söndag 3 juni 2018

Urbaniseringen förändrar världen


Befolkningsutveckling och växande medelklass är viktiga megatrender för växande företag. Och en gemensam nämnare är urbaniseringen, och växande städer. 2050 beräknas 75 % av världens befolkning bo i städer, mot 50 % idag, och det är i Asien och Afrika som utvecklingen exploderar. Redan idag bor närmare en halv miljard i Afrikas städer, och prognosen är att den siffran kommer att fördubblas på 25 år. Nigerias huvudstad Lagos var 1960 en stad i storlek med Uppsala kommun, idag är befolkningen 20 miljoner. Kongos huvudstad Kinshasa har gjort en liknande resa, och kinesiska Shenzhen med 16 miljoner invånare idag fanns knappt 1950. Listan kan göras hur lång som helst.

Risker och möjligheter. Urbaniseringen är dock inte okomplicerad. I vissa fall leder den till städer som snarast kan beskrivas som monster utan infrastruktur och med gigantiska slumområden. Ett av de kanske mest målande exemplen verkar vara Kinshasa i Kongo. Men på totalen är ändå siffrorna tydliga, sammantaget står världens städer för 85 % av BNP. Och skillnaden mellan stad och landsbygd är tydligare i u-världen än  i väst, den dubbla BNP:n per capita är inte ovanlig.

Vilka sektorer och företag fångar urbaniseringen?

(Och när det kommer till specifika företag har jag ingen högre ambition än att bedöma bolag jag redan har hygglig koll på...)

Till att börja med såklart fastigheter, och byggbolag, när infrastruktur och bostäder ska konstrueras. I Afrika kan den djärve investera i Texaf med marktillgångar och exploatering i Kinshasa (Gustavs aktieblogg har skrivit intressant om bolaget.) Mer tilltalande i mina ögon är dock Italtile, dominant inom badrum i Sydafrika, och med ambitioner i intressanta östra Afrika. I Asien har jag varit lite nyfiken på Malaysiska Econpile som pålar för både infrastruktur och fastigheter. Mycket god lönsamhet och fina nyckeltal lockar, men är rädd att man befinner sig på toppen. Byggbolag i Indonesian, kan också vara ett intressant fält att titta vidare på. Både Malaysia och Indonesien gör nämligen stora satsningar i infrastruktur, om än från mycket olika nivåer. Ett bolag som Superlon, som jag skrev om förra veckan, borde också gynnas av urbaniseringen. Tänker också på bolag som finska hisstillverkaren Kone, och Skellefteå-baserade Alimak, som tillverkar byggmissar mm.

Även energianvändningen påverkas dramatiskt av urbaniseringen. En bredare forskningsstudie visar att världens städer (med som sagt ca hälften av världens befolkning) står för 67-76 % av energiförbrukningen. Annars är studierna många, och säkert inte helt entydiga kvantitativt. En studie från/för Kina visar t ex att boende i städer förbrukar 50 % mer energi än boende på landsbygden. Bolag som kan producera hållbar energi borde ligga helt rätt tänker jag? Något förslag?

Självklart påverkas också transportmönster. Inte bara av människor, utan också av t ex  mat som inte längre kan produceras lika lokalt. Hållbara transporter, och logistik borde vara sektorer som gynnas? Liksom vattenförsörjning?

Men det är inte bara byggande, infrastruktur och energiförsörjning som påverkas. Med en växande stadsbefolkningen kommer också nya konsumtionsmönster, även om det inte alla gånger är helt lätt att skilja på vad som följer av urbanisering, och vad som kommer av en högre ekonomisk standard.

Kina t ex kan man konstatera att biografmarknaden är på snabb frammarsch, men även t ex bakverk, choklad/godis, frusen mat, gym, och läkemedel visare tvåsiffrig tillväxt. I alla fall om utvecklingen åren 2014-15 är representativ. Här tänker jag först på B&C speakers, den italienska högtalartillverkaren som är riktigt stor på högtalarelement för avancerade högtalare till bl a biografer. Jag övergav bolaget, men kanske är det dags att överväga en comeback? Och så faller tanken på Starbucks och kaféer i de framväxande storstäderna.

