söndag 28 maj 2017

Storbritannien: redo för en valskräll till?

 
Det har länge sett ut att bli en promenadseger för Storbritanniens premiärminister Theresa May i det parlamentsval som utlysts till den 8 juni. Men med ledning på 15-20 % i valrörelsens inledning blev partiet kanske aningen övermodigt. Efter att ha presenterat ett förslag till ny modell för finansiering av landets äldreomsorg har opinionssiffrorna dykt, och Labour ökat kraftigt. Förslaget, som fått namnet "dementia tax", innebär att äldre med tillgångar över 100 000 £ skulle få stå för alla kostnader själva. Efter det svala mottagandet har dock May backat från viktiga delar av förslaget, men förtroendeskadan finns där. Enligt en opinionsundersökning som presenterades på fredagen, och som gjorts efter terrordådet, var Torys ledning nere i 43-38. Och detta, tillsammans med nya och försämrade prognoser för tillväxten, fick pundet att dyka under fredagen. En ny opinionsundersökning från samma institut på söndagen visade att Labour tappat något, men andra undersökningar pekar på att gapet minskar. Ja wikipedia ger en bra sammanställning av opinionsläget.

Vad är det som skrämmer marknaden? Jeremy Corbyn, Labours omstridde ledare, är inte vilken socialdemokrat som helst. Knappast någon Tony Blair eller Stefan Löfven, snarast skulle vi nog placera honom bland de mer radikala vänsterpartisterna i Sverige. Och Labours program skulle innebära stora förändringar; skattehöjningar för högre inkomster, avskaffande av universitetsavgifter, och förstatligande av järnväg, post, energi och annan infrastruktur. Beroende på vilken nyans man väljer att läsa Labours manifest med, kan man välja mer vänligt sinnade Independent, eller mer kritiska The Telegraph. Och Corbyn är radikal även i utrikes- och försvarspolitiken; han är ingen Nato-vän, är uttalad kärnvapenmotståndare, och anklagas dessutom för sympatier med nordirländska IRA. 

Och aktierna. Som vanligt tittar jag på marknadsledare som kanske inte är så kända här hemma, och jag gör det genom Nordeas utbud som går att handla digitalt. Jag har dock en bit kvar, men tycker att utvecklingen i Storbritannien nu är så intressant... 

A G Barr. Är en skotsk läsktillverkare med lokalt starka varumärken som Rubicon, och med "narrow moat" enligt Morningstar. Tillväxten är någon procent om året, kassaflödet starkt, och skuldsättningen låg. Får lite vibbar av Cloetta, men lönsamheten är bättre (ROE 20 %). Prislappen är drygt p/e 20, och då får man drygt 2 % i direktavkastning. 

Alumasc. Tillverkare av bland annat regnvattenlösningar, som är marknadsledare på området i Storbritannien. Tillväxten på senare tid har varit riktigt god (+17 % senaste halvåret), liksom lönsamheten (ROE närmare 40 %). Kassaflödet ser bra, och balansräkningen är stark. Prislappen är låga p/e 12, och då får man en direktavkastning på drygt 3,5 %. För den som tittar på historik kan det vara värt att notera att verksamhet de senaste åren sålts av för att fokusera. Frågetecken: hur ser de långsiktig konkurrensfördelarna ut?

Ett par andra företag som nämnts på andra håll:

McCarty & Stone. Bolag som projekterar seniorboenden, och som Gustavs aktieblogg skrev om i höstas. Ett bolag som kanske till och med skulle tjäna på en seger för Labour? I alla fall om de äldre med alternativet drabbas av sämre ekonomi.

ScS Group. Möbelföretag som analyserats av värdepappret, i en analys som dock bara är öppen för prenumeranter. Har tittat lite på företaget tidigare, men är tveksam till hur konkurrensfördelarna ser ut. 

Ja men vad händer då, blir det en skräll till? Såklart omöjligt att säga. Oddsen talar fortfarande för att de konservativa vinner, med odds ungefär som när Barcelona möter ett gäng från div 3. Men är det en anti-etablissemangskandidat man vill ha så ligger labours ledare Corbyn riktigt bra till. Han är det om möjligt än mer än Trump och Brexit, och har väl kvalificerat sig genom 30 år på bakre raden i parlamentet. Spännande blir det, oavsett hur man nu ser på saken.

Och är jag redo? Mentalt ja, men inte investeringslistan. Och det lär skaka långt utanför Storbritannien...

Vad säger du? Har du några intressant förslag på aktier i Storbritannien?

15 kommentarer:

 1. Hi, I am interested in AG Barr but could not find it on nordnet or avanza. Do you have any idea where we could buy this security?
  thanks

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordea bank seems to have it, to trade on the web. You could also call Nordnet or Avanza, but it will be more expansive.

   Radera
 2. Det strider uppenbarligen mot de flesta människors rättskänsla att de som betalar mest till den gemensamma välfärden ska stå utanför. Personligen skulle jag nog av ren princip börja skattefuska om man drev igenom såna här dumheter i Sverige.

