tisdag 4 juli 2023

Zimbabwe - och ett företag som heter Cafca


När jag såg en tråd på twitter om Zimbabwes börs kunde jag inte låta bli att återuppväcka ett gammalt inlägg från sommaren 2020 som jag aldrig publicerade...

Zimbabwe har nog inte gått någon förbi. Och framför allt har nog inte många missat den förra presidenten Robert Mogabe, korrumperad och tragisk är nog två ord som beskriver honom rätt väl. Allt började så bra, som frihetskämpe mot apartheidregimen i det gamla Rhodesia, och rätt agerat hade hans historiska eftermäle kunnat likna Nelson Mandelas. Men kort sammanfattat: allt gick fel. Kring millenieskiftet hade det gått så långt att han började expropriera lantegendomar från vita jordbrukare, och det hela slutade med hyperinflation a la Tyskland på 1920-talet, som resulterade i att USD infördes som valuta. Ytterligare några år senare tvingades han själv bort från makten, och många trodde då (eller hoppades?) att detta skulle vara början på något annat - men inte. I slutet av 2018 kastades landet åter in i en katastrof när den zimbabwiska dollarn hastigt återinfördes... Och i juni gick man så långt att USD förbjöds. Därefter lyckades man trycka ner inflationen stegvis, och under 2021/22 var man nere på 20-25 %, men sedan ett år tillbaka har det börjat skena igen, och nu i juni var inflationen 175 %!

Landet styrs fortfarande av Mugabes gamla parti, och mycket talar för att det fortsätter så även efter valet i augusti i år. 

Ett företag som heter Cafca. I mitt letande efter bolag i Sydafrika stötte jag för ett par år sedan på något som först såg fantastiskt intressant ut. Cafca (!): Zimbabwes enda kabeltillverkaren, noterad i Sydafrika. Under alla år med dollar (och det är nästan 10 år, som dessutom sammanfaller med bolagets notering i Sydafrika) hade bolaget tjänat pengar. 

Under större delen av perioden dessutom (inte minst på slutet) med riktigt god lönsamhet, eller ROE en bra bit över 20 %. Och detta trots att bolaget var skuldfritt.  Idag 2023 ser bolaget fortsatt grymt lönsamt ut, tilläggas ska dock att jag inte alls har grottat i siffrorna mer än jag konstaterat att man fortsatt verkar vara skuldfria, vad det nu spelar för roll med dagens inflationstakt...

I Zimbabwe ser bolaget inte exceptionellt billigt ut, och i Sydafrika handlas handlas aktierna sådär vartannat år. Någon lyckosam värdeinvesterare  (?) lyckades dock i mars komma över några aktier till p/e 0,1. Bra jobbat får man säga! Lyckas hen kränga dessa på Zimbabwes börs pratar vi avkastning! 

Skämt åsido, tycker ändå att det finns några lärdomar att ta med. För när allt kommer omkring har uppenbart det här bolaget gjort något rätt: 

1. Det går att tjäna pengar nästan varsomhelst. Kan man tjäna pengar även under Mugabes sista år vid makten, ja då kan man tjäna pengar nästan varsomhelst. Har man bara en god affärsidé, och en ledning som vet vad de gör.

2. De finansiella regelverken och den politiska förutsägbarheten måste finnas där. Och det är många länder som inte lever upp till, inte minst många länder i Sydamerika, och nästan alla i Afrika. 

3. Sydafrika är intressant. De finansiella regelverken finns där, och politiken är hyggligt förutsägbar sedan Ramaphosa tog över som president. Däremot måste man såklart mycket noga följa den politiska och ekonomiska utvecklingen, inte minst den höga skuldsättningen. Samtidigt finns det massor av lågt värderade, framför allt mindre bolag, på börsen  på börsen Johannesburg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar