lördag 19 oktober 2019

Så här letar jag bolag - och vad ska jag göra utan Morningstar?


Livskris kan låta förmätet i sammanhanget. Men för profilen Framtidinvesteringen, i rollen som fritidsinvesterare, är det precis så det är. Jag har sedan jag började med nuvarande strategi för sådär 4 år sedan, konsekvent använt mig av Morningstars öppna och (oftast) tillförlitliga data, med 10 års historik på omsättning, vinstmått och många finansiella nyckeltal som ROA och ROE. Och inte minst, med siffror för alla de marknade jag tittar på! För mitt lite okonventionella upplägg, där jag (ofta) går igenom listor från A-Z, är det här underlaget helt nödvändigt.

Så här ser min analysprocess i stort ut:

1. Sorterar bort branscher jag inte är intresserad av. Ibland framgår det av listan jag använder, ibland krävs sökning. Är det ok mot kriterierna, går jag vidare och tittar på det finansiella. 

2. Börjar med den här bilden. Tittar på omsättningens utveckling, marginalerna, lönsamheten mm. Ser den långsiktiga utvecklingen stark eller i alla fall stabil ut är det första check. Redan här kan man se om bolaget är cykliskt, och få en känsla för konkurrensfördelarna genom bolagets lönsamhet (ROA och ROE). 

3. Jag tittar på värderingen, som p/e och p/b. Om ok i förhållande till (1) och (2) går jag på femårig utveckling för kassaflöde och balansräkning.  Hur ser skuldsättningen ut? Klarar kassaflödet att betala tillväxten och andra investeringar? Är utdelningen hållbar sett till kassaflödet? Är några av de centrala frågorna. Är det check också här...

4. ...blir det djupdykning i bransch och marknad, trender, läsa årsredovisning, titta på ägarstruktur, etc. Bollar ofta av med andra bloggare, t ex Gustav. Skulle gissa att åtminstone 90 % av de bolag som klarat steg 1-3 faller bort här.

Så här vill jag fortsätta att jobba, men Morningstar ger mig inte längre det underlag jag behöver. Inte ens om jag betalar, tror jag. Alternativ som GuruFocus är på tok för dyra. Börsdata täcker inte alla marknader jag jobbar på. Har letat och letat men jag hittar inte det jag behöver. 

Någon som kan hjälpa? 

lördag 12 oktober 2019

200 inlägg - 200 till?


Det som började som en liten semesterövning sommaren 2016, har bara fortsatt, och nu finns det 200 st postade inlägg!

Kul: oftast, och framför allt när man får matnyttiga kommentarer, och hittar trevliga kontakter. Segt: när man skriver ett som man tycker genomarbetat inlägg om något exotiskt bolag, och snart inser att 10 rader om Koti Pizza i Mariehamn ger fler läsare (!).

Roligaste minnet! Var när Stefan Thelenius utsåg Framtidsinvesteringen till årets blogg 2016 . Jag glömmer aldrig heller när bloggen, några veckor gammal, en eftermiddag hade haft sådär 500 besökare, från tidigare kanske en handfull. Det var Gustavs aktieblogg som skrivit en blänkare på Twitter! Tack till  er båda, utan er hade bloggen aldrig fått så bra spridning!

Hur har inläggen förändrats? Jo en hel del. Mina första inlägg innehåller en del makro (befolkningsutveckling, politisk utveckling osv) och analys av bolagens nyckeltal, finanser och historik. Och det beskriver nog rätt bra hur jag tittade på bolag då. Det som har kommit till är framför allt sådant som marknadsposition, konkurrensfördelar, ägarbild, förtroende för ledningen, och ett tydligare fokus på bolagens svaga punkter. Mina analyser idag är betydligt djupare än när jag startade, och mina köp- och säljbeslut är ofta längre processer än 2016. Omsättningen av innehav och har också minskat ordentligt de senaste två åren. Sen är mycket sig likt, inte minst min grundfilosofi. 

Inläggen växer ofta fram, först med några rubriker, med starka och svaga sidor, som sedan fylls på och blir till fylligare och fylligare text. Ibland får det ligga till sig. Ibland köper jag innan jag lägger ut, ibland inte, och ibland lägger jag ut även när jag bestämt mig för att inte köpa, när jag tycker att analysen är för genomarbetad för att bara ligga i en ”skrivbordslåda”. Andra inlägg som är mer allmänt reflekterande, kommer i regel spontant, och blir rätt så omgående till nästan färdig text. En bra tråd ska skrivas ner direkt!

Massor har hänt i portföljen sedan bloggen startade i juli 2016. Bara ett innehav finns kvar: HDFC Bank, inköpt i dec 2015. Då ett av få exotiska innehav, nu ett av många. Nedan hur portföljen såg ut i oktober 2016. 

Då stod Sverige, Kanada och USA för drygt 3/4 av portföljen i ungefär lila stora delar, idag står Nordamerika och Europa för runt 30 %. Tittar man 1 år senare så har en hel del hänt, men väldigt lite finns ändå kvar idag. Det är först det senaste dryga året som omsättningstakten av innehav har saktat in.















Frågesport!

Inget firande utan frågesport såklart.

Några frågor att klura på, vinnaren  kan bjudas på en öl på Gustavs nästa aktiepub :-)

1. Vilket är mitt mest lästa inlägg?

2. Vilket av mina innehav har en koppling till bilden i början av inlägget?

3. Vilket av mina innehav sedan blogg-start har gått bäst?

Svar senast på fredag 18/10

200 inlägg till? Jag har kört ett inlägg i veckan sedan jag startade, med undantag för en kortare period när jag saktade in. Flera gånger har jag bestämt mig för att lägga ner, men sen har det aldrig blivit så. Det finns liksom alltid något inlägg till att skriva! Och inte minst, det är ju kul att skriva! Så, vi kör väl på, 200 inlägg till?

Och sist men inte minst, stort tack till er alla som läser och kommenterar!

lördag 5 oktober 2019

Portföljrapport: SCA får vänta, och kassan växer



Inte mycket har hänt i portföljen sedan jag uppdaterade senast för en månad sedan. Utvecklingen står och stampar kring +10 % och portföljen följer inte med index, vare sig upp eller ner. En större bred nedgång som förra hösten, skulle sannolikt vara relativt sett bäst för portföljen!

Koda ut. Som jag skrev i inlägget om möbeltillverkaren från Singapore för några veckor sedan, åkte bolaget snabbt ur portföljen. Jag köpte framför allt utifrån att bolaget med tillverkning i Vietnam och Malaysia skulle bli en vinnare på handelskriget. Den senaste rapporten var tydlig både i siffror och text att den bedömningen inte var rätt, och då var det bara att sälja. Pengarna ligger nu i kassan som är uppe i närmare 5 %. Och på den nivån ska den få ligga den närmaste tiden. 

Den "hemliga" Sydafrikanen heter Bell Equipment, och tillverkar tyngre schaktmaskiner, och framför allt dominerar man Sydafrika. Värderingen är extremt låg, man visar en fin tillväxt, samtidigt som man också har en mycket intressant ägarbild. Men mer om bolaget om några veckor. 

Ökning i SCA får vänta. Jag tittar som alltid på de innehav som ligger under min spärr på 4 %.  Sca har stigit kraftigt sedan jag gjorde min större ökning i juni. Rapporten för Q2 var ok men inte mer. Jag behöver gräva mer i bolaget, och det får bli efter Q3-rapporten. Den sydafrikanska antenntillverkaren Alaris Holdings kom med en fin rapport, men börsen har inte reagerat positivt. Jag är sugen på att öka, men samtidigt tveksam till mer Sydafrika, även om bara en bråkdel av försäljningen finns där. Dessutom är det den finländska delen av bolaget som går starkast. 

Just nu tittar jag på Londonbörsen. Jag vill  utöka min lista med intressanta bolag för läget att landet kraschar ut ur EU. Ja det som kallas en hård Brexit. Ett par intressanta kandidater har tillkommit. Jag tittar också på ett defensivt bolag från intressanta Egypten, som går att handla i London. Räkna med ett inlägg om det framöver. 

Annars brottas jag med att inte längre komma åt Morningstars användbara finansiella data. Mitt sätt att leta bolag bygger mycket på just den breda och långa statistik som gått att komma åt hos Morningstar, gratis. Men mer om också det i ett kommande inlägg.

Det här var inlägg 199 - nästa vecka firar jag 200. Läge att fira och titta tillbaka!