söndag 18 februari 2018

Exotisk öl på Parisbörsen: Les Brasseries du Cameroun - jakten på Afrika del II


Kamerun är nog för oss svenskar mest av allt fotboll; VM 1994 på vägen mot bronset, och Arne Hegerfors groda om en trött avbytarbänk. Bakom fotbollen finns ett land i Västafrika med drygt 20 miljoner invånare, med en historia som koloni under först Tyskland, sedan under Frankrike, men med vissa brittiska områden i väster som anslöts vid självständigheten. Det här förklarar varför landet har både franska och engelska som officiella språk, och att både katolicism och protestantism gjort avtryck. Dessutom är ca 20 % muslimer, boende i norra delarna. Till det kan läggas att ca 280 språk talas i landet.

Landet ser ut att ha goda förutsättningar och ambitioner (mycket bra länk!). Med investeringar i infrastruktur, och ett mycket bra klimat för jordbruk, förefaller landet vara ett av de mer intressanta i västra/centrala Afrika. Mer än hälften av alla pågående stora infrastrukturprojekt i Centralafrika just nu sker i Kamerun (!), och det handlar om både vägar och energiförsörjning. Investeringarna i infrastruktur är för övrigt något man får beröm för av IMF, som också konstaterar att landets tillväxt på 4-5 % stiger de närmaste åren. Samtidigt är Kamerun ett land som liksom den stora grannen Nigeria är mycket oljeberoende. En fjärdedel av landets statsbudget finansieras med inkomster från olja.

Liksom många länder i Afrika växer befolkningen mycket snabbt, och det är som ålderspyramiden visar en riktigt ung befolkning; drygt 40 % är under 15 år. Enligt FN:s beräkningar kommer befolkningen att i princip att ha fördubblats på 30 år till runt 45 miljoner.

Politiskt kan Kamerun knappasts sägas vara någon demokrati, den 85-årige presidenten Paul Biyas parti vinner val efter val utan verkligt motstånd och totaldominerar parlamentet. 2018 är det åter presidentval och presidenten förväntas åter vinna. Kamerun är annars ett land som uppvisat en fredlig historia, och som varit förskonat från inbördeskrig. Men på senare tid har spänningarna och protesterna i framför allt de engelskspråkiga delarna tilltagit. Dessutom har man islamistgruppen Boku Haram (i de norra delarna), och en ansträngd flyktingsituation i söder mot Centralafrikanska republiken. Detta och det låga oljepriset har gjort att statsbudgeten är ansträngd. Regeringen har därför tvingats till att både höja skatter och införa nya. Kan det vara början på slutet för regimen?

Sist men inte minst, Kamerun är ett land som gillar öl, något som förstås västerlandet (Frankrike) tjänat fina pengar på, framför genom Les Brasseries du Cameroun. Ett bryggeriföretag kort och gott, ägt av franska Castel, med Heineken som liten minoritetsägare, som producerar både öl, läsk (bl a licens för Coca Cola) och vatten på flaska. Finanserna ser helt ok ut, men är inte fantastiska, värderingen (p/e runt 30) är inte låg efter att vinsten fallit under ett par år. Informationen om bolaget får man mestadels på franska, men också genom en månatlig finanstidning på engelska som gratis kan laddas ner. Redovisningen kommer årsvis.

Varför blev jag intresserad?

Förutom att landet i mina ögon är ett av de mest intressanta i centrala och västra Afrika, är det två saker som gör mig intresserad av Les Brasseries du Cameroun:

Marknadsdominant. Företaget dominerar stort inom både öl och läsk. Inom det förstnämnda har man sådär 75 % av marknaden i, inom läsk runt 65-70 %. Inom ölproduktioen är man mer än fem gånger så stor som närmaste konkurrenten brittiska Diageo. Allt ackompanjerat av en massiv inhemsk produktion. Marknadsdominansen är svårslagen.

En turn around att vänta? Ambitionerna att växa finns där, med en treårsplan där man bland annat investerar i ny produktion (bland annat i PET-flaskor för läsk som verkar ha ekonomiska fördelar), och utvecklad logistik, satsar man på att åter öka marknadsandelarna. Företaget som i samband med skattehöjningen inledningsvis tappade i konkurrenskraft, förefaller ha återtagit initiativet, och inom läskförsäljningen verkar man redan ha återtagit marknadsandel. Dessutom har en ny vd med lång erfarenhet inom Castel-koncernen tagit över.  

Och var finns riskerna?

Ökad konkurrens. Det finns dock en del som talar emot företaget, på senare år har konkurrensen ökat inom alla segmenten bl a från Diageo, dock från en position av total dominans. Inom öl från över 80 % så sent som 2014, inom läsk från drygt 90 % 2011. Inom flaskvatten där konkurrensen är riktig tuff har man t o m tappat förstaplatsen.

Politiska risker. De politiska riskerna finns såklart också där; inte minst Boku Haram, oroligheterna i de engelskspråkiga provinserna, och krig i närområdet som skapar flyktingströmmar. Korruptionen är dessutom relativt hög, och i samma storleksordning som i länder som Nigeria och Kenya. Ett regimskifte skulle säkerligen göra landet gott, men vad händer om presidenten inte accepterar en förlust? Och hur reagerar folket om det blir uppenbart att han vunnit pga ett tydligt riggat val?

Råvaruberoende ekonomi. Landets ekonomi är mycket råvaruberoende, och förutom oljepriset påverkas man av världsmarknadspriserna på råvaror som kaffe och kakao. 

Minskad ölkonsumtion. Självfallet finns en risk för att ölkonsumtionen minskar,  pga till exempel nya skatter, för att förbättra folkhälsan och/eller stärka de knackiga statliga finanserna.

Har köpt

Trots riskerna tycker jag att det här ser intressant ut. En positiv utveckling för landet, och en riktigt ung och snabbt växande befolkning, skapar förutsättningar för en stabilt växande marknad. Och företaget dominerar en bransch som bör skörda frukterna. Konkurrensfördelarna bör finnas där även fortsatt, med bl a en massiv lokal produktion.

Som jag skrev redan i mitt afrikainlägg har köpt på mig en post, ca 4 % på Parisbörsen. En fin sak är att den går att ha i en KF eller ISK. Inte dumt alls tycker jag!

Vad säger du, är öl i Kamerun något att ha?

12 kommentarer:

  1. Spontant låter det vettigt med en lokal dryckesproducent. Vilken nätmäklare köpte du aktien genom och hur mycket courtage betalade du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja den har en hel del av sånt som jag söker. Köpte via Avanza per telefon, courtage från 11 euro. En liten kuriosa att det är handel vid auktion 2 ggr/dag, 11.30 och 16.30!

      Radera
  2. Jag förstår inte caset. Om jag förstår det rätt blir P/E ca 15 räknat på toppvinsten och man är en föredetta monopolist som nu pressas. Så för att kompensera den ökande konkurrensen måste du räkna med en rejäl ökning av köpkraften och köpintresset för öl.

    Det är lite kul med en stark marknadsposition men hur ska du få lönsamhet i den här investeringen? Utifrån mina egna kriterier måste Brasserie både återgå till historisk lönsamhet (ca dubbla nuvarande) och börja växa med ca 10 % per år för att ha en konkurrenskraftig värdering. Hur har du räknat på avkastningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. P/E räknade jag med marketcap/nettovinst 2016, ger drygt p/e 30, de sammanställningar som redovisar p/e säger typ 28.

      Caset är till att börja med en vändning. Allt handlar inte om konkurrensen även om den utan tilltagit markant. Vd-växlingen för några år sedan verkar inte ha blivit lyckad och en ny vd kom in för ett drygt år. Man verkar legat efter med investeringar, bl a i utrusning för att distribuera i Pet-flaskor t ex. Man investerar därför hårt nu. Och man har en 3-årsplan för att komma tillbaka till 80 % marknadsandel på ölen, och tidigare lönsamhet. Den senaste uppdateringen man gjort var i årsredovisningen för jan-mars 2017, och där talar man om att det pekade åt rätt håll på slutet.