  AG Barr tittade jag på senast jag var i Skottland eftersom Irn-Bru är landets de facto nationaldryck. Däremot har jag svårt att se något större utrymme för tillväxt vilket gör priset för högt. En läskedryckstillverkare med bättre tillväxt men ännu värre värdering är Fevertree som är marknadsledande inom lyxsegmentet med tonvikt på tonics.

  Personligen äger jag Judges Scientific som hittills är opåverkat av valfrågan och sparkar mig själv gång på gång för att jag inte köpte Brainjuicer/System 1 Group när Småbolag & Undantag skrev om dem i Värdepappret. Älskar bolaget men aktiemarknaden har börjat älska dem ännu mer då man gått frå P/E 13 till P/E 33.

  På min blogg finns det en hel lista med intressanta bolag på London AIM (endast tillgänglig via telefonorder tyvärr) med P/E tal som uppdateras automatiskt: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2017/03/dags-att-salla-spannande-smallmicrcoaps.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo bra att väljarna reagerar mot sådant. Tyvärr har vi en sådan trend i Sverige också, föräldrapenningen från Försäkringskassan tar slut typ där den statliga inkomstskatten börjar, t ex.

   Håller med om Barr. För dyrt i förhållande till den mycket begränsade tillväxttakten. Ska ta och kolla in Fevertree, Judges Scientific m fl. Trist när man gjorde rätt analys, men inte följde den...

   Tack för tips och länk - mycket värt i den vidare researchen!

   Radera
 3. Hej. Det finns helt klart många intressanta bolag i Storbritannien.
  Jag är själv lång i följande tre bolag; Reckitt Benckiser, Unilever, Diageo. Dessa är solida köp&behåll bolag men de växer långsamt så det är väsentligt att inte köpa för dyrt. Jag har även bevakning på ett par andra brittiska bolag; Intertek som är ett ledande bolag inom inspektion,test och certifiering(men ej störst). Intercontinental Hotel group(Hotel-kedja). Croda (Kemikalier). Judges Scientific som aktieingenjören skrivit om är också intressant. Notera dock att flera av de brittiska bolagen även kan köpas som ADR i USA(tex UL, DEO) och då slipper man transaktionsskatt på 0,5% men får istället betala ADR avgift.
  Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, intressanta innehav. Diageo är ett mycket fint bolag, med riktigt starka varumärken. Har tittar på dem flera gånger, men har varje gång tyckt att den legat för högt värderad. Unilever gillar jag skarpt, deras fokus på internationell tillväxt gör dem mycket intressanta. Har dock valt det Indonesiska dotterbolaget för investering. De övriga har jag mindre koll på, men ska titta närmare på.

   Stort tack för värdefulla inspel för vidare research!

   Radera
 4. Äger Somero, som egentligen är amerikanskt, och kikar på AB Dynamics och Tristel. McCarty & Stone var uppe på tapeten men jag har inte fastnat för dem ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upptäckte pinsamt nog att i min lista pekade AB Dynamics på APD ("Aberdeen New Dawn Investment Trust PLC") istället för ABDP. Var roligare när AB Dynamics hade P/E 4.

   Radera
  2. Tack för tips! Oavsett land så är Somero ett riktigt intressant företag. Ska ta och kolla in de andra också.

   Radera
  3. Ja p/e 4 var ju riktigt fint :-)

   Radera
 5. Intressanta aktier du scoutat fram. Jag funderar på AG Barr, känner inte till dem sedan tidigare men funderar på hur stora deras chanser är att växa utomlands. Speciellt efter att England lämnat EU borde inte chanserna ökat direkt. Fast kanske beror min skepticism på att jag inte har så stort förtroende för engelska företag generellt. Se bara på bilindustrin ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Behöver också gräva djupare i tillväxtmöjligheterna för Barr. Brexit ligger ju som en våt filt över, och att de är skotska kan ju vara både en för- och nackdel. Lite av skepticismen har nog funnits hos mig också, men det finns ju helt klart intressanta företag ;)

   Radera
 6. Finansnovis delade den här pärlan på Twitter:https://wexboy.wordpress.com/2017/05/28/applegreen-just-grab-go/amp/

  Applegreen driver butik och matverksamhet i anslutning till bensinmackar på Irland, i Storbritannien och nordöstra USA. Bensinmackar är ett område som de traditionella oljebolaget flyr ifrån men Applegreen bryr sig nog inte nämnvärt om det är tankning eller laddning som ska genomföras. Med en osexig bransch, långsökt frukttema och bra tillväxt tycker jag att det bör vara intressant för de flesta även om de tyvärr sa upp sitt avtal med Wimpys 2010.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att han kollat Morningstarsdata är jag lite mer skeptisk. Skribenten räknar fcf aggressivt.

   Radera
  2. Kollad också in Morningstars data, kan bara hålla med...

   Radera