Nu är det dags att titta på framtiden. Hur kan direktavkastningen komma att utvecklas på något årtiondes sikt? För att illustrera detta utgår jag från mitt nuvarande innehav, som är inköpt under 2015 och 2016. Direktavkastningen idag är 2,0 %. Om jag ägt hela innehavet vid förra årsskiftet, skulle direktavkastningen ha ökat med drygt 10 % under 2016, om man bortser från valutaeffekter, att Cloetta just i år börjat dela ut, och att Cencosud gjorde en extrautdelning i våras. Det är också 10 % jag utgår från som huvudscenario för framtiden. Därutöver tittar jag på ett pessimistiskt scenario (5 % ökning per år), och ett optimistiskt (15 % ökning per år).
Med huvudscenariot kommer jag 2030, med nuvarande portfölj, att ha en direktavkastning på ungefär 8 %, med det pessimistiska scenariot 4 %, och med det optimistiska 14 %. Om man sedan tittar generellt på utdelningstillväxt, hur lång tid tar det då för utdelningen att dubblas osv? Har räknat på några olika alternativ, och har avrundat uppåt till närmaste antal år.
Sen 70-talist som jag är, är det alltså inte orimligt att min utdelning organiskt har tiodubblats tills jag går i pension. Inte så tokigt. Och i alla fall för några innehav är utdelningen då nästan i nivå med vad jag en gång betalade för aktien. Med den här typen av beräkningar blir det också tydligt hur viktigt det är att företag lyckas hålla en hög och stabil tillväxt. Just det senare är också anledningen till den höga andelen ocykliska bolag i min portfölj.
Hur rimligt är då huvudscenariot? Det är såklart omöjligt att säga. Jag räknar med att Starbucks på sikt inte kommer klara att höja utdelningen med 25 % om året. Också Illinois Tool works och StellaJones, som på senare tid höjt med i storleksordningen 20-25 %, tror jag kommer att få svårt att hålla den takten. Å andra sidan räknar jag t ex med att CanaDream kommer att införa utdelning om några år. Och för övriga bolag bör dagens utveckling vara realistisk även framöver.
Slutsatser? Jag ser gärna en direktavkastning på runt 10 % om 15 år på det jag äger nu. Kommer därför att ha målsättningen att hålla 10 % i organiskt ökad utdelning per år. Och då handlar det om hållbar utdelning, som bygger på tillväxt och förbättrade marginaler.
Än en gång, det gäller att inte vara otålig och att hålla ut. Att inte sälja när bolag med fin utveckling ökar i värdering. Och att inte heller sälja när utvecklingen är den motsatta, förutsatt att man ser att de fundamentala förutsättningarna finns där. Och sen är det väl ingen som tror att portföljen kommer att vara densamma om tio år. Nej nog inte ens fram till jul...
Sist men inte mist, det kan ju vara bra med något slags verktyg för att planera sin utdelningstillväxt. Om man vill göra det enkelt för sig är den här excelmallen (40procent20år) riktigt bra.
Ah, bra med långsiktigt perspektiv och 40/20-funderingar. Själv siktar jag, högst ovetenskapligt och ogenomtänkt, på en femdubblad utdelning under de kommande 10 åren.
SvaraRaderaTittar själv något mindre på dagens utdelning och går mer åt tillväxtbolag (70% av portföljen) men jag vill att de har utdelning. Tror, liksom du, att det inte är bra eller nödvändigt att maxa utdelningarna även om den skenbara ränta-på-ränta-effekten blir hög (just på utdelningarna).
Tack! Men femdubblad utdelning på 10 år är nog ungefär vad min ambition också hamnar på om jag räknar med mitt sparande :)
RaderaTror vi tänker lika där vad gäller utdelning vs tillväxt. Det senaste året har min direktavkastning sjunkit rätt så dramatiskt, i takt med att jag växlat mot företag som växer. Nästan halverad procentuellt faktiskt sedan dec 15.
Intressant funderingar onekligen.
SvaraRaderaVad jag förstår pratar du om yield on cost i huvudsak här? Är det hög utdelning man är ute efter dag x så kanske YoC är sekundärt då man sannolikt får högre utdelning om man köper High Yield för sitt portföljkapital dag x än att behålla de med hög YoC, eller? Dock så lär tillväxtaktier erbjuda en bra totalavkastning oavsett och sannolikt det bästa att spara i på längre sikt (givet att tillväxten består).
Stämmer, yield on cost. Bara att jag inte anammat det anglosaxiska :)
RaderaAllt beror ju på nivåer i tillväxt och utdelning, när man tänkt börja använda utdelning som försörjning, och om man tror på att det är att föredra att företaget så länge återinvesterar istället för att jag själv gör det.
För egen del ligger perspektivet att plocka ut utdelning 15-20 år bort. Och då tror jag på företag som växer.