I mycket fattiga länder går en stor del av konsumtionen till livsmedel. Och med urbaniseringen följer att traditionell gatuhandel delvis ersätts av butiker som i väst. Här tänker jag att Sydafrikanska Shoprite som bl a lyckats väl i Nigeria ligger rätt.

Det var en kort reflektion om urbaniseringen, och vilka investeringar som kan vara intressanta i dess spår. Vad tänker du? Och har du kanske några förslag på intressanta investeringar?

21 kommentarer:

  1. Intressant tema och inlägg!

    Jag tänker att finska KONE kan vara ett vettigt innehav då behovet av hissar lär växa i takt med urbanisering. Förvisso är väl konkurrensen hård men bolaget ligger väl till är min uppfattning i alla fall.

    Vidare så gillar jag amerikanska (med svenska rötter) Xylem som är en av de främsta inom vatteninfrastruktur.

    Shoprite är jag sugen på och såg att den fanns som amerikansk OTC hos Nordnet, vet du om den går att handla i en Kapitalförsäkring rakt av?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vatten intressant, Xylem får jag kolla in, ingen koll på alls...

      Vet, Nordnet har den uppe. Jag försökte handla (både den och Rakyat) för typ ett år sen, men det går inte. Fattar inte att de inte plockar ner...

      Radera
    2. Och det är tyvärr depå som gäller efter otc.

      Radera
    3. Har ni kollat om Tyskland funkar?

      Radera
  2. Tycker det är smart att fundera på urbaniseringstrenden och vilka bolag som kan gynnas av dem.

    Superlon är spännande och den ligger på min lista av bolag som jag ska kika närmare på såfort tid ges. Om man vill göra bra aktieresor kan det nog vara smart att gå mot lokala aktörer(tänkt oupptäckta) i det aktuella landet som kan tänkas gynnas av urbaniseringstreden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja spännande trend, och det finns en hel del att gräva i här! Superlon tror jag kan ligga helt rätt, och ligger nära köp där. De gynnas ju dessutom av flera trender.

      Radera
  3. Jag skulle vilja investera i vietnamesiska glassbolaget Kido som har mycket stark marknadsandel och bör gynnas av såväl urbanisering som ökad medelklass. Vet du om det finns någon aktör som klarar Vietnam?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande bolag! Och jag är också lite nyfiken på mjölkbolaget Vinamilk. Tyvärr verkar de inte gå att komma åt från Sverige. Avanza fixar inte, och har även pratat med SEB som inte heller gör det.

      Radera
  4. Det finns 25 000 huslån i Kenya på en population med 50 miljoner invånare. Ska man flytta till ett modernare boende i en stad bör man vara kandidat för ett huslån. Min kollega i Nairobi beskrev det även som att ett hus är det första folk köper när de får råd, så huslåne bör vara ett område med potential även om kulturen för det ännu saknas.

    Funderade även på Italtile en runda till pga fellänkningen. Flyttar man in i ett hus vill man nog ha ett badrum också... Så om hus är en av de tidigaste investeringarna är det rimligt att Italtile drar nytta åtminstone av ökande medelklass när man uppgraderar boende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker Italtile är svårt. Mycket spännande och stark bolag. Men att det är vattenbrist runt Kapstaden (i hela Sydafrika?) oroar. Vem väljer att renovera badrummet när du inte får duscha eller bada i det? Eller borde man kanske tänka att folk passar på pga vattenbristen...

      Radera
    2. Finns många tillbehör att köpa för just vattenbrist (http://www.capewatersolutions.co.za/) och i Afrika har man alltid en rejäl buffert med fattiga som drabbas innan folk med fina badrum drabbas. Däremot var det just Sydafrikas dominerande ställning i intäkterna som var min stora invändning förra gången. Presidenten är åtminstone nog lite bättre nu men det är alltid något som oroar mig i Sydafrikanska bolag.

      Radera
    3. Fast förbuden/restriktionerna (som var i mars/april osäker på om de gäller fortsatt) gäller ju alla oavsett om de är fattiga eller ej. Folk fick ju återanvända allt vatten, de du duschade i fick du sen använda för att spola i toaletten med etc...

      Jag gillar dock Italtile och de har hela kedjan från tillverkning till försäljning vilket är bra.

      Radera
    4. @aktieingenjören Sorry där med länken, men inget ont som inte har något gott med sig!

      Italtile har en helt sanslös marknadsposition, numera också inom produktionen sedan man förvärvat produktionsbolaget Ceramics. Lite intressant läsning om det förvärvet:

      https://www.businesslive.co.za/fm/money-and-investing/2018-02-15-italtile-building-on-a-better-foundation/

      Den värsta vatten krisen verkar förresten vara över nu, och det regnar för fullt

      https://m.news24.com/SouthAfrica/News/good-rains-for-cape-town-but-metro-still-in-the-grip-of-drought-20180602

      Jättespännande apropå Kenya! Hur skulle man kunna kommanåt den potentialen? Equity Bank ser intressant ut men går inte att komma åt. Någon annan bank, t ex från Sydafrika eller Nigeria som kan vara intressant?

      Radera
    5. Apropå Italtiles marknadsposition: https://www.gov.za/sites/www.gov.za/files/40645_gen150.pdf

      Radera
    6. Även om vattnet är återanvänt så tror jag de flesta sköter hygienen i badrummet. Det har varit ett enormt irritationdmoment med vattnet men har i grund och botten inte varit livsförändrande då man har kommunalt vatten osv. Skillnaden blir att man får köpa kärl/utrustning för återanvändning. Personer utan den lyxen har haft mer prblem.

      Radera

    7. Gällande banker vet jag inte men kan konstatera att Safaricom och övriga mobiloperatörer med M-pesa är tokvinnare då de dominerar i Afrika. Mobiloperatörernas system för penninghantering dominerar i alla länder utom Sydafrika (där har de banker som hör) och alliansen kring M-pesa är starkast.

      Så jag tror att banker får svårt. Snarare kan man lansera långivare helt fokuserade på riskhantering som sen betalar osv via M-Pesa vet dock inga såna bolag.

      Radera
  5. Spännande inlägg och bra tema. Just Superlon fångar det hela bra. Jag tror på enkla case som t.ex. AC, Cafeer och vattenledningar.

    Utöver de du nämnt vill jag ta upp Pembangunan Perumahan (Indonesien) som är som Skanska i Indonesien till halv priset. Men byggbranschen är en bransch där det lättare finns korruption. China Lesso (Kina) gör vattenrör och inredning i olika former och ska vara stora i Asien.

    Frågan är hur långt man ska dra det. Om många bor i städer gynnar det e-handeln. Och Somero gör maskiner till de som bygger logistikcenter m.m. Kanske att dra det för långt.

    Nej, jag tror något så simpelt som att det väl behövs en AC till varje lägenhet är det man ska satsa på för att fånga upp denna trend! Superlon eller något annat AC-relaterat skulle jag hårdbevaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad kul att höra, och det finns verkligen mycket att gräva i utifrån urbaniseringen. Tack för tips! Byggbranschen är som sagt inte helt lätt, men med de stora investeringar som görs i tex Indonesien kanske den ändå inte helt går att bortse från.

      AC tror jag stenhårt på, och Superlon ska in i portföljen. Störande bara att inte seb fixar

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Superintressant inlägg med många intressanta bolag att kolla upp!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Och åter stort tack för platsen på söndagslistan!

      Radera