Det börjar bli dags att säga något om vad som händer i portföljen. För det har hänt en hel del på senare tid, både på sälj- och köpfronten. Utgångspunkten har varit att förskjuta exponeringen, att minska den mot Nordamerika, och att öka den mot Asien och Afrika.
Sålt Illinois Tool Works. Företaget är på många sätt ett mycket fint industrikonglomerat, med en stark utdelningstillväxt, men en svag organisk tillväxt. Marginalerna har utvecklats positivt mycket tack vare ett väl genomfört effektiviseringsprogram. Men vad händer sedan? Samtidigt har man satt gasen i botten för återköp av aktier, och man lånar till det. Sammantaget blev det lätt att sälja. Fler tänker lika, och vinsten inkl utdelningar blev sådär 50 % på knappt 1,5 år.
Minskat kraftigt i Atlas Copco. Har sålt av så att innehavet minskat från drygt 14 %, till runt 4 % efter utspädning. Här handlar det om den föreslagna delningen av företaget, som jag inte alls tror på. Här blev vinsten runt 35 %. Jag ville hitta pengar till fler exotiska innehav, och det blev till slut rätt så enkelt att minska i Atlas Copco.
Köpt Unilever Indonesia, och handlat i Sydafrika. Med de här pengarna (och lite till) har jag gjort ett par inköp. Först har jag då köpt en större post i Unilever Indonesia, som jag skrev om förra veckan. För övrigt första gången jag telefonhandlat på en exotisk börs. Eftersom courtaget är högt, så blev det drygt 15 %. Och det är ett innehav som jag ser mycket långsiktigt på, även om det kommer att spädas ut i takt med att andra innehav växer. Jag har också handlat i Sydafrika, och här blev det landets största detaljhandelskedja Shoprite. Jag är övertygad om att det här företaget väl fångar utvecklingen i Sydafrika, och även på resten av kontinenten. Men mer om Sydafrika och Shoprite kommer framöver.
Exponeringen. Med förändringarna har jag minskat exponeringen mot Nordamerika till en bit över 40 %, samtidigt som jag ökat Asien till över 30 %. Ungefär så tänker jag mig exponeringen framöver. Möjligen kan det vara aktuellt att öka här hemma på bekostnad av Nordamerika. Ommöbleringen innebär också att verkstadsindustri har fått ett allt mindre utrymme i portföljen, till förmån för mer defensiva konsumentnära företag. Möjligen har förskjutningen blivit lite för stor, en sak att fundera på framöver.
Vad tittar jag på nu? Jag fortsätter såklart att titta på exotiska marknader, men räknar samtidigt med att omsättningen av företag i portföljen kommer att vara mindre den närmaste tiden. Efter att Avanza öppnat upp för digital handel på fler marknader, så kommer jag nog att skanna av de länderna, även om Europa troligen inte kommer att viktas upp så värst mycket. Portugal har uppenbart demografin emot sig, men det finns företag där med annan och bredare exponering. Holland och Belgien har bättre demografiska förutsättningar och är värda en viss uppmärksamhet. Samma sak tänker jag kring Australien och Nya Zeeland som idag är något av en blind fläck i portföljen.
Vad säger ni, något jag bör fundera på?
Måste kännas fint att få plocka hem lite vinst i Atlas :)
SvaraRaderaÄr dålig på det här med att plocka hem vinst och helst vill jag köpa för att alltid behålla. Kanske något man får bli bättre på
Jo kändes fint :) Men samtidigt lite tråkigt, eftersom jag just tänkt ha Atlas som ett långsiktigt innehav. Men när jag inte tror på delningen, och jag ligger med så fin vinst, ja då blev det ändå rätt så enkelt.
RaderaTror det är kloka förändringar, och verkligen en rusning i portföljen (i andel) för Unilever Indonesia. Överlag en bra mix med stora och små bolag och en exponering mot Asien (och Afrika) jag också tror på. Verkstad är rätt cykliskt och särskilt då du inte tror på förändringen så rätt att minska i Atlas.
SvaraRaderaKänner mig nöjd med förändringarna :-) Jo andelen Unilever är hög, men tänker som sagt att andelen kommer att spädas ut med tiden, och det lär inte bli aktuellt att fundera på nytt köp förrän den är nere i 6-7 %.
RaderaParisbörsen har Maroc telekom som intressant bolag med fokus på Västafrika. Med de kraftigt lägre courtagen på många börser skulle jag nog leta entreprenöriella bolag aktiva i de fd kolonierna samt Östeuropeiska bolag sekundärnoterade i Tyskland. Jag vill minnas att t.ex CEZ (Fortums onda syskon) har en sådan.
SvaraRaderaMycket intressant! Hoppas Avanza plockar med även sådana bolag när de öppnar upp Frankrike för digital handel framöver...
RaderaJag ser fram emot att läsa mer om Sydafrika och Shoprite. Ett riktigt vackert och spännande land med enorm potential om de får ordning på de politiska delarna.
SvaraRaderaVad trevligt! Det blir nog två inlägg, ett om landet och några olika företag jag tittat på, och en djupdykning i Shoprite. Ja Sydafrika verkligen båda vackert och spännande, och potentialen stor. Var där för några år sedan, och åker gärna tillbaka...
Radera