onsdag 8 mars 2017

Avanzas utbud i Belgien: två starka utdelare


I förra veckan fick vi den glädjande nyheten att Avanza öppnar upp för digital handel i flera europeiska länder. Till att börja med handlar det om Tyskland, Belgien, Holland och Portugal. Framöver ska också Frankrike och Italien läggas till. Vid en snabbtitt är dock utbudet litet, och det handlar bara om stora bolag. Har ändå börjat skanna igenom, för att se om det ändå finns något spännande.

Börjar med Belgien. Landet är intressant, inte minst därför att befolkningen förutspås öka här. Till 2080 beräknas befolkningen att öka från drygt 11 miljoner, till knappt 17 miljoner, och det handlar om både naturlig ökning och invandring. Detta samtidigt som många grannländer kommer kämpa med krympande befolkning. Tittar man på landets utmaningar så finns skuldsättningen här, och det handlar i första hand om statsskulden som ligger på över 100 % av BNP.

På Avanzas lista för digital handel finns 32 företag. Vid skanningen har jag direkt sorterat bort läkemedel och telekom (följer av mina kriterier). Bland industriföretagen har jag svårt att hitta något som ser riktigt intressant ut, återkommande är bland annat exponering mot bilindustrin.

Efter snabbskanning valde jag ut två företag:

Bpost är den belgiska motsvarigheten till PostNord. Den belgiska staten äger 51 % och resten finns på börsen. Här ser det bättre ut än för vår motsvarighet. Omsättningen är konstant över det senaste årtiondet, men lönsamheten ökar. Brevhanteringen står fortfarande för en stor del av omsättningen, men sjunker såklart konstant (volymen -5 % 9 mån 2016). Dock växer paketleveranserna. Volymen inrikespaket (där man har halva marknaden från företag till privatkunder), ökade med 15 % för 9 månader.  Rörelsemarginalen ligger över 20 %, ROE över 40 %. Balansräkningen innehåller bara marginella räntebärande skulder, en stor kassa, och stora avsättningar för löneförmåner.

Med direktavkastning på 5-6 %, starkt kassaflöde, och p/e 13-14 kan det nog ses som en prisvärd utdelare? Men inget för min portfölj, kanske för sambons.

Franz Colruyt. Belgiens största livsmedelskedja med runt 30 % av den belgiska marknaden, och med butiker i Frankrike och Luxemburg. Omsättningen ökar med några få procent om året, men lönsamheten ser ut att ha pressats på senare år. Intressant är företagets satsning på ekologiska livsmedel genom en särskild kedja (bio planet).

Finanserna är starka, och kassaflödet betalar med marginal investeringar och utdelningen som motsvarar 2,5 % direktavkastning. Balansräkningen är också här stark, innehåller bara marginella skulder, en stor kassa, men stora avsättningar för löneförmåner. Lönsamheten är också god med ROE 18 %. Till p/e 18 får man ett finansiellt mycket starkt marknadsledande företag på en marknad som just nu är lite tuff, men som på sikt förväntas växa. Själv håller jag mig dock till sydafrikanska Shoprite med lönsamhet och pris i samma nivå, men med tillväxt på 10-15 % per år. 

Vad säger du? Är dessa intressanta, eller hittar du något mer intressant i Avanzas utbud?

12 kommentarer:

  1. Intressant - tackar!

    Vet du källskatten i Belgien? 15 % likt övriga (ex. Danmark)?

    Kul att du spanar!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Spännande att se vad som finns :-)

      Ja det ska vara 15 %
      http://www.ftse.com/products/indices/withholding-tax-service

      Radera
    2. Men 15 % är svenska statens andel om man har depå, annars dras bara det andra landets del.

      Radera
  2. Kikade du något på Anheuser-Busch?

    Tänkte själv kika lite närmare på denna aktie. Kan bli bra komplement till mina Diageo-aktier!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
    2. Jag vet inte varför jag är så paranoid med jag försöker alltid undvika ADR (osv) och gå rakt på riktiga noteringen. Motpartsrisken, valuta och avgifter kanske avskräcker eller är jag bara lite för feg för mitt eget bästa.

      Får du tid och ork läser jag gärna dina tankar kring det bolaget 😁

      Radera
    3. Jo visst, så kan det vara. Alltid en fördel med direktnotering, men kör ändå ADR när det öppnar för köp som annars skulle få för höga courtage, eller kanske inte gå att göra alls.

      Tittade lite på Anheuser-Busch, och skulle säga att skuldsättningen efter köpet av SABmiller är inte sund. Verkar ligga på 4-5 i nettoskuld/EBITDA, vilket är högt. De borde åtminstone skära i utdelningen några år ör att komma ner en bit.

      Det här skrevs innan affären var slutförd, men ändå intressant läsning.

      http://seekingalpha.com/article/3963176-will-anheuser-busch-inbevs-100-billion-net-debt-hurt-dividend-policy

      Tänkte titta lite på Heineken när jag skannar Holland, men är nog tveksam till ölbranschen generellt. Förvärven driver upp skulderna till osunda nivåer...

      Radera
    4. Efter två stora köp (Anheuser-Busch 2008, SABMILLER 2016) så kan jag tänka mig att skuldsättningen inte är optimalt. Men samtidigt kanske de aldrig kan låna pengar så billigt som de kan nu = bästa tid för stora köp?

      Heineken har fördelen att ha stark ägare och mindre skulder än Inbev. Värderingen ser ganska lika ut? Direktavkastningen högre (men ohållbar?) för Inbev.

      Radera
    5. Så kan de vara, billigare än att låna nu kan nog dröja. Samtidigt kan det ju driva upp prissättningen, som på vår bostadsmarknad.

      Heineken har familjen som storägare, vilket är en fördel som sagt. Värderingen ser ut att vara något högre för Inbev, men man måste justera för engångskostnader i samband med fusionen för att få en rättvisande värdering. Direktavkastningen högre, men borde inte vara det...

      Radera
  3. Proximus är möjligen intressant också. De liknar i många avseenden Telia. En hög utdelning på över 5 procent. Samtidigt har de sänkt utdelning, senaste tre åren obefintlig utdelningstillväxt och jag passar därför. Kan man köpa när aktien är lågt värderad kan det nog vara en lite lagom obligationsliknande kassako. Naturligtvis osannolikt att kurstillväxten slår index för de som fokuserar på det.

    https://www.proximus.com/en/investors/proximus-share

    Skulle hellre köpa holländska Delhaize, som är en aktör i Belgien, än Colruyt. Något högre avkastning och stabilare historik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo de ser ut lite som Telia. De har som sagt också sänkt utdelningen, och tittar man på kassaflödet så tror jag inte att det finns utrymme att höja. Ser dessutom rätt så dyra ut, typ p/e 17 enl Morningstar.

      Delhaize intressanta. De kommer med när jag kommer till liknande inlägg om Holland framöver. Tack för tips :-)

      Radera