Ingen uppdatering här sedan årsskiftet, och perioden sedan dess har såklart påverkats en hel del av Trumps tullar och valutaeffekterna som följt.
Första halvåret stannade på drygt -4 %, men då ska tilläggas att portföljen hade varit värd ungefär 10 % mer med oförändrad valuta. Kronan har stärkts brett, och i princip bidrar alla valutor förutom euron med nedgångar på den nivån. Bäst har de grekiska innehaven gått, där leksaksdistributören AS Company stigit med 35 %. Sorgebarnet är den indonesiska blöjtillverkaren Uni-charm Indonesia som fallit procentuellt lika mycket i lokal valuta. Men sammanfattningsvis, är nöjd med det första halvåret och hur de flesta av bolagen levererar, vilket också avspeglas i att portföljens utdelningar kommer att stiga även i år.
Förändringar sedan senast:
Sålt
Sarantis (GR). Fint grekiskt förvärvsdrivet bolag inom hygien och rengöring och med verksamhet även i östra Europa. Bolaget har funnits i portföljen sedan 2021, och har utvecklats riktigt bra på senare tid, inte minst kursmässigt. Jag bedömde att nedsidan blivit för stor i förhållande till uppsidan och sålde hela innehavet. Totalt gjorde jag ca +75 % plus ca 10 % i utdelningar sett till inköp.
Guillemot (FR). Franskt bolag specialiserade inom joystickar som under en kortare tid funnits i portföljen och med svagt resultat.
Köpt och ökat
Homeritz (MY), nytt. Malaysisk möbeltillverkare som exporterar till väst. Stor nettokassa, stark underliggande lönsamhet och en i mina ögon attraktiv värdering klart under eget kapital och p/e 7-8. Som flera av mina innehav är det ett familjeägt bolag med fin historik. Innehavet ska upp till 4 % i närtid.
Bayu Buana (ID), nytt. Resebyrå som fokuserar på längre paketresor och företagskunder. Även detta ett bolag med mycket stark underliggande lönsamhet och balansräkning, som hjälps av inte obetydliga förskottsbetalningar. Som case likt det föregående. Värderat under nettokassans värde, dvs EV/EBITDA<0.
Human Holdings (JP), nytt. Litet service-konglomerat med fokus på bemanning, och som jag helt nyligen skrivit om. Som case inte helt olikt de föregående två.
Karooooo (SG), comeback. Detta är något så ovanligt som ett bolag som gjort comeback. Som case helt olikt de föregående tre, och här handlar det om teknik och tillväxt, ett SaaS bolag inom telematik/Fleet Management som Gustavs aktieblogg skrivit om flera gånger. Utvecklingen har varit mycket stark sedan jag sålde för precis ett år sedan, och jag passade på att köpa när storägaren lättade på sitt innehav för att öka free float.
Unicharm Indonesia (ID), ökning. Här handlar det om en större ökning under våren i detta som för tillfället får beskrivas som portföljens sorgebarn. Konkurrensen om blöjmarknaden är mördande, i Indonesien och periodvis får man gå in med stora kampanjer av olika slag, och det märks i resultaträkningen. Bolaget är dock vinstgivande, och med en värdering mot bok på runt 0,4 har jag svårt att sälja. Tilläggas ska att bolaget har fortsatt att falla efter ökningen.
Vad händer nu?
Fokus just nu är Japan där jag tittar särskilt på mindre servicebolag. Jag räknar med att det kan komma att dyka upp ytterligare något innehav och inlägg på det temat. Jag letar också bolag som kan placeras i ett individuellt pensionssparande (IPS) då jag kommer att flytta denna nästan bortglömda tillgång från en storbank och omdisponera från fonder till aktier, och inkludera i portföljen.
Bloggen kommer fortsatt att leva en tillbakadragen tillvaro, och eventuella bolagsanalyser kommer jag att begränsa till sådana bolag där jag tror att jag kan få input, som t ex de japanska. Men är man intresserad, så finns det opublicerade blogginlägg för alla värdecasen jag varit inne på. Föredrar dock att att använda tiden på annat sätt än att finjustera inlägg som väldigt få nog är intresserade av...
Finns förövrigt nu också på bluesky. Där heter jag som på gamla Twitter "framtidsaktier".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar