söndag 4 februari 2018

Afrikanska aktier på tillgängliga börser - jakten på Afrika del I


Asien för oss, Afrika för våra barn skrev jag för sådär ett år sedan. Asiens befolkningstillväxt planar ut om några årtionden, Afrikas fortsätter rakt uppåt. Självfallet är inte befolkningsutvecklingen allt, men den skapar rätt hanterad kraft och möjligheter.

Viktigt att komma ihåg är att Afrika är en kontinent med stora skillnader; politisk historia, klimat, tillgången till naturresurser och mycket annat skiljer länderna. Avsaknaden av samhällsstrukturer, regelverk, och välfungerande infrastruktur, är dock sådant som i större eller mindre utsträckning hämmar utvecklingen på hela kontinent. Och fattigdomen är också djupare än någon annanstans i världen. Aktieingenjören har sammanfattat utvecklingen mycket bra.

Det senaste året har jag köpt in mig i två Sydafrikanska bolag; livsmedelskedjan Shoprite, och badrums- och kakelförsäljaren Italtile. Det tråkiga är dock att Sydafrika bara i begränsad utsträckning är en ingång till övriga Afrika. Ofta, som i mina bolag, eller Gustavs Famous Brands, får man bara sådär 10-20 % på resten av kontinenten. Och jag vill åt just resten av kontinenten, men hur ska det gå till, när inga andra afrikanska börser finns att handla på från Sverige?

Innan vi rullar vidare, stort tack till Gustavs aktieblogg som bidragit med inspel för det här inlägget!

Ja vad finns egentligen tillgängligt?

Londonbörsen har ett stort antal afrikanska bolag som är sekundärnoterade, och börjar man titta finns där många intressanta kandidater. Tyvärr är dock omsättningen i de flesta fall i princip noll. Även om jag gillar aktier med liten handel, vill jag ha fler avslut än något enstaka per år. Där går tyvärr det mesta bort.

Det jag hittar med rimlig handel är en av Nigerias större banker, Guaranty Trust Bank. Lönsamheten är hög (ROE  25-30 %), andelen dåliga krediter inte skrämmande (4 %), kapitaliseringen förefaller god och priset i p/e på gränsen till ensiffrigt. Banken är prisad, verkar långt framme på digitalisering, och har låga kostnader. Den positiva bild jag själv fick bekräftas av Moodys, men samtidigt har banken en större exponering mot gas och olja än andra banker. Dessutom har de nigerianska bankerna nedgraderats kollektivt helt nyligen, och kreditvärdigheten är klart sämre än för mina två bankinnehav. Så nej, jag avstår, dessutom har kursen stigit kraftigt i början av året.

Dessutom finns ett par företag från råvaruberoende Zambia: Zambeef med slakterier mm och samarbete med mitt sydafrikanska innehav Shoprite (!). Verksamheten är intressant, men tyvärr ser det lika trögt ut som för landet. Från Zambia finns också det statliga konglomeratet ZCCM (även i Paris), med mycket gruvverksamhet, och det intresserar mig inte.

PZ Cussons, med försäljning av bl a hygienprodukter och livsmedel, och med 40 % av försäljningen i Afrika (framför allt Nigeria) är också ett intressant alternativ. Men tyvärr får man då också en hel del exponering mot Östeuropa, som inte intresserar mig. 

Parisbörsen har en historia av noteringar av bolag i gamla kolonier, och ett fåtal (i Västafrika) finns kvar. Bra är att det handlar om direkta noteringar, och en i vissa fall hanterbar handel. Här hittar man t ex det senegalesiska bryggeriföretaget Brasseries de l'Ouest africain (SOBOA), en intressant verksamhet i ett land med stabil historia och fin tillväxt, men tyvärr ser både utveckling och finanser rätt risiga ut. Bättre ser det då ut i Kamerun för systerföretaget Brasseries du Cameroun. Med häftiga marknadsandelar och kanske en lovande framtid. Den kunde jag inte låta bli att plocka in den i portföljen. Mer om det i ett kommande inlägg.

Intressant skulle också Forestiere Equatorial kunna vara, med järnvägsdrift (Sitarail) mellan lovande Elfenbenskusten och Burkina Faso. Bolaget som är en del av den likaså franska koncernen Bolloré med stora intressen (bl a hamnar) i Afrika, visar dock ingen fascinerande utveckling, och inspirerar mig inte till att gräva vidare. Dessutom är handeln obefintlig. I Elfenbenskusten finns också transportbolaget Société Ivoirienne de Manutention et de Transit (SIMAT), på pappret intressant, men den senaste redovisningen som ligger ute är flera år gammal, och handeln är inte stor. 

På Parisbörsen finns också Maroc telecom, dominerande och lönsam teleoperatör i Marocko, och med inte obetydliga intressen även i Mauritanien, Mali, Gabon och Burkina Faso. Lönsamheten ser fin ut, finanserna är väl ok, men tillväxten är långsam. 

Belgien, Holland, Portugal är också gamla kolonialländer. På den belgiska börsen kan man notera TEXAF som Gustavs aktieblogg skrev om för något år sedan. Här handlar det om mark/fastigheter i Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), ett av de knepigare länderna på kontinenten. I Portugal ser det tunt ut, snarast verkar de forna kolonierna nu hjälpa sin gamla kolonialherre till överlevnad. På den portugisiska börsen finns byggbolaget Mota-Engil, med en betydande afrikansk division. Den senare noterades under en tid som eget bolag på den holländska börsen, men är åter fullt integrerat i moderbolaget.

Sydafrika är som sagt en ingång till Afrika, men det är inte lätt att hitta bolag som har den övervägande verksamheten utanför Sydafrika. Två undantag (tack Gustav för tipsen!) är livsmedelskedjan Choppies (Botswana) och finansbolaget/konglomeratet Trusco (Namibia). Choppies dominerar välmående Botswana, men har också en verksamhet i Zimbabwe som verkar lovande, och expanderar dessutom i intressanta Kenya. Tillväxten förefaller dock ha kostat på om man ser till lönsamheten, och frågan är om det här i sammanhanget lilla företaget går för hårt fram. Trusco är en fin ingång till Namibia nordväst om Sydafrika, men landet går knackigt, och försäkringar som är en stor verksamhetsgren tycker jag är knepigt.

I Botswana finns också turistbolaget Wilderness med vildmarksanläggningar i södra Afrika. Spännande verksamhet och fint bolag, om än inte extremt lönsamt. Men ställer mig framför allt frågan: är det inte mest en investering i Nordamerika och Europa? 

Brasserie Cameroun finns som sagt i portföljen, men finns det något annat att gräva vidare i? Jag tvekar som ni förstår. Banker i Nigeria, livsmedelsbutiker i Botswana, försäkringar i Namibia eller telekom i norra Afrika kanske?

Känner du till något mer afrikanskt bolag som går att komma åt?

12 kommentarer:

  1. I am just dipping in my toes to see how it goes by investing in MNCs in Africa. Not so deep analysis as yours, but I am currently looking at the following:

    GlaxoSmithKline Consumer Nigeria PLC
    United Bank For Africa PLC
    Nestle Nigeria PLC
    UNILEVER NIGERIA PLC

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanks! Nestle and Unilever are really interesting, but you have to buy att Lagos Stock Exchange? And I cannot find any Swedish bank trading there...

      Radera
  2. I don't know that myself yet. Need to find some way to be able to buy those. From Sweden its bit difficult, I have to open an account with a local broker in Pakistan to trade securities there as no Swedish bank is able to help.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok! There are always ways to buy the stocks you want. Eastern Africa is a very interesting region then, if you find a way to trade at Nairobi Stock Exchange.

      Radera
  3. Mycket bra genomgång!

    Tycker som du att Kamerun-aktien är den mest intressanta. Nigerianska banker har nog för hög risk, Shoprite säkrare än Choppies, och de andra bolagen lockar inte lika mycket sett till verksamheten.

    Överhuvudtaget är det märkligt att det finns så få alternativ på en kontinent där det bor så många människor. Kanske skulle man undersöka om det går att öppna något konto i någon brittisk bank eller på ett annat sätt kunna öppna upp för handel på lokala marknaderna. Finns många lokala konsumentgiganter som man tyvärr inte kan handla som det är nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar!

      Håller med, verkligen märkligt att det finns så få alternativ på en till befolkningen så stor kontinent. Det kan ju helt klart vara värt att kika på t ex brittisk bank, frågan är dock hur brexit kan påverka i det fallet?

      Radera
  4. Kul att du gillar både mitt inlägg och Maroc som för mig länge varit ett case jag är lite sugen att titta närmare på. Shoprite är det nog bara en tidsfråga innan de blir mer diversifierade och snart tar de upp kampen i Kenya där deras konkurrent Mr Price redan är etablerad. MR Price butiker i Sydafrika är bra (Shoprite inriktar sig mer på fattiga medan Mr Price är mer svensk medelklass) så vi får se om jag kan besöka dem för en närstudie i East African Breweries Limited som tyvärr är noterat på Nairobibörsen som vi inte når.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du har riktigt bra koll på Afrika!

      Nej Maroc ser inte alls tokigt ut. Tror du har rätt om Shoprite och gillar den utvecklingen (liksom att Wiese imperiedrömmar är historia). East African Breweris ltd skulle jag gärna ha, så synd att man inte kommer åt Nairobi. Såg förresten på twitter att produkterna såg riktigt trevliga ut!

      Radera
  5. Du har Conduril i Portugal med runt 70 % av omsättningen mot afrikansk infrastruktur om jag minns rätt. Handlas dessutom som en net-net mellan varven. http://alphavulture.com/tag/cdu-ls/
    http://www.oddballstocks.com/2012/08/a-european-net-net-with-pe-of-2x-and.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips! Borde ha varit med i sammanställningen...

      Radera
  6. Hej, bra genomgång och det ska bli intressant att läsa en analys om detta bolag.
    Ett annat bolag i Afrika som går att köpa i London är Edita foods som är ett Egyptiskt bolag(men ingen attraktiv värdering) Jag vågar däremot inte köpa bolag i så politiskt och ekonomiskt sköra länder. Inflationen är tex extrem i Egypten på över 20% (Man valde att låta valutan flyta för nåt år sedan). Jag hade önskat att det fanns något konsument bolag som verkar i flera Afrikanska länder för att sprida lands-riskerna men har inte hittat något. Genom att investera i defensiva konsumentbolag mitigera man i och för sig riskerna något.
    Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, och stort tack, kul att höra! Räknar med att analysen av Brasserie du Cameroun kommer om ett par veckor.

      Ja Egypten ett knepigt land. Tittade som hastigast och vinsten för Edita verkar ha havererat de senaste åren. Innan dess såg det riktigt fint ut.

      Håller med, skulle vara trevligt med konsumentbolag med aktiviteter i flera länder. Det finns ju sydafrikanska som Shoprite (i min portfölj) och Tiger Brands, som har en viss spridning och ambition i övriga Afrika. Men det är ju tyvärr en stor tyngdpunkt på Sydafrika. Ett bolag som Unilever Nigeria tycker jag skulle vara intressent, men handlas tyvärr bara på börsen i Nigeria som inte går att komma åt...


      Radera