lördag 10 februari 2018

Vilka bolag klarar stormen bäst?


Veckouppdateringar är inget jag brukar skriva, men den här veckan var ju något utöver det vanliga. Ska ärligt erkänna att jag ett tag varit lite nyfiken på hur portföljen skulle reagera på en sån här turbulens. Och ja, tycker den klarat sig rätt ok, även om en försvagad krona hjälpt till något (1-2 %). I huvudsak har också nedgångarna kommit där jag trott. Obs förresten att Titon Holdings inte ingår i grafen eftersom det innehavet finns hos Nordea.

Tittar man på börser runt om i världen sticker inte stockholmsbörsen ut åt något håll, -4-5 % är en återkommande nedgång, i alla fall när man tittar på västerländska börser.

Vissa bolag lever sina egna liv.  De små bolagen med liten handel lever helt klart sina egna liv. För bolag som Brampton Brick, Stella Jones, Italtile, Brasserie du Cameroun och Titon Holdings kan man inte se många tecken på att den gånga veckan varit en av de mest turbulenta på länge. Titon Holdings tog tvärtom ett ordentligt skutt (runt +20 %) förra fredagen bara på att årsredovisningen presenterades, trots att den inte innehöll några nyheter. Och på den nivån har man hållit sig. Italtile har haft en positiv trend efter en en stabil halvårsrapport i veckan. 

Mer överraskande för mig är att Unilever Indonesia inte alls straffats av marknaden, trots en mycket hög värdering (runt p/e 60), och en tillväxt som stannat av. Ocykliskt, fantastiskt historik, ett av världens mest innovativa företag. Kan det vara där vi har det, marknadens förtroende är enormt? Och så har börsen i Jakarta klarat sig generellt bra.

Uppvärderade nedvärderas. Mer väntat är det då att lite luft gått ur A2 milk co, som tappat (OTC noteringen) drygt 10 %. Aktien har haft en fantastisk utveckling och handlas runt p/e 70. Även äppelodlaren Scales Corp har tappat nästan lika mycket, och även här efter en stor uppgång, eller snarare en uppvärdering, som gick snabbt i november efter en positiv uppdatering från ledningen. Också Micro Mechanics, som tillverkar verktyg för halvledarindustrin, har rört sig nedåt. Aktien gjorde en fin resa efter rapporten t o m september, men lyckades inte leva upp till förväntningarna på den senaste, som dock inte alls var dålig. Här är min bedömning att det handlar om en kombination av rapporten, och att man finns i en bransch som påverkas när det blåser.

Storbolagen dras med i trenden. Indiska HDFC bank tillhör också de som tappat, och här spelar dessutom en indisk skattereform in, som påverkar kapitalbeskattningen på mer långsiktiga investeringar. Också mexikanska Femsa har känt av stormen. I båda fallen talar vi om stora bolag som handlas som ADR i New York. Och icke att förglömma, det det är bolag som också finns i många fonder.

Några slutsatser? Med något undantag (Unilever Indonesia) är det de högvärderade och/eller stora bolagen som har klarat sig sämst, och de små med liten handel, och i flera fall låg värdering (Titon, Brampton) som klarat sig bäst. Och att ha investeringarna i olika valutor när det blåser är inte heller fel, kronan är då sällan den stabilaste valutan.

Vad ska man ta med när man filar på portföljens sammansättning? Vad säger du?

6 kommentarer:

 1. Intressant iakttagelse! Småbolag behöver inte innebära mer risk eller mer svängningar. Tror också att de bolag som går dåligt nu är de som kommer gå dåligt vid en riktigt stor nedgång, det verkar logiskt.

  Jag brukar tänka i en något långsökt liknelse: vad som händer med bolagen om världen drabbas av finansiell tsunami. Inne vid hamnen smäller det tyvärr till rejält och småbåtar kan krossas, även om de stora också får rejäla skador. Lyckas man hitta båtar långt ut (under radarn/ej populära) kan det gå bättre, och de bara guppar till när jättevågorna kommer. Inte så genomtänkt tanke...men just det där var bolaget befinner sig om stormen/jättevågorna kommer kan vara värt att fundera på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det ser inte ut som att småbolagen innebär större risk, och gjorde samma iakttagelse i somras när trenden var negativ...

   Intressant liknelse. Och att hålla aktiekursen uppe när det inte ser ut att finnas något fundamentalt i bakgrunden är ju inte fullt ut samma sak som att klara sig bra om det brakar ihop. Tror då på ocykliska branscher, låg skuldsättning, och gärna lite kassa. Och gärna låg värdering så att inte fallet blir så brutalt.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Det klassiska tråksvaret lyder att om man äger kvalitetsbolag som man tror på att man aldrig säljer utan gärna fortsätter köpa när det dippar. Enskilda stormar och dippar är inget som påverkar ens långsiktiga strategi utan något man skrattar bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Sen kan kvalitetsbolag ha väldigt olika värdering, och man behöver inte alltid betala höga multiplar... Kan man välja köplägena på fundamentala faktorer i första hand (låg volatilitet), och inte behöva värdera psykologi (hög volatilitet) så föredrar jag det...

   Radera
 3. Håller med i vad du skriver och även Gustavs kommentar, om att småbolag kan nog klara stormar väl så bra som stora bolag.
  Försökte faktiskt köpa Titon vid två tillfällen i januari med bred marginal, dvs långt till maxkurs, men ordrarna gick aldrig igenom. Avanza trodde det berodde på för liten handel just då.... Då kan jag bli lite fundersam och tom rädd för att äga en sådan aktie. Hur ser du på det? Och köpte du kanske Titon till "bäst möjligt"?

  SvaraRadera