söndag 13 maj 2018

Portföljuppdatering - stora ommöbleringar


Lite tätare mellan portföljuppdateringarna den hör gången, men så har också en del hänt de senaste tre veckorna sedan jag skrev på temat senast:

Unilever Indonesia ut. Som jag redan skrivit om har Unilever Indonesia lämnat portföljen. Med varumärken som inte längre förefaller ha samma styrka, och med en ledning som verkar stå handfallen inför en hårdnande konkurrens, blev valet att sälja som sagt enkelt. Intressant är dock att aktien, som sjönk direkt efter den dåliga rapporten, har återhämtat sig och idag hamdlas högre än före rapporten. Med en värdering på p/e 53-54 funderar jag över om det handlar om en marknad som inte läser, eller inte vill förstå att något har hänt. 

Stella Jones ut. Även det kanadensiska virkesbolaget StellaJones har lämnat portföljen. Aktien som höll sig kvar i portföljen i rätt precis två år har gått trögt en längre tid. Ledningen ser alltid att det blir bättre sen, och jag tröttnade till sist. Dessutom är skulden för hög (låneskuld/EBITDA>2), och sådant är ju inte i linje med mina kriterier. Kort sagt, jag tror det finns bättre case. Jag gick +5-6 % inkl utdelning, dåligt på 2 år.

Ökat i Bank Rakyat. Tillslut lyckades jag, och det genom OTC och hos Avanza, och ökningen innebar att jag mer än fördubblade mitt innehav. Bedömer att bolaget väl fångar utvecklingen i Indonesien, och när nu Unilever Indonesia lämnade portföljen, blev ökningen lite större än vad jag först planerat. Jag har också i det närmaste fördubblat innehavet i Micro Mechanics (Singapore), som tillverkar verktyg för halvledarindustrin. Bolaget kom med en fin rapport med ökad omsättning på 13 %, och med förbättrade marginaler. Men marknaden hade förväntat sig mer, och aktien har handlats ner till p/e 14-15. Mycket prisvärt tycket jag. Dessutom har jag ökat lite i Brampton Brick och HDFC Bank.

Just nu ligger kassan på drygt 5 %, men jag planerar faktiskt att handla upp det mesta. Tittar framför allt på den thailändska tillverkaren av sjögräschips Tao Kae Noi, som Gustavs aktieblogg nämnt, och på ett intressant Malaysiskt bolag med stor exponering mot Vietnam. Men mer om det om någon vecka.

Vad tror du om portföljen? Och de senaste förändringarna?

7 kommentarer:

 1. Nu när du sålt Unilever Indonesien tycker jag inte att det finns några bolag som sticker ut med en tydlig svaghet. Scales är lite dyrt men ligger nog i rimligt-intervallet. Jag har ju försökt bidra med lite konstruktiva frågor över tiden och jag tycker det hela är en trevlig och genomtänkt portfölj. Allt aktieägande innebär en risk och det känns genomtänkt hur du valt bolag.

  Det bolag jag gillar minst är nog Brasserie Cameroun. Tillväxt i Kamerun lär öka ölförsäljningen men förbättrad ekonomi kommer även innebära att dagligvaruhandel och logistikföretag expanderar vilket minskar bolagets överlägsenhet inom distribution vilket jag ser som grunden för deras nuvarande marknadsandel. Därför framstår det som ett case där krona medför att du tjänar 10% per år (P/E återgår till 15 och sedan tillväxt enligt din förväntan) och klave medför en saftig (nytt normalläge och låg tillväxt vilket leder till kurskorrektion). Jag gillar helt enkelt inte den typen av utfallsfördelning när det gäller aktier. Jag ser inte det här som någon massiv kritik utan snarare som en tanke för vad som kan prioriteras bort om du hittar två bra bolag och behöver frigöra medel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar tackar! Och även för återkommande mycket bra och ibland kniva frågor. Mycket värdefullt!

   Scales har som sagt dragit iväg, men det är saker på gång där, och väntar med spänning på vad de kommer att förvärva. Med tanke på att de dessutom nu sålde sin kylverksamhet (som jag i och för sig gillade!) kan man nog vänta sig något större...

   Brasserie Cameroun finns det helt klart anledning att syna framöver. Det ligger en hel del i det du skriver. Kommer att läsa deras kommande årsredovisning med stort intresse. Vänder man inte utvecklingen enligt plan så kommer jag att fundera till.

   Radera
 2. Kloka försäljningar tycker jag och alltid svårt att veta hur de går sen. Kloka köp också där Rakyat är bra mot Indonesien och Micro Mechanics framstår som ett bra och billigt bolag. Om man ska säga något på portföljnivå är det att de två största möjligen har en del cykliska tendenser, men Scales och Rakyat flåsar ju dem i nacken i och för sig. Välkomponerat är omdömet.

  Kikar också på spånnande bolag att lägga till, några du äger, och några nya, däribland Taokaenoi.

  SvaraRadera
  Svar


  1. Tackar! Ja frågan är hur cykliska Micro Mechanics egentligen är. De klarade finanskrisen rätt ok, och digitaliseringen har tagit stora kliv sedan dess. Nästa svacka/lågkonjunktur får utvisa hur det är med den saken. Hur som helst, är inte säker på att de kommer att vara största innehav på sikt, köper ofta de exotiska i lite större block för att hålla courtaget nere. Dessutom tyckte jag det var lite köpläge. Kul att vi kikar på samma - Tao Kae Noi kan nog åka in i portföljen snart!

   Radera
 3. Själv tror det finns ytterst få som kan ha några synpunkter på portföljen. Själv vet jag ingenting om dessa bolag. Skulle väl i så fall vara den kanadensiska tegelstensproducenten:-))

  Hur som helst. Intressant läsning.

  Mvh

  Lars
  SvaraRadera
 4. Spännande portfölj som alltid, håller hårt i mina HDFC iaf!

  SvaraRadera