lördag 21 mars 2020

Min coronastrategi


Börserna faller på ett sätt som bara setts vid enstaka tillfällen under det senaste århundradet, och såklart är det lätt att få panik! Även om inget är säkert, är det mycket som talar för att det är nu läget finns för att grundlägga en riktigt fin portfölj. Om man är långsiktig vill säga. För visst kan det vara så att det tar lite tid innan börserna återhämtar sig, och i värsta fall går vi in en längre lågkonjunktur, men det kan också vara så att återhämtningen kommer snabbare än väntat. Ovissheten gör att jag väljer att handla nu. Viss risk såklart, men läget är typ once (eller kanske twice) in a Life Time!

Min grundläggande utgångspunkt: jag köper bolag jag vill äga långsiktigt som är billiga nu, som klarar krisen, och inte bolag som gör bra affärer under krisen. Det är ett vägval, men jag är övertygad att det är en bättre väg om man är långsiktig. En annan strategi är att handla lite hela tiden, eftersom marknaden är omöjlig att förutsäga. Tyvärr har kassan varit för liten, men det är en helt annan sak... Och en sak till: har inte sålt något.

Man skulle kunna sammanfatta de bolag jag är intresserad av i tre grupper:

1. Bolag med extremt stark balansräkning och kassa, i branscher som drabbats hårt

Vissa branscher drabbas extremt hårt, och då talar vi inte minst flygbolag, hotell, restauranger, och turism i största allmänhet. Men det finns såklart bolag också i de här branscherna som kommer att överleva, och vissa kommer att komma ut starkare när konkurrenter gått omkull eller är ordentligt skadskjutna. Men för att vara en vinnare nu behöver man ha en riktigt stark balansräkning, och helst också en stor kassa att använda under kristiden. Här skiljs agnarna från vetet!

Flygbolag. Jag har letat efter flygbolag som saknar nettoskuld, och det är inte många; och jag fastnade för det nordamerikanska lågprisbolaget Southwest Airlines. Bolaget har den starkaste balansräkningen bland de större nordamerikanska flygbolagen, och man ser också ut att ha ett bra track record. Trots det har man fallit hårt. En snabb bedömning är att de borde klara betydligt större påfrestningar än flera av konkurrenterna, där framför allt American Airlines ser ut att ha det riktigt jobbigt. Jag väntar dock, tror inte att botten är nådd riktigt ändå 

Tittar man på andra kontinenter är det svårare. I Europa ser grekiska Aegan fin ut på screeningen, men med lite djupare research kan konstateras att de har ett stort investeringsprogram framför sig. Dålig tajming säger jag, och säger samma sak om Singapore airlines som länge hade en stor kassa, men nu vänt till skuld. 

Självklart kommer vissa flygbolag att få statliga kompensationer, men frågan är om det alla gånger kommer att räcka. Min bedömning är att det kommer rensas här, och de som överlever kommer komma ut som vinnare. Staterna kommer inte att behöva rädda alla flygbolag, men kanske några för att inte infrastrukturen helt ska gå åt pipan.

Hotell. Här finns det många bolag med hög skuldsättning, och det finns säkerligen de som kommer att krascha. Men jag hittar ingen jag riktigt fastnar för, landar i att avstå.

Turism. Här har jag en favorit sedan tidigare, Straco från Singapore med akvarier i Kina och pariserhjul i Singapore. Straco är ett bolag med en tydlig strategi att hitta billiga förvärv, och har tidigare förvärvat konkursbon. Med runt 1,3 mdr kr i kassa står man helt klart redo. Och man har tid att vänta, när högbelånade konkurrenter blöder, skulle Stracos kassa räcka i 4-5 år, och då har jag inte tagit hänsyn till att de såklart kan få ner personalkostnaderna massor, som står för ungefär halva det kassaflödespåverkande kostnaderna. Faktum är dessutom att akvariet i Shanghai, och pariserhjulet (som varit stängt av andra orsaker) öppnat upp i dagarna igen.

Tittar man på värderingen ser det också bra ut. Bolaget värderas nu till 1,2-1,3 ggr eget kapital (p/b) eller knappt p/e 5 justerat för kassan, beräknat på förra årets vinst. Och det var ingen rekordvinst, påverkad negativt av bland annat handelskriget. Såklart kommer det här året att bli mycket sämre, men det visar i alla fall på potentialen. Och ett ok förvärv skulle kunna ge en fantastisk resa!

Restauranger. Här har jag framför allt fastnat för Texas Roadhouse (USA), som uppfyller alla mina kriterier; stark balansräkning, nettokassa, och fin historik, inte minst. Dessutom har bolagets aktiekurs slaktats från ca 70 USD till runt 35 USD, men var nere kring 25 USD under veckan. Det kommer ett särskilt inlägg om bolaget om någon vecka.

2. Fina defensiva bolag som dragits med

Inget skonas i de breda nedgångarna, men vissa börser har drabbats mer, som periodvis i alla fall den grekiska. Men även där finns det fina defensiva bolag, med starka marknadspositioner och balansräkningar! Ett sådant är yoghurt- och glassproducenten Kri Kri som dragits med, och periodvis i alla fall tappat nästan lika mycket som Atenbörsen. Och det kan komma fler, på andra börser, ser t ex samma tendenser på den indonesiska börsen.

3. Fina dyra bolag jag väntat på länge

Tre bolag med fortfarande alldeles för hög värdering, men som jag håller ett öga på är:

Rational - tyskt bolag som stort dominerar marknaden för ugnar till storkök. Titta in i närmaste storkök du besöker, och du kommer att se en Rational. Bolaget fanns en kort tid i portföljen men värderingen på sådär p/e 50 sved för mycket och bolaget fick lämna.

IDP Education - ett australiensiskt mycket intressant bolag inom studentutbyten och språktester med riktigt fina konkurrensfördelar. Fastnade för bolaget för ett år sen snart, men värderingen på p/e 70 kunde jag inte betala. Den har en bra bit till köpläge, men ska det uppstå så är det nu...

Mercadolibre - ett unikt bolag som jag en gång avfärdade. Dominerar e-handel i Latinamerika och har brutala konkurrensfördelar, men även prislappen har varit brutal. Fortfarande för dyr, men vi får se.

Sist men inte minst, åter,  det är nu du har chansen! Ge inte upp även om det känns tungt. Omdisponera och fortsätt spara. Men låna inte, det är livsfarligt.

Lycka till i berg- och dalbanan, men håll i dig!

16 kommentarer:

  1. Vilka rader tittar du på för att analysera hur stark balansräkningen är?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Några saker:

      1. Låneskuld och kassa. Just nu vill jag ha bolag som har nettokassa, d v s mer kassa än lån

      2. Att rörelsekapitalet inte växer mer än verksamheten, kan annars tyda på problem i verksamheten. Växande fordringar, och som gått över tiden kan tyda på betalningssvårigheter och risk för nedskrivningar. Stora och växande lager kan också tyda på att verksamheten går sämre, eller i alla fall att man inte använder kapitalet effektivt och binder det i onödan.

      3. Mycket goodwill kan vara vara ett varningstecken, och kan innebära framtida nedskrivningar.

      4. Leasingkostnader (framför allt finansiell leasing) ska man inte missa, kan innebära stora framtida åtaganden och är i praktiken en skuld.

      Radera
  2. Inspirerande inlägg!

    Jag får återigen tacka dig för att jag fått upp ögonen för balansräkningen, något jag kommer att fokusera på än mer framåt - mer om detta imorgon :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar tackar!!

      Klokt, och kul att få inspirera på den punkten. En käpphäst sedan rätt många år. Ser fram emot inlägget :-)

      Radera
  3. Tack så mycket för intressant inlägg. Fick upp ögonen för Texas Roadhouse, lagt en bevakning kring 33 USD. Får vi se om det blir inköp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja ett riktigt fint bolag! Spännande, ska nog inte vara omöjligt att den går att få igen kring 33 USD, har varit mycket volatil senaste veckan.

