lördag 23 november 2019

Min kassa flödar från Avanza


Jag har varit kund hos Avanza i över 10 år. Priset och användarvänligheten var avgörande inledningsvis. Med tiden, när jag sökt mig mot mer exotiska marknader, har det handlat om ett stort utbud av marknader. Jag har varit beredd att betala för det som andra inte erbjudit. Men på senare tid har det blivit allt mer tydligt att konkurrenterna springer förbi, sett till både villkor och utbud, och så pass mycket att jag inte längre kan motivera att göra de flesta köp hos Avanza.

Och när jag säger villkor handlar det om courtage, och möjligheten att ha sparandet i en ISK eller kapitalförsäkring. Och jag tittar såklart också på valutaomräkningen. Det handlar om en helhetsbedömning.

Det senaste året är min nettoinsättning hos Avanza i princip noll, av det som jag tycker är ett ambitiöst sparande.

Tittar jag på hur mitt sparande 2019 har flödat, har 55 % gått till Degiro (och det har accelererat på slutet), och 45 % till SEB. Inga nya pengar har gått in till Nordea, men det handlar mest om att jag inte gått in i något nytt europeiskt bolag, och att jag ökade i mina schweiziska sent 2018. Hos Avanza har jag sålt och köpt, men i nästan identisk omfattning.

Kort sagt:

Degiro: har de klart bästa villkoren, klarar ISK på alla sina marknader, dessutom genom elektronisk handel. Jag känner fortsatt en viss skepsis utifrån att man inte är en bank, har kassan i en penningmarknadsfond, och jag ställer mig alltjämt frågan: vad händer om man mot all förmodan skulle gå omkull? Kort sagt, kan jag lita på att mina tillgångar ligger säkra då? Jag kommer inte att gå över 20 % av portföljen hos Degiro. Tills jag är där, och jag ligger på 12-13 %, kommer jag framför allt att handla Singapore här. Kombinationen ISK och ingen källskatt är bra.

SEB: Bättre courtage än Avanza (från 350 kr istället för 749 kr) och klarar de flesta exotiska marknader som Avanza klarar. Men det är liksom hos Avanza bara vanlig depå som gäller för de exotiska. Här handlar jag mina sydafrikanska innehav, och de i Singapore som inte hamnar hos Degiro. Något nytt innehav i Nya Zeeland skulle också handlas här.

Nordea: har mycket bra villkor och stort utbud på marknader som Storbritannien och Schweiz (sorry Avanza, men 749 kr för en välfungerande marknad som Schweiz är svårt att motivera...). Här handlar jag sådant som Schweiz, Storbritannien, Italien, och Frankrike, om bolagen finns tillgängliga.

Avanza: här blir det Sverige, norden, Kanada, och USA, och om det är någon marknad som de andra inte klarar, som Filippinerna. Och det blir inte så mycket!

Som sagt, pengarna flödar just nu ut från Avanza för mig. Kanske är jag en ointressant kund, och jag ställer mig frågan om man inte längre är så intresserade av att vara nischade/internationella småinvesterares förstahandsval? För då finns det lite att göra!

9 kommentarer:

 1. Deras nya GUI gör att de förtjänar sitt kundtapp.Någon "medveten" UX-designer tror alla hemsidor ska se ut som ett socialt medieflöde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den nya designen känns mest som att den är i vägen för att man skall nå fram till sin portfölj.

   Radera
  2. Håller med! Och för mig är det helt värdelöst, den sammanfattning de visar gäller dessutom bara de innehav som handlats elektroniskt, och de står bara för en bråkdel av mina innehav...

   Radera
  3. De har bytt ut hela sidan mot en mobilsida. Rätt absurt. Får väl damma av kontona hoss konkurenterna.

   Radera
 2. Jag har också börjat handla mer och mer via Degiro. Klockrent att man kan ha via ISK. Dessutom har de ett jättebra utbud.

  SvaraRadera
 3. Jag har adderat Degiro och Nordea precis och provhandlat lite. Tycker deras gränssnitt inte var så illa som befarat, kommer att styra om en del av mitt fria sparande dit, främst från Nordnet. Befriande med det stora utbudet! :-)

  SvaraRadera
 4. Tack för bra input och genomgång av handelsvillkoren och möjligheterna i olika banker -och DeGiro.;).
  Även jag börjar fundera på alternativ till Avanza. Vad säger du om Pareto?

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg. Tyvärr har Avanza inte hängt med när det gäller marknader utanför västvärlden, Kommer med inlägg imorgon och även jag kör det nya sparandet via andra aktörer.

  SvaraRadera