söndag 19 mars 2017

Sydafrika, möjligheternas eller besvikelsernas land?

 
Sydafrika var när Nelson Mandela tillträdde ett förhoppningarnas land. Och med all rätt, med demokrati, enorma naturresurser och bördiga jordar, var förutsättningarna mycket goda. Om än inte okomplicerade. Men såhär ett par årtionden senare handlar det på många håll om ett besvikelsernas land. Det märktes redan när jag var där 2011. Högt ställda förväntningar blir ofta till besvikelser. 

Ska man försöka ge sig på att förstå Sydafrika idag, så handlar mycket om att förstå ANC och dess status. Rörelsen som befriade landet från apartheid, och med det belönades med en ikonstatus som nog inget parti i världen kan skryta med. Men här har vi kanske också problemet. För i en sådan miljö får maktfullkomligheten och korruptionen ofta växtkraft. ANC har länge inte behövt prestera för att få sina röster. Partiet har vunnit sina val trots att inkomstskillnaderna fortsatt att öka, trots uppenbar korruption, och trots att många ANC-ledare misskött sig. Makt som inte ifrågasätts korrumperar och förvrider, i alla fall många, och med tiden.

Vem minns idag t ex att Robert Mugabe på 70-talet bekämpade apartheid i dåvarande Sydrhodesia, nuvarande Zimbabwe, med en status inte långt ifrån Nelson Mandelas? Idag är han en av världens mest patetiska ledare, i ett land på randen till konkurs. Få länder har misslyckats så totalt som Zimbabwe.

Vad jag vill komma till är att situationen i Sydafrika är långt mycket mer komplicerad än den nuvarande presidenten Jakob Zumas galenskaper. Även om det såklart skulle vara bra om Zuma  kliver av. Men vad Sydafrika framför allt behöver är en politisk balans där ANC:s ikonstatus förpassas till historieböckerna.

Och tiden börjar nog att komma ifatt ANC. Inte minst växer en ny generation av sydafrikaner fram som inte minns apartheid. De yngsta väljarna i nästa val 2019 var inte ens födda när Nelson Mandela avgick som president 1999. De kommer inte alls att på samma sätt som de äldre generationerna att känna den känslomässiga tacksamheten till ANC. 

Sydafrikanerna är inte nöjda med hur landet utvecklas. Tittar man på attitydundersökningar, och inte minst resultatet från det senaste lokalvalet, blir det här riktigt tydligt. I lokalvalet i somras förlorade ANC t ex sin majoritet i huvudstaden Pretoria och i Johannesburg, där oppositionspartiet Demokratiska alliansen istället blev den ledande kraften. Mycket möjligt är det här de första tecknen på att det politiska landskapet kan komma att ritas om ordentligt i samband med president- och parlamentsval 2019. I så fall kan Sydafrika vara ett långsiktigt mycket intressant land att investera i.

Fungerande institutioner, starka företag. När man följer den mediala bevakningen av Sydafrika, är det lätt att få intrycket att det är ett land i fritt fall. Men så är det inte. Även om randen fallit kraftigt (men återhämtat sig på slutet), skuldsättningen ökar snabbare än i jämförbara länder, arbetslösheten är hög (25 %), och tillväxten stannat av, är landet inte något något Venezuela eller Argentina. Och skillnaden ligger i strukturerna som finns här; fungerande institutioner och regelverk, en väl utbyggd finanssektor, och generellt starka företag med låg skuldsättning. Företagen i Sydafrika är för övrigt mycket lönsamma jämfört andra länder på likartad utvecklingsnivå. Dessutom ligger inflationen stabilt kring 5-6 %. För den som vill läsa mer kan IMF:s senaste inspektionsrapport starkt rekommenderas, i alla fall de inledande delarna. Grafen nedan kommer för övrigt från samma IMF-rapport.


Ja, jag har länge funderat på att köpa något i Sydafrika. Grafen ovan inspirerar helt klart till det, och dessutom har Johannesburgbörsen en riktigt fin historik. Som ni kanske läst tidigare bestämde jag mig för detaljhandelskedjan Shoprite. Egentligen var det tre företag jag valde mellan i. Alla inom ocykliska segment, som borde kunna fånga utvecklingen i Sydafrika, och förhoppningsvis så småningom också i resten av Afrika:

Famous brands är nog bekant för många som följer Gustavs aktieblogg, och det behöver egentligen inte sägas så mycket mer än att det här afrikanska restaurangbolaget är bland de mest intressanta bolag jag sett. Potentialen är jättestor, och tillväxten fin. Expansionen fortsätter både i Sydafrika, övriga Afrika och i Storbritannien, och ett förvärv i det sistnämnda landet är också orsaken till att man hoppar över utdelningen i år. Att betala av på skulderna är viktigare. Som hämtat från mina kriterier!

Förra året växte omsättningen med 31 %, både organiskt och genom förvärv. Priset runt p/e 23 är också rimligt. Haken för mig var att den måste köpas i Johannesburg, som i och för sig Avanza erbjuder telefonhandel på, men till maxcourtage.

Tiger brands är Sydafrikas ledande livsmedelsproducent med drygt 80 % av omsättningen i Sydafrika, och med på flera områden ledande varumärken. Omsättningen ökade drygt 10 % under 2016, och med en ökande lönsamhet sedan företaget påbörjat något av en turn around. Som för många Sydafrikanska företag är balansräkning och kassaflöde starka.

Efter några jobbiga år med framför allt misslyckande och uttåg ur Nigeria, har företaget nu en ny  internationellt rekryterad VD som börja rensa bland de knepiga affärerna i övriga Afrika. Mest imponerande idag är en framgångsrik chokladverksamhet i Kamerun, och en verksamhet i Kenya, som utvecklