söndag 10 juni 2018

Portföljuppdatering - mycket köpt, inget sålt


Dags att uppdatera om portföljen, en månad sedan senast. Och tänka sig, jag har bara två transaktioner i sammanställningen, och det är två köp. Men de är stora och motsvarar nästan 10 % av portföljens värde! I mitten av maj hade jag 6 % kassa, sen har jag fyllt på, och så bränt av allt...

Ökat i A2 Milk Company. Bolaget kom med en resultatuppdatering efter Q3, som visade att omsättningen för andra halvåret kommer att växa med
”bara” runt 60 %, mot förväntade 75-80 %. Kursen sjönk som en sten. Tycker dock att marknaden överreagerade, och till p/e runt 37 för prognostiserat helår tyckte jag att aktien var attraktiv, sett till tillväxten som faktiskt trots allt imponerar. Jag ökade med 3%-enheter i vad som sedan visade sig vara botten för den här dippen (!). Det blev åter via OTC, efter ett misslyckat försök i Frankfurt (och handel i KF), men handeln var obefintliga.

Köpt Superlon. Till slut kom jag till skott och köpte in mig i den malaysiska producenten av isolering tillverkat av konstgummi. Bolaget gynnas framför allt av en växande medelklass som installerar AC, vilken blir mer effektiv med bolagets isolering. Mycket jag gillar med bolaget.

Köpet gick dock inte så enkelt som jag hoppats, det visade sig nämligen att SEB inte fixade Malaysia. Tyvärr innebar det dels att det blev maxcourtage hos Avanza (749 kr, istället för 350 kr hos SEB), dels att jag tappade en fin uppgång pga 6 juni och pengaöverföring (eftersom jag ville köpa en lite större post när courtaget blev högre). Hur som helst, nu finns bolaget i portföljen! 

Vad funderar jag på nu? Ökning i sydafrikanska livsmedelskedjan Shoprite ligger närmast. Aktien har sakta fallit tillbaka utan synbara nyheter. Dessutom har den tidigare haft lite mönstret att ta skutt i samband med rapporter (som kommer halvårsvis), för att sedan fall tillbaka. Samtidigt som utvecklingen utifrån förutsättningarna varit stabil. Intressant är också företagets satsning på elektroniska pengar, som också diskuteras i investerarens färska podd med afrikatema.

Tao Kae Noi som Gustav skriver om idag finns på bevakning, men tycker att kursen dragit iväg väl mycket. Annars har jag inget spännande på gång, men jobbar såklart på saken. Och det kommer ju snart en sommar med massor av tid! 

6 kommentarer:

 1. Varför inte Bintang? Har väl allt man begära. Är det religionen, eller alkoholen i sig som håller dig borta? Vad jag förstår är det islams inflytande på samhället. Ser du det som ett verkligt hot för denna öltillverkare?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättefint bolag, fantastisk lönsamhet, möjligen lite låg tillväxt. Men det är helt riktigt islams relation till alkohol som hållit mig borta. Religonen har radikaliserats också i Indonesien, och 2015 förbjöds ölförsäljning i minimarkets. Men det här har också skapat problem med illegal alkohol och många dödsfall, så kanske är hotet om totalförbud inte lika överhängande längre. Och kanske kan ölen komma tillbaka i minimarkets. Värt att följa.

   https://www.vice.com/en_id/article/paxmby/indonesias-beer-ban-continues-to-cost-lives-as-toxic-black-market-brew-kills-nearly-100

   Radera
 2. Just Shoprite har jag också funderat på. Finns en enorm potential när handeln formaliseras i Afrika och Sydafrika känns bättre än på länge. Karin Fries beskrev det bra hos @Investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt! Precis så tänker jag också, och gör bedömningen att Shoprite är bästa bolaget i branschen. Podden riktigt bra!

   Radera
  2. Min favorit var när Karin i förbigående nämnde att det till och med finns ett bryggeri i Kamerun på Parisbörsen. Kändes lite som ett understatement på en fin rörelse.

   Även roligt att hon tog upp lokalpratriotismen för varumärken. Det är rätt intressant att jämföra hur vanligt folk pratar jämfört med mer politiskt inriktade personer, Afrikansk enhet nämns gärna i debatter och nyheter men för vanligt folk är det mer landet som varit relevant för de jag pratat med. Dessutom finns det en tydlig folkgruppsdimension som är lite svår att få grepp om då den ibland verkar viktig och ibland inte verkar vara det. Ibland känns det nästan lite som fotbillsklubbar här i Sverige, man äter och gör ungefär samma saker men det finns tydlig stereotyper och vissa latenta konflikter.

   Radera
 3. Kikar också på Superlon och närmar mig köp. Shoprite gillar jag i grunden, mycket bra spel på Afrika. Det är bara det att bolaget är något för stort och för långsamt för min smak. Men som en afrika/livsmedelsfond är de givna och jag kan vara för petig här.

  Fin portfölj!

  SvaraRadera