      Radera
  4. Svar
    1. Inte omöjligt, men inte screenat där än. Ska kika i alla fall, men tveksamt om det finns så många starka balansräkningarna där?

      Radera
  5. Mercado Libre hade jag gkömt bort. Helt klart ett sånt bolag jag är ute efter i nedgång. Jag satsar rätt hårt på små snabbväxande bolag just nu eftersom man kan få en enormt fin hävstång på flerårig tillväxt samtidigt som multiplarna är låga just nu.

    En rolig observation som jag noterade är förövrigt att Scales Corporation är tillbaka på samma P/E-tal som när jag tittade på bolaget 2017 (P/E 12). Helt klart ett fint bolag som jag skulle vilja äga men svårt att rättfärdiga när man jämför med mer nedslagna bolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mercado Libre fin, men den ska ner lite till innan den åker in hos mig. Lite annan taktik där, men kan helt klart bli fin hävstång för små snabbväxande bolag!

      Ja såg det också på Scales, köpte den på p/e 12 våren 2017, men sålde hela innehavet runt 5 NZD kring årsskiftet. Tyckte bolaget tappat momentum. Tappade redan före krisen, men sen klarat sig rätt ok vilket i och för sig är rimligt. Som sagt, nu vill man ha sånt som börsen slaktar! Men inte omöjligt att den kommer tillbaka senare.

      Radera
  6. Mycket klokt! Gillar tankarna!

    SvaraRadera
  7. Vilken bra artikel.

    Har letat runt mycket sista veckan för bra resurser om hur man ska bete sig i detta svåra läge på börsen. Tycker dina råd, admins på Aktieraketer facebook, och hemsidan Coronakrisen.se är de bästa än så länge.

    Äntligen tycker jag mig skönja ett mönster o kunna forma en plan framöver.

    Två frågor är om timing och diversifiering. Man kan ju inte time-a botten så man bör nog köpa lite åt gången som du rekommenderar. Men vad tros om alternativa tillgångar som olja, guld och krypto? Finns en del som tror starkt på det framöver. Vissa hävdar att det kan bli bäst i kommande år, andra hävdar att det handlar om diversifiering. Överväger du att investera i dessa tillgångsklasser också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, vad kul att höra!!

      Timingen är som sagt jättesvår, och jag tänker som sagt att man kommer en bra bit genom att köpa lite hela tiden. Sannolikheten att pricka botten eller hyggligt rätt är jättesvår. Tror absolut att man ska överväga alternativa tillgångar, även om jag inte kommit dit än. Och man ska nog välja att att hålla sina ägg spridda. Oljepriset i botten, så nog inte fel att titta på, och ska själv ta mig en titt om jag hittar något mot olja med stark balansräkning. Krypto avstår jag dock. Guld: avvaktar jag, men blir det värre så...

      Radera
  8. Mercadolibre var (tillsammans med Sedana Medical) min största position i portföljen. När Corona drog igång släppte jag 90% av mitt innehav på runt 680 USD. Tycker det är svårt att veta hur Corona kommer slå i LatAm, kanske inte så hårt med tanke på att det är mycket högre luftfuktighet där (viruset faller till marken) men samtidigt OM det skulle slå hårt hur skulle tex Brasilien och Mexiko klara att hantera krisen och vad skulle hända med deras valuta? Jag avvaktar tills vidare innan jag plockar tillbaks aktien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja svårt att veta hur Latinamerika klarar sig, även om det verkar finnas någon koppling mot luftfuktighet, och kanske temperatur? Kan det vara att södra halvklotet får en hårdare omgång av detta senare, när de går över till vinter? Och då kan det bli riktigt tufft där med mindre utvecklad samhällsstruktur, och dåligt utbyggd sjukvård. Nog klokt att avvakta, dessutom är den inte fullt slaktad än.

      Radera