måndag 15 april 2019

Portföljuppdatering: välkommen SCA!


Dags att uppdatera om portföljen!

SCA in i portföljen. För några veckor sedan jämförde jag Holmen och SCA. Det landade på SCA, som jag lutade åt redan när jag skrev inlägget (och som de flesta i den välbesvarade enkäten också tyckte!); jag ser större tillväxtpotential i bolaget (kraftliner=kartong är framför allt intressant), liksom att de förefaller ha den mest konservativa värderingen på skogen. Innehavet är dock än så länge litet, bara knappt 2 %, men kommer att ökas på under våren till åtminstone 4 %. Ser fram emot kommande rapport, räkna med några rader!

Kri Kri milk in i portföljen. Även grekiska Kri Kri milk, som jag skrev om förra veckan, och som tillverkar glass och yoghurt, har tagit plats i portföljen. Här blev det en lite större post (7 %), eftersom jag blev tvungen att köpa till maxcourtage (749 kr hos Avanza). Aktien har öppnat starkt i portföljen, och rört sig en +8-9 %. Ska bli spännande att se om rapporten som släpps i dagarna lever upp till mina (rätt så högt) ställda förväntningar.

De betydande förändringar i fördelning som annars skett den senaste månaden beror på större kursrörelser, och det handlar framför allt om Interroll (rullband/system för posthantering mm) som stigit kraftigt efter en mycket stark rapport, och Superlon (isolering av konstgummi för framför allt AC) som tappat efter en svag rapport.

Kassan ligger på 3 %, och är alltså lite mindre än min ambition på 5 %. Men i närtid ska den upp dit igen, och kanske lite högre. Krigskassan känns extra angelägen i dessa osäkra tider, med Brexit, handelskrig, och en oförutsägbar president i USA. Kassan hålls förövrigt på ett "högräntekonto" via Avanza.

Vad gör jag på nu? De senaste veckorna har jag plöjt igenom den filippinska börsen i jakten på något som kan fånga landets fina framtidsutsikter, samtidigt som ambitionen är att minimera den politiska risken. Landets president, som har klara likheter med Trump, gör då och då galna och olämpliga saker som även kan skrämma en investerare. Något eller ett par företagsanalyser räknar jag med dyker upp framöver. Annars överväger jag att sälja mexikanska mjöl- och tacobrödproducenten Gruma, som inte imponerat. Rapporten för Q1 kommer att avgöra hur jag gör. Jag överväger också fortsatt att öka i Straco (för att komma över 4 %), liksom att avveckla Shoprite, men jag avvaktar kommande rapporter. Antalet innehav är nu uppe i 18, och det är egentligen ett par mer än vad jag vill ha. 

Vad säger du om portföljen?

8 kommentarer:

 1. Det intressanta är hur portföljen avkastat mot en vanlig global indexfond på 1år, 3 år typ Swedbank Robur Access Global.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3 år är svårt att säga, eftersom strategin tog form något senare. Men skulle våga säga från 1 jan 2017. Sedan dess ligger jag drygt +30 %.

   Radera
 2. Kul med Kri Kri, kanske gör jag fel i att avstå dem.

  Gruma, jag tror su kan hitta bolag med ännu högre kvalitet och/eller tillväxt. Bolaget är ett småsegt midcap, och tycker du kan öka i andra portföljinnehav, eftersom de är bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer!

   Och du borde ge Kri Kri en chans ;-)

   Radera
 3. Många spännande bolag i portföljen! Sugen på att vandra lite utanför mina marknader för lite mer exotiska och nischade bolag. Courtagen är lite avskräckande dock. Jag har många bolag med 1-2% storlek och många under 1%, för mig att köpa något med 749kr courtage skulle äta upp hela värdet direkt 😆

  God lycka i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Courtagen kan vara avskräckande, och jag försöker att köpa via OTC eller Tyskland när exotiska är tillgängliga där. Men tänker nog också att courtaget i det stora hela är en relativt liten del av investeringen, eftersom det jag köper är sådant som är mycket väl övervägt, och som jag tänker äga länge. Sen kan såklart förutsättningarna för ett bolag förändras snabbt... Tänker lite också på vad man skulle betala för en fond, liksom att jag på mer lättillgängliga marknader kan få betala 10-tals % mer för ett likvärdigt eller sämre bolag.

   Radera
 4. Jag har rätt svårt för bolag som SCA där värderingen hänger så tungt för vad en tillgång kan realiseras för. I övrigt inga kommentarer, du kan bolagen bättre än mig och de få jag ogillat värderingen på är inte kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag tänker ju att bolag som i botten har en lågt värderad balansräkning har en fin stötdämpare. Sen är det än mer uppenbart med Gotlandsbolaget.

   Dina kommentarer om bolagen där du ogillade värderingen bidrog helt klart till att jag tänkte till. Tack för det!

   Radera