  2. Läges-fokuserade.
  Autogrill till exempel. Oätlig mat. Men företaget agerar egentligen som ett fastighetsbolag som råkar servera mat. Äger restauranger längs motorvägar där konkurrensen är högst begränsad. Lättare att värdera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, ovanligt starkt kassaflöde! Har inte besökt dem så kan inte ur det perspektivet värdera om de är i huvudsak produkt- eller lägesfokuserade. Men tittar man på årsredovisningar ett tiotal år tillbaka så var en betydligt större andel restauranger i egna lokaler. Tillkommande hyrs alltså i större utsträckning. Skulle gissa, men det är bara en gissning, att de ligger någonstans mitt emellan Vapiano och Autogrill.

   Radera