söndag 4 juni 2017

Apple, på riktigt: Scales Corp.


Har den senaste tiden fokuserat lite extra på Nya Zeeland. Landet som ligger nästan så långt bort man kan komma, men som samtidigt är så likt Skandinavien. Klimatet, välfärdsmodellen, starka regelverk, hög levnadsstandard, och hög utbildningsnivå är utan tvekan sådant vi har gemensamt. Detta, närheten till Asien, och en misstanke att landets börs befinner sig under radarn, inspirerade mig. Det senare kommer jag att komma tillbaka till i ett senare inlägg.

Jag landade på äppelodling. Förvånansvärt nog är det här en bransch som visar fin lönsamhet i Nya Zeeland. Företaget Scales Corp., landets största äppelproducent med 25 % av produktionen, visar en riktigt bra lönsamhet med ROE närmare 20%. Dessutom är tillväxten fin på senare år.


Det här är annars ett företag med en brokig historia. Man började sin verksamhet 1897 som en reaktion mot höga fraktpriser för landets fårbönder. Och det var inom fartygstransporter man också höll sig länge, med skiftande resultat. Nya verksamheter blev aktuella först efter en rekonstruktion under slutet av 1980-talet. Idag dominerar äppelodlingar omsättningen (60 %) tillsammans med logistik/kylutrymmen för livsmedelsindustrin (30 %)

Tillbaka till äpplena, vad är det som gör äppelodling på Nya Zeeland intressant?

Bra klimat, effektiva odlingar. Äpplena odlas på den norra ön med ett medelhavsliknande klimat. Milda vintrar, i kombination med relativt svala somrar, ger ett klimat som lämpar sig extremt väl för äppelodling. Dessutom jobbar man generellt utifrån ett förvånansvärt vetenskapligt angreppssätt vid utformningen av äppelodlingar, och genom hela odlingsprocessen. Detta tillsammans gör Nya Zeeland till det klart mest effektiva landet sett till produktion per hektar.

Södra halvklotet, och nära Asien som gillar äpplen. Nya Zeelands geografiska position är gynnsam på flera sätt. Inte minst, som aktör på södra halvklotet konkurrerar man i praktiken bara med andra aktörer på det södra halvklotet. Chile och Sydafrika de verkliga stora konkurrenterna när vi på norra halvklotet ska köpa äpplen så här års. Dessutom har man nära till Asien, och inte minst Kina, som blir allt mer förtjusta i äpplen. Det här är också förklaringen till att exporten ökar i snabb takt. Förra året exporterade man för drygt 700 miljoner Nya Zeeländska dollar (drygt 3,5 mdr kronor), 2022 ska den siffran vara uppe i en miljard.

Och Scales?

Asien, nya äppelsorter, ingång i Kina. Företaget satsar stenhårt på Asien. På 10 år har man ökat andelen export dit från 20 % till över hälften. Dessutom satsar man på att ställa om produktionen mot allt mer exklusiva äppelsorter som är anpassade för de asiatiska kundernas smak. På det sättet kan man också ta allt mer betalt för sina äpplen. Dessutom har man en riktigt fin ingång i Kina. Sedan ett drygt år finns China Resources med drygt 3000 butiker, som storägare i företaget, med drygt 15 %. 

Lyssna förresten gärna in en pod från Kreditvärden (min 18 och framåt), för intressant diskussion på precis det här temat. Det gäller att hitta produkterna som kineserna gillar och investerar i. Och de gillar västerländskt, som står för kvalitet! 

Hela kedjan, många små odlare. Företaget behärskar hela kedjan från plantering av träd, till odling, skörd, paketering, förvaring och logistik. Det här ger kostnadsfördelar, och dessutom är odlingarna i landet fortfarande fragmenterad med många och små odlare. Här finns möjlighet till förvärv och konsolidering. Senast har man t ex förvärvat Longview, en liten men i Kina högt klassad äppelleverantör. Förvärvet ger ny odlingsyta och infrastruktur för äppelhantering, i nära anslutning till Mr Apples odlingar. 