      Något sådant förväntar jag mig också, åtminstone nästan 10 % i tillväxt, och minst dubbling av lönsamheten. Får se om det håller. Men har sällan sett så tydliga och explicita mål från en företagsledning, och det får mig att tro att det finns en del lågt hängande frukter...

      Radera
    2. Tack, då har jag bättre koll på ur du räknar. Personligen har jag väldigt svårt att tro att ett bolag ska kunna hålla 80 % marknadsandel på en mogen marknad. Min besvikelse gällande East African Breweries Ltd skrämmer kanske lite extra men rent generellt oroar jag mig för att ett så dominerande ölbolag ska gå samma väg till möte som Pripps här i Sverige.

      Radera
  3. Jag gillar caset och med demografin kan det på sikt vara en rejäl medvind. Men frågan är om de kommer att behålla marknadsandelarna, hur aggressiva nu Diageo är. Och öl och läsk måste behålla populariteten.

    Vissa Italtile-vibbar när det gäller marknadsdominansen och det här är mer ocyliskt (dagligvaror istället för sällanköp). Det som gör mig osäker är om turnarounden verkligen händer. Men om den gör det, och vinsterna kommer tillbaka borde värderingen inte se så utmanande ut väl? Särskilt om man ser på lång sikt och har en dubbling av befolkningen...

    Har caset på bevakning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju de delarna jag gillar också. Diageo utmanar helt klart, och det finns en nigeriansk firma också. Men som jag skrev
      till aktieingenjören har ledningen mkt ambitiösa och explicita mål för lönsamhet och marknadsandelar, har nog aldrig tidigare sett något liknande. Gör mig övertygad om att det finns en hel del lågt hängande frukter.

      Kommer man bara en halvvägs på lönsamhetsmålet i 3-årsplanen har man en i mina ögon attraktiv värdering.

      Radera
    2. I Gambia har Banjul Breweries i princip 100 % av marknaden :-). Ölen är dock rätt usel och som jag ser det är det mer eller mindre garanterat att de tappar marknadsandelar i takt med att andra bolag etablerar fungerande logistikkedjor.

      Eftersom jag sett samma mönster i Kenya är jag därför väldigt skeptisk till Brasserie, ledningen tror säkert på sin plan men det skulle inte vara första gången en bra plan krockar med en sämre verklighet.

      Radera
  4. Angående Arne så verkar kommentaren om avbytarbänken, efter ordentligt gräv på Flashback (så klart), vara en skröna. 229 sidor över två år och ingen har lyckats hitta var detta skulle ha sagts.

    https://www.flashback.org/t2655142

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hur mycket man nu ska tro på Flashback. Arne själv verkar ju komma ihåg, men vill inte SVT plocka fram, och om ingen verkar ha kvar VHS-inspelning (ja hur många sparade en inspelning England-Kamerun??) så får vi väl leva i ovisshet...

      Radera
  5. Hej,
    Intressant analys och jag kände inte till detta bolag tidigare. Generellt tycker jag alkohol bolag är suveräna långsiktiga investeringar och är intresserad att plocka in fler bolag i portföljen. Värderingen ser ansträngd ut men lyckas de med sin uppsatta plan kanske ok. Dominerande alkohol bolag på tillväxtmarknader kan ju också vara uppköpskandidater av "big beer" men det kanske inte är aktuellt för detta bolaget då det ägs av Castel som verkar vara familjeägt.
    Lång Diageo
    Bevakning: Brasserie du Cameroun(Ny), Compania Cerveceria Unidas (NYSE:CCU), Pernod Ricard, Ambev, Heineken, AB InBev, Remy, Brown Forman(extremt dyr), Constellation Brands.
    Mvh Per

    SvaraRadera
  6. Jag gillar också bryggerier, har investerat totalt 12% av portföljen i 3 olika bryggerier nyligen: Diageo, Olvi och Kopparbergs bryggeri. Utan att kunna detta bolag låter det spontant för dyrt, rekommenderar att du tittar på Olvi som också är markandsledande i starkt växande marknader, Baltikum och Vitryssland. Handlar till ett betydligt trevligare P/E.

    SvaraRadera