lördag 1 februari 2020

SCA - stora värden, större än väntat


Den senaste veckan har varit tålamodskrävande för den som liksom jag ligger tungt i Asien. Allt har i princip sjunkit, och särskilt de innehav med stark exponering mot Kina. Och i synnerhet mot turism. Det här ger såklart köplägen. Min strategi är att utnyttja de mest uppenbara köplägena, och samtidigt bygga kassa. Långsiktigt ser jag detta som ett köpläge. Läget med virusets spridning är dock riktigt svårförutsägbar, och därtill har vi marknadens reaktion. Är botten nådd? - kanske inte.

Men fokus här idag är SCA. Skogsjätten som var en av veckans glädjeämnen. Bolaget presenterade sin rapport  som fick aktien att ta skutt under slutet av veckan. Men innan vi gör några nedslag i rapporten, varför äger jag SCA? Ja, för mig är det en tydlig värdeinvestering. Något så ovanligt som ett storbolag med stora värden som marknaden inte riktigt förmått värdera. Kort sagt, skulle jag säga att marknaden tittat för mycket på verksamheten, och för lite på tillgångarna.

Jag skrev för snart ett år sedan, när jag började titta på bolaget, och jämförde med Holmen

"Med värderingar på 1,4-1,5 gånger eget kapital (P/B), och försiktig värdering på skogen, ligger nog i alla fall SCA i praktiken nära en värdering på eget kapital."

Uppvärdering av skogen. Sedan dess har bolaget (liksom Holmen) valt att skriva upp värdet på sina skogsinnehav. Uppvärderingen bygger på faktiska transaktionspriser, och innebär att bolagets skogstillgångar skrivs upp med mer än det dubbla; från tidigare 34 miljarder till nu 70 miljarder. Detta var mer än vad i alla fall vissa analytiker bedömt, SEB skrev t ex i sin senaste analys av bolaget i november att man räknade med en uppskrivning till 63-67 miljarder kronor. 

Med ett eget kapital på 68,51 miljarder kronor, och en marknadsvärdering på knappt 68 miljarder kronor vid börsens stängning den 31 januari, handlas bolaget faktiskt under sitt egna kapital! Inte illa för ett storbolag på stockholmsbörsen. Marketcap=skogens värde, och då får man massor av fin industri på köpet, inte så tokigt. 

Ett annat glädjeämne var också att bolaget skrev upp sin faktiska skogstillgång, sett till volymen från 238 till 249 miljoner kubikmeter, vilket i alla fall delvis beror på snabbare tillväxt enligt vad som presenterades vid bolagets presskonferens. 

Jag äger bolaget framför allt därför att jag ser värdena, men det är ju också värt att ta en snabbtitt på verksamheten kortsiktigt:

Massa. Det senaste kvartalet har för massa visat högre volymer men lägre priser. Här ser man nu uppåtgående priser

Kartong (kraftliner).  Kraftlinern som används som ytskikt i wellpapp är en produkt som ligger helt rätt i tiden. Samtidigt verkar det ske stora utbyggnader av kapaciteten världen över. Volymen och priserna är ner det senaste kvartalet, men man ser en uppgång av priserna. Här har bolaget under året beslutat att bygga ut sin produktion i Obbola. Långsiktigt är trenden positiv för kartong, inte minst i e-handelns spår, samtidigt ökar produktskapaciteten i världen. Dock har de långa nordiska fibrerna unika egenskaper som gör att snabbväxande i mer exotiska delar av världen inte kan konkurrera när det kommer till styrkeegenskaper. Jag tror långsiktigt på verksamheten.

Höjd utdelning. Styrelsen föreslår höjd utdelning från 1,75 till 2,00 kr.

Sammantaget. Jag äger SCA som en värdeinvestering, som en investering i skogen. Men får också en industriverksamhet jag tror på och som ligger rätt i tiden. Mitt innehav är efter en ökning, och efter den senaste uppgången (i kombination med nedgångar i Asien...) uppe i över 4 %. Avvaktar lite nu. Men SCA ligger stabilt och långsiktigt i portföljen.

3 kommentarer:

  1. Inte insatt men låter vettigt. Själv tittar jag lite mer på tillväxtcase, men inte fel att blanda. Och som du säger märkligt att sådana värden finns i ett hyfsat stort bolag, men det gäller att tänka själv, och veta vad man ska titta efter!

    SvaraRadera
  2. Intressant, har också börjat köpa SCA så smått. Har även Stora Enso sedan tidigare så nu kanske det blir visst överlapp men jag är nu sugen på att äga båda på lång sikt (10år+}.
    Funderar även på att minska i barnens Avanza Zero och istället köpa Investor och SCA. Känns som bra spridning, stabilitet, rätt låg risk och även möjlig tillväxt. Vad tror du?

    SvaraRadera