söndag 11 mars 2018

Vitreous Glass - svårslagen högutdelare som snittar 10 % i direktavkastning


Tråkiga företag, under radarn, ja där kan man göra fynd. Vad sägs om krossat glas för att tillverka glasfiberull?

Det är där kanadensiska Vitreous glass har hittat sin nisch. En riktig solskenshisoria (mycket bra länk!) kan man sammanfatta, där företaget 1992 tog initiativet till att starta glasåtervinning i Alberta. Företaget tar emot glas från framför allt Alberta Liquor depot (Albertas systembolag) där man har ensamrätt till leveranserna, mot att man alltid tar emot oberoende av vilket behov man har. Glaset tvättas och krossas, och säljs sedan till tre olika producenter av glasfiberull. Tunga transporter innebär att transportkostnaderna i förhållandet till värdet blir höga, vilket gör att långväga aktörer inte kan konkurrera. Ett lokalt monopol kan man alltså säga. 

Fantastisk lönsamhet. Vitreous har en fantastisk lönsamhet, för närvarande, och de fyra senaste åren ett ROE på runt 40-45 % och innan dess kring 20-25 %. Och så ser det ut trots att man är skuldfria, och trots att vd tar en ordentlig del i vinstdelning. Lönsamheten påverkas starkt av hur stort lager man behöver hålla, och skuttet i ROE har den förklaringen i kombination med ökad omsättning från 2014. Omsättningen svänger lite från kvartal till kvartal, men visar ingen trend, och har stigit på sistone, med en fin rapport för ett par veckor sedan. 

you

Fantastisk utdelning. Större delen av kassaflödet delas ut, och de senaste 5 åren har direktavkastningen varit 7-13 % eller i snitt 10 %, och 9 % 2017. Det luriga är dock att företaget gör all utdelning som ”special dividend” (extrautdelning), vilket gör att utdelningsnivån inte fångas av screeners eller i sammanställningar. Det krävs alltså att man inte  är utdelningsjägare för att man ska hitta bolaget!

Stabilt ägande. Grundaren tillika VD:n sitter stabilt på 40-45 % av innehavet tillsammans med sin fru. Han verkar tro på sitt bolag helt enkelt. 

Svagheter och risker. Det här är en ren sedelpress, men man växer som sagt inte, vilket i mina ögon är en stor svaghet. En risk ligger såklart i att man är beroende av glasleveranser, och vad händer om användningen av glas som förpackningsmaterial minskar? Vin i PET-flaskor ser ut att utmana glaset, och öl/spritjätten Diageo verkar t ex på gång att helt lägga av med glasflaskorna. På senare tid är det också glasleveranserna som begränsat försäljningen. Men då befinner sig också Kanada i en byggboom där behovet av glasfiberull är stort. Där ligger också en annan risk, efterfrågan påverkas av hur snabbt hjulen i byggindustrin snurrar. Och sist, men inte minst, få och stora leverantörer och kunder är inte något jag uppskattar.

Jag är inte ute efter högutdelare, och jag vill att mina bolag växer. Jag skulle helst sett att kassaflödet i viss utsträckning använts till att expandera. Men om det nu inte är möjligt, så är det ju trots allt en fantastisk sedelpress. Mycket jag gillar, och inte minst, det är enkelt och ett riktig riktigt tråkigt lokalt monopol. Och man klarade dessutom finanskrisen helt opåverkade. Så, kunde inte motstå frestelsen, och jag har alltså som kunde läsas förra veckan plockat in bolaget i portföljen, till p/e 11-12. 

Vad säger du om krossat glas?

Disclaimer: aktier kan alltid sjunka i värde, och den fina historiken i bolaget är ingen garanti för framtiden.

15 kommentarer:

Aktieingenjören sa...

Varför växer de inte, finns det motsvarande bolag i alla regioner eller är förutsättningarna i Alberta unika?

Stefan Thelenius sa...

Klart intressant litet bolag. På hur lång tid har de ensamrätten till glasinsamlingen? Är det ett avtal som förhandlas om regelbundet?

raheel sa...

Reminds me of Compass Minerals; local monopoly due to location and transportation costs.

Framtidsinvesteringen sa...

Ja det fina här uppfattar jag är att man har kunder i närheten som behöver glas för glasfiberull, och kan sannolikt betala relativt bra för det återvunna glaset eftersom att utgå från sand är ett mycket mindre ekonomiskt alternativ.

I Ontario verkar man t ex inte alls ha det lika lätt https://www.thestar.com/news/gta/2012/09/28/your_recycled_glass_may_not_be_going_where_you_think.html

Man kan tycka att det borde finnas förutsättningar att växa, eller också är förutsättningarna i Alberta unika med tre producenter av glasfiberull...

Framtidsinvesteringen sa...

Vet inte. Har letat som en galning, men hittar inte. Men de har kört med upplägget i 25 år så tror att den störta risken är att någon av kunderna köper upp...

Gustav sa...

Bra spanat och spännande bolag! Avsaknad av tillväxt ett minus, men om man t.ex. skulle lägga viss belåning på bolaget skulle man kunna få upp avkastningen (om man vågar).

Påminner lite om Afrimat som jag skrev om tidigare. Vitreous lär liksom de har lokalt monopol eftersom det handlar om tunga och inte särskilt värdefulla material (= hög transportkostnad) precis som du är inne på!

Framtidsinvesteringen sa...

Yes similar! High transportation costs in relation to the value of the product.

Framtidsinvesteringen sa...

Tack! Ja så är det, tillväxt är alltid att föredra. Lägger man belåning på som sagt kan avkastningen bli riktigt bra, men jag har mina principer där...

Som sagt stora likheter med Afrimat, och även bolaget i inlägget ovan. Höga transportkostnader i förhållande till produktens värde är den gemensamma nämnaren. Något att kika mer efter...

Jonas sa...

Glasfiberull, finns det något kontroversiellt kring den produkten? Hälsa, miljö, produktegenskaper, brandfarlighet etc. Isolermaterial har ju genom historien haft en del kontrovers.

Framtidsinvesteringen sa...

Så är det. Som jag uppfattat kan det ge irritation på hud och i ögon, det är ju små partiklar. Man bör även ha bra ventilation/munskydd när man jobbar med det.

Beezap sa...

Mycket intressant. Tips på vart man bäst hittar rapporter etc? Inte så att bolagets egna hemsida är mycket till hjälp.
Hittat sedar.com men du kanske har något annat tips?

Anonym sa...

Riktigt fint litet bolag du hittat, och ett stort plus är att man begriper vad de gör! ;-) Bolagets hemsida är som sagt mycket sparsmakad, var hittar du rapporterna?
Seg Gasell

Aktieingenjören sa...

Tack för länken.

Framtidsinvesteringen sa...

Tackar tackar! Ursäkta sent svar. Sedar.com är bästa stället.

Framtidsinvesteringen sa...

Stort tack! Ja visst är det en stor fördel att man förstår :-) Och att det med sin enkelhet är så lätt att analysera!

Sedar.com bästa stället för rapporter och andra nyheter.

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.