söndag 7 oktober 2018

LEM Holdings - schweizisk hidden champion med fina megatrender


I Schweiz vimlar det av mindre bolag som dominerar en smal nisch. Ofta är det här bolag som dessutom är fantastiskt välskötta, och i några fall seglar de dessutom på en eller flera megatrender. LEM Holdings är ett sådant exempel.

Företaget tillverkar sensorer (transducers) för att mäta elektriska parametrar som ström och spänning, och började sin verksamhet på 1970-talet med utrustning för ellok. Idag används produkterna inom ett brett fält, i allt från hissar, lyftkranar, vitvaror och rullstolar, till solceller, svetsutrustning och elbilar. Sådär 1/3 av försäljningen finns i Europa, ungefär like mycket i Kina, ca 15 % i resten av Asien respektive Nordamerika.

Korta fakta

Marknadsvärde: 1,3 miljarder USD (small cap)
Omsättning (2017/18): 2,7 mdr kr (301 miljoner CHF)
P/E: 25

Vad gör mig intresserad?

Hållbar energi och Asien. Hållbar enegiförsörjning är en nyckelfråga för vår planet, och LEMs produkter finns i både elbilar och solceller, som bidrar till att minska koldioxidutsläppen. Både Indien och Kina bygger solceller så det knakar (även om Kina bromsat subventionerna, mer om det senare), och antalet elbilar formligen exploderar i Kina. Det här syns i LEMs senaste rapporter. Även utöver energidelarna är man stora i Asien. Kort sammanfattat: flera megatrender!

Dominerar sin nisch, fantastisk lönsamhet. LEM är ett företag som verkligen dominerar sin nisch, Företaget skriver att man har mer än 50 % av världsmarknaden för sina industriprodukter (80 % av försäljningen, allt utom bilsegmentet) och att man har en stabil marknadsandel över 50 % i de flesta regioner. För solcellerna säger man sig ha mer än halva världsmarknaden, och för ”gröna bilar” sådär 25 %  Lönsamheten som ROE på imponerande 45-50 % visar att man har kraft i prissättningen. Och då ska tilläggas att företaget inte förefaller extremt vad avser leasingåtaganden; man har ingen finansiell leasing, men hyr sina lokaler. En del ligger dock i att man delar ut hårt, men så länge man klarar investeringarna utan lån så har jag inga problem med det. Se mer om det nedan. 

Det enda frågetecknet är lönsamheten för produkterna mot gröna bilar, som pressas av ökade kostnader för forskning, och som företaget skriver, konkurrens. 

Teknikoberoende. Jag gillar teknik- och verkstadsbolag där produkterna behövs oavsett teknikskiften. LEM är ett typiskt sådant bolag, och produkterna finns som sagt där ström- och spänninggsmätning behövs. Och det är på många ställen. 

Satsar på forskning. Liksom många schweiziska företag förstår man att man måste vara absolut bäst, och att det inte finns några genvägar dit. Man satsar stort och medvetet på forskning, 6-7 % av omsättningen, och man ska upp till 8 %. Framför allt vill man som sagt stärka sig mot ”gröna bilar”.

Stabilt ägande. Två privatpersoner personer äger ca 50 % av bolaget, och har ökat sitt ägande de senaste åren. Ordförande har ett inte helt obetydligt innehav. Innehavet för den nye VD:n sedan i våras framgår dock inte av den senaste årsredovisning.Fantastiska finanser. Finanserna klarar mina kriterier och lite till; fantastisk balansräkning, nettokassa, imponerade kassaflöde. Tillväxten är stabil, historiskt inte fantastisk, men trenden är klart positiv och man växer brett.

Kassaflödet är starkt. För åren som visas i grafen var utdelningen större än kassaflödet, men i storleksordningen 80-90 % av vinsten. Utdelningen ska dock ses utifrån att företaget låg med en stor kassa åren som föregick ett par större utdelningshöjningar. Även om man gjorde en liten upplåning det senaste året, har man fortsatt nettokassa. Den utdelning som belastade kassaflödet åren 2017-2018 motsvarade 35 CHF/aktie, och var en sänkning från 40 CHF 2015-2016. Sänkningen bidrog till att kassaflödet i princip balanserat de senaste åren. Den senaste utbetalningen är åter på 40 CHF, vilket ger en direktavkastning på 3-3,5 %.


Vad gör mig tveksam?

Tufft för kinesiska solceller. I juni beslutade Kina oväntat att strypa sina subventiener för utbyggnad av solceller. Och redan innan var det pressat med de importtullar som Trump inför. Helt klart kommer den kinesiska solcellsindustrin ha det tufft i en nära framtid, och de närmast berörda bolagen har tappat kraftigt i värde. Såklart har även LEM dragits med. Men hur hårt kommer det här att slå, och när vänder det?

Trumps handelskrig kan få betydande konsekvenser, utöver solcellerna. Och det här är något som LEM själva noterar i sina rapporter. Men som ovan, hur stora är effekterna, och hur länge varar de?

Extremt stark valuta. Schweizerfrancen är inte någon konkurrensfördel när man ska exportera. 1970 fick man 4 CHF på en USD, kring år 2000 nästan 2 CHF, i dag står de i nästan exakt 1:1. En viss exponering mot CHF bedömer jag dock kan vara stabiliserande för portföljen.

Företaget dominerar en smal nisch, och komponenten de tillverkar är av avgörande betydelse i produkter som elbilar och solceller. Dessutom utgör transducern en liten del av den totala kostanden, vilket säkerligen kan bidra till att många företag är beredda att betala för kvalitet. Man kan också beskriva LEM som ett tråkigt och stabilt bolag, som tidigare visade en relativt svag tillväxt, men som helt plötsligt hamnat mitt i megatrender. 

Jag känner mig sammantaget rätt så säker på att företaget ligger rätt. Frågan är dock om botten ännu är nådd, eller om Trumps handelskrig kommer att fortsätta att pressa.  

Jag har köpt ca 3 % och funderar på att fylla på. Innehavet ligger hos Nordea, som erbjuder courtage från 1 CHF (9 kr). Svårt att göra något annat då Avanza kör maxcourtage dvs 749 kr i Schewiz.

Vad säger du om bolaget? Och ska jag fylla på nu, eller vänta?

11 kommentarer:

Stefan Thelenius sa...

Klart intressant bolag! Verkar tyvärr inte gå att handla via Nordnet :-(

Framtidsinvesteringen sa...

Tack! Tyvärr är det nog så... :-(

myntaren sa...

Mycket intressant framtidsinvesteringen. Precis ett sånt här bolag jag är på jakt efter. Tack för genomgången!

mvh
myntaren

Gustav sa...

Mycket spännande! Jag är relativt nära köp men två saker gör mig tveksam. Värderingen är inte låg och de förväntas inte komma ner under P/E-20 inom två år på 4-traders prognoser. Ok, inte avgörande alls, och kvalitet kostar.

Det andra är att bolagets produkter möjligen är lite svåra att förstå, som lekman. Jag är inte bekant med "products" på hemsidan, men "applications", dvs var de används verkar vara helt rätt. Klurigheten är att förstå om något förändras i branschen, och kunna bevaka, när man själv inte begriper produkterna.

Kan nog åtgärdas med inläsning eller kontakt med någon branschperson som supplement. Men mjölk, tejp och betongmaskiner är åtminstone skenbart enklare. Gillar förresten bolaget och ska försöka läsa in mig!

Framtidsinvesteringen sa...

Stor tack! Vad kul att höra!

Framtidsinvesteringen sa...

Tack!

Jag vet inte om jag tycker att värderingen är så brutal. Det är ett bolag som dominerar sin bransch, som tagit steg in i megatrender, och som därmed börjat visa en fin tillväxt. Man har stabil styrning, och en balansräkning utan nettoskuld. Sen tycker jag att prognoserna är svåra, och brukar inte lägga så stor vikt vid p/e flera år framåt, i det här fallet har vi dessutom ett mycket begränsat antal analytiker. Tillväxten är runt 10 %, och rörelseresultatet följer med rätt bra, men av någon anledning tror man att nettovinsten inte gör det...

Jag tycker att produkten är rätt enkel! Det handlar om sensorer för att mäta ström och spänning, och man är klart störst på området. Det är produkter som kommer att behövas så länge vi mäter ström och spänning. Och de har visat att de kan tillämpa tekniken brett. Ser inte klurigheten med förändringar i branschen.

Mjölk och tejp kanske är enklare, men inte betongmaskiner ;-)

Toscananext sa...

Fint bolag som jag skulle kunna tänka mig att äga. Största ägarna, tillika styrelsemedlemmar köper. Hög utdelningsandel, som kommer bibehållas. Aktien dök idag så läge hålla lite bevakning. Hälsningar, T

Framtidsinvesteringen sa...

Tack! Ja mycket som ser rätt ut! Däremot var det klokt att vänta, kursen har ju kommit ner ytterligare lite...

GSP sa...

Har suttit en halv dag och läst på om LEM nu, intressant case. Men som jag förstår det är det nya Automotive segmentet mer kompetativt och det är lite av ett possitionerings-race just nu, så marginalerna kommer troligtvis sjunka i det segmentet.

Hittade denna: https://www.researchandmarkets.com/research/73p9vg/global_current?w=5

Vore väldigt intressant att läsa hela, men 6000 USD är lite mycket. Lite oroväckande att CAGR är så lågt som 3.31%. Hade hoppats på betydligt mer med tanke på EVs, typ 5-6%. Rapporten bekräftat ju också LEMs starka ställning då det är en liten marknad med totalt 581 miljoner USD.

GSP sa...

Jag lyssnade också på conference call där en analytiker ifrågasatte om de kan hålla samma marknadsdomins. Anledningen är att bilmarknaden fungerar lite annorlunda, där tillverkarna kräver åtminstone 2 olika leverantörer. Här ifrån conf callet:

"Thank you very much. So, let's talk about market share in the Industry area. You know the
sensor business is a business that always is – let's say, has the likelihood of falling into a commodity trap. I think what
LEM is doing, you've been seeing this massive investments in R&D is exactly to prevent of falling in such a trap.
Looking into the Automotive business, yes, you are right. For sure, there are tendencies for dual sourcing. Also, here,
for sure, our target is to foresee what is coming to provide what we call USPs, unique selling propositions, be it in the
way how we are manufacturing things, be it in the way how we understand applications. So, following a little bit the
way we made it to the success in the Industry, also to not copy, but take that as an underlying, let's say, strategy in the
Automotive business.
But for sure, we don't expect we are getting in a, let's say, 80%, 90% sort of market position in the Automotive. This is
probably unrealistic, but again we are deeply convinced that we can further work on our market share."

Marcus sa...

Vad är det för skatt på utdelningen när man har schweiziska aktier?

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.