söndag 3 september 2017

Turistboom: Australien och Nya Zeeland


En röd tråd genom den här vårens inlägg och köp har varit: fånga Asiens medelklass! En medelklass, hur den nu definieras, som växer både till storlek och köpkraft. En medelklass som såklart ska turista, och det är ingen tvekan om att Australien och Nya Zeeland är favoritmålen. Ländernas turistindustrier har formligen exploderat på senare år. Det handlar i första hand om kinesiska turister, men även turisterna från länder som Indonesien och Indien har ökat, om än från mycket låga nivåer. Samtidigt har antalet europeiska turister stagnerat, och de japanska blivit färre.

Hur ska man då investera om man vill fånga den här trenden?

Jag har tittat på en handfull spår: husbilar, båtresor, hotell/resorts, äventyrsturism, och flygplatser. Alla har sina svaga och starka sidor.

Husbilar. Camping är hett i väst, det är bara att titta på företag som Thor Industries, CanaDream, och Kabe för att inse det. Men att det är en trend just i väst blir väldigt tydligt när man tittar på campingturismen i Australien. Husbilsuthyraren Apollo redovisar bara ett par procent kinesiska kunder, och även om antalet växer så förefaller inte andelen campingturister att öka. Men det kanske ändå ska ses som en trend? Även i USA ser det ut som att det blir fler kinesiska campingturister, i alla fall på västkusten, och i alla fall om man ska tro frekvensen av artiklar på temat.

Här finns det två alternativ om man vill investera; australiensiska Apollo och nya zeeländska Tourism Holdings. Apollo har en något större marknadsandel i Australien än Tourism (drygt 1/3), som dock dominerar Nya Zeeland där Apollo är små. Båda jobbar sig samtidigt in sig i Nordamerika, Tourism genom förvärv av El monte, nr 2 i USA med drygt 1/4 av marknaden. Apollo genom förvärv av välkända CanaDream, en av tre jämnstora aktörer som dominerar Kanada. Båda ser prisvärda ut, men har expanderat väl mycket genom ökad skuldsättning.

Båttrafik: Sealink som Gustavs aktieblogg skriver om idag. Företaget har vuxit ur ett förmånligt avtal för färjeförbindelse till turistön Kangaroo Island i södra Australien. På senare år har man expanderat både genom fler avtal med landets myndigheter, och genom kommersiell turisttrafik som i Sydney och Perth. Företaget ser ut att vara välpositionerat för att fånga de växande turistströmmarna. Det ser lite ut som en attraktiv kombination av innovativa Gotlandsbolaget (destination Gotland) och Strömma, som dominerar den kommersiella skärgårdstrafiken i bl a Stocholm. 

Mantra. Nästa största hotelloperatör i landet. Tittar man på vilka boende turisterna söker sig till, så är det i första hand hotell. Men konkurrensen är också hög, vilket syns i lönsamheten.

Skydive the beach. Fallskärmshoppning helt enkelt, med åtminstone 75 % av marknaden i Australien, och med en växande verksamhet  i Nya Zeeland. Redan det första förvärvet gav en marknadsandel på 33 %.  Företaget har vuxit snabbt genom ett antal förvärv, och har på senare tid också breddat med annan äventyrsturism. Kineserna verkar för övrigt älska att hoppa fallskärm. Lönsamheten är inte fantastisk, och jag tänker att någon dödsolycka skulle kunna göra livet surt för företaget? Eller är det något man förväntar sig händer då och då? Priset ja, runt p/e 30. Ett alternativ kan vara Indoor Skydive, men de har ännu inte redovisat positivt resultat

Flygplatser. Här har man att välja på Sydneys och Aucklands flygplatser. Båda växer fint, men gör också stora investeringar vilket syns tydligt i balansräkningarna. Skuldsättningen är brutalt hög för båda, framför allt för Sydney. Lönsamheten är inte heller fantastisk, och prislapparna är höga.

Är man nyfiken på turism riktad mot en allt mer välmående asiatisk medelklass, är också singaporebaserade Straco intressant, med verksamhet även i Kina, där man bland annat har ett stort akvarie i Shanghai. Vid en snabbtitt ser det genomgående stabilt och prisvärt ut. Tack Gustav för tipset!

Vad köper jag? Jag har köpt in mig i Sealink sedan en tid, men även äventyrsturismen (Skydive the beach) och husbilarna ser intressanta ut. Båda har fin potential mot asiatiska turister. Hotell går bort på för hög konkurrens och låg lönsamhet, flygplatserna på mina hållbarhetskriterier (ja lite motsägelsefullt kanske, turisterna flyger ju till Australien...), och hög skuldsättning. Utesluter inte att ett till turistbolag kan få plats, men vilket ser mest intressant ut? Eller ska man kanske gräva lite mer i Straco?

4 kommentarer:

 1. Resonerar ungefär likadant om vilka bolag som är intressantast (och äger Sealink). Straco tror jag kan vara värd en titt. Ditt Papua Nya Guinea är också ett alternativ, men troligen för riskfyllt. Ytterligare bolag som skulle komma på fråga är klassiska Samsonite (Hong Kong) men det är för stort och välkänt, i alla fall för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att vi äger Sealink båda två! Papua Nya Guinea har nog potential, men känner att risken finns att det aldrig tar fart, och att man förblir för råvaruberoende.

   Samsonite, inte kikat på, men känns spontant för välbevakat.

   Radera
 2. Jag var på Nya Zeeland för några år sedan och vi (och många andra) valde att hyra husbil för att ta oss runt med. Otroligt smidigt då hela landet är fullt av platser där man kan stanna för att övernatta. Det som behövs för en övernattningsplats är ju endast: Parkeringsplats med en laddstolpe för husvagnen (så att kylskåpsbatteriet laddas fullt), möjlighet att fylla upp vattentanken samt gärna en gemensam dusch/toalett/kök. Hela landet kändes anpassat för att man ska resa runt med husbil därför lockas jag starkt av bolaget Tourism Holdings som du nämner. Det bolaget ska jag definitivt dyka in djupare i. Tack!

  För övrigt är Nya Zeeland bäst landet jag rest i och såväl människorna och miljön får högsta betyg av mig. Undvik dock att käka en Whitebait Burger. Jag visste inte vad det var men beställde det och in kommer en hamburgare gjord på fiskyngel, ser lite ut som denna bild http://www.planitnz.com/assets/Uploads/_resampled/ResizedImage600449-Whitebait-Fritter.jpg . Hehe, jag va inte imponerad när jag väl förstod vad jag åt. Förövrigt enda lilla minuset på hela vistelsen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är också riktigt sugen på Nya Zeeland! Kul att höra så positiva erfarenheter. Ska också ta och titta mer på husbilarna, och Tourism har ju en riktigt fin marknadsandel där. Burgaren undviker jag, om jag kommer dit...

   Radera