Logistik och förvaring av livsmedel. Företaget är marknadsledare inom förvaring av livsmedel, med kylrum och kylmöjligheter för vätskor.  Utrymmen finns i strategiska lägen, också långt ifrån den egna verksamheten. Med verksamheten fångar man bredare inkomster från landets livsmedelsexport, samtidigt som man har en effektiv infrastruktur för sin egen export. Verksamheten kräver en hel del investering, och dessutom ska krävande regelverk följas. Konkurrensfördelarna ska nog inte underskattas, även om omsättningen står och stampar.


Kommentar till grafen: företaget har vissa år betalat ut årets andra omgång utdelning i januari året efter, jag har i grafen justerat till berört år. 

Starka finanser, bra pris. Finanserna är stabila. Kassaflödet är starkt och finansierar den höga utdelningen (ca 5 % direktavkastning), löpande investeringar, och större delen av det senaste förvärvet. Balansräkningen är stark och innehåller bara marginella skulder. Större delen av odlingsmarken ägs, men viss del arrenderas. Prislappen p/e 12-13 ser jag som mycket attraktiv.

Och vad kan man se för svaga sidor:

Väder och skadedjur. Som all odling riskerar man såklart att drabbas negativt av de allt mer extrema väderförhållanden på vårt klot. Likaså kan bränder (vid torra väderförhållanden) och skadedjur, drabba företagets skördar. Skördarna påverkas också av normala väderskiftningar år från år, vilket kan påverka både volym och kvalitet.

Varumärkesfördelarna små, och risk för inhämtat försprång? Även om Scales lyckas med att etablera Mr Apple som ett förhållandevis starkt varumärke i Asien, så är det äpplen man odlar, som även andra aktörer kan odla. Konkurrensfördelarna kan nog aldrig bli som för Starbucks, Coca Cola, eller för all del A2 milk company. Nya Zeelands styrka och försprång handlar dessutom delvis om att man är duktiga på att etablera nya äppelsorter, och på ett mer vetenskapligt sätt att hantera odlingarna på än konkurrentländerna. Får man behålla det försprånget?

Beroende av Asien. Scales potential i Asien kan också vara dess svaghet. En ekonomisk nedgång, en förändrad trend i äppelkonsumtion, eller någon form av importrestriktion i t ex Kina, skulle kunna få stora negativa konsekvenser.

Kan såklart inte låta bli att snegla på jämförelse mellan Apple eller äpplen. Men man måste självfallet vara medveten om att det är två extremt olika företag det handlar om. Och vi vill ju inte jämföra äpplen och päron (!). Ett nyckeltal som alla gånger säger något är ROA (vinst per tillgångar). Här landade Scales på runt 13 % 2016, Apple var bara något vassare på 14 %. Men viktigast för mig: när någon helt ny teknik tagit över som standard inom mobiltelefonin (minns ni Nokia?)  så lär mänskligheten fortsätta att äta äpplen!

Helheten ser bra ut: konkurrensfördelar i geografi och klimat, potential och tillväxt i Asien, ocyklisk verksamhet och låg värdering. Att konkurrensfördelarna i stora delar är strukturella är såklart en styrka, och de fördelar man har genom innovation (nya äppelsorter, vetenskaplighet i odlingarna) kan sannolikt grunda sig i en kultur som inte heller ska underskattas. Lönsamheten är bra, och i en helt annan klass än likaså Nya Zeeländska T&G global, med betydligt mer diversifierad odling. Och sist men inte minst, äpplen är nyttiga och passar klockrent in i hälsotrenden!

Dessutom får jag en stabil och växande högutdelare i portföljen. Trevligt för omväxlingens skull! Aktien finns noterad i Tyskland, men tyvärr saknas handel där. Därför köpte jag i Nya Zeeland, genom telefonhandel hos Avanza. Courtaget är högt, men jag får halvårsutdelning redan om någon månad!

Vad säger du om äpplen i Nya Zeeland, är det något att satsa på?

15 kommentarer:

  1. Hade den funnits att köpa i KF till rimligt courtage hade jag gärna tagit en bit, 5% DA till rimlig värdering är i min smak :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! Som sagt en nackdel att man måste handla i depå...

      Radera
  2. Jag köpte den också på NZ och utgör ett av mina större innehav. Vinsten lär inte öka innevarande år men det vet ju alla om och värderingen är attraktiv. Är bränder en reelt hot mot Scales? När jag var på NZ så var det oftast öppna landskap där äppelodlingarna fanns och jag ser spontant inte bränder som något större hot.

    Tack för trevlig läsning :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack!

      Vad trevligt! Nej det ser inte ut som det blir ökande vinst, men företaget har signalerat att året flyter bra. Man ger ju bara ut två rapporter om året, men det kommer en uppdatering i samband med bolagsstämma 14/6.

      http://m.4-traders.com/SCALES-CORP-LTD-21021561/news/Scales-Final-Dividend-ndash-2016-Financial-Year-24333234/

      Bränder ja, bra kommentar! Risken lär väl alltid finnas där framför allt om det blir varmare, men som du beskriver landskapet borde ju risken inte vara överhängande.

      Radera
  3. Rakt igenom en briljant investering åtminstone baserat på den story line du presenterar. Jag behöver titta på kvantitativa data innan jag kan vara mer kritisk/användbar men låter till och med intressantare än Applegreen som Finansnovis tipsat om på Twitter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack! Ser fram emot din vidare analys och kommentarer!

      Radera
  4. Intressant bolag du har hittat. Jag har ju också ett intresse för the commonwealth countries så det här ska jag ta ett rejält bett i. Det som är ett av mina frågetecken omkring bolaget är väl vad China resources vill göra med sina 15 %. Ska de kanske köpa upp hela företaget så småningom eller finns det andra intressenter som inte tillåter detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att höra! Och vi delar helt klart intresset för commonwealth countries, bara att titta i min portfölj så ser man att de dominerar stort.

      Mycket bra fråga, som nog tyvärr saknar svar. Har grävt lite i China Resources, och vad de egentligen vill, men inte hittat så mycket. Det enda är att Scales VD uttryckte i samband med deras köp, att han inte tror att de har för avsikt att ta över. Men det säger ju egentligen ingenting. Återkoppla gärna om du hittar något mer.

      Radera
  5. Verkligen ett intressant bolag baserat på den story du presenterar. Håller med Aktieingenjören. Tack för en bra genomgång.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  6. Ser den här aktien som stabil högutdelare med viss tillväxt på toppen. Hälsosamma produkter tillika värdering. Saknar den där starka "moaten" men många positiva egenskaper finns. Överväger att ta in dem i portföljen.

    En fundering är att Kina ändå börjar bli grönare och få upp ögonen för miljö- och matproblem? Det dåliga ryktet lär hänger kvar men om de får ordning på ordentliga sanktioner kanske kinesiska händer sträcks mot det mest närodlade äpplena? Äpplen fån Kina låter bekant på något sätt...men det var väl Apelsiner?

    Frågan: Kan Scales liksom Apple utmanas av Kina i framtiden? Men oavsett svar överväger jag som sagt köp :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis så ser jag den också.

      Kina odlar redan äpplen i stora mängder, men Nya Zeelands fördel är inte minst placeringen på södra halvklotet. Dessutom har man ett perfekt klimat för riktigt bra äpplen, fin kultur för äppelodling, och kineserna gillar västerländskt. Dessutom ligger man med kortast transportväg till Kina bland de stora producenterna på södra halvklotet. Sammantaget tror jag att Kina kommer behöva och vilja ha Nya Zeeländska äpplen, och China Resources satsning tycker jag bekräftar det.

      Radera
  7. Vi erbjuder krediter för 3%, kontakta oss: frankmooreloanfirm400@gmail.com

    SvaraRadera
  8. Hallå,

    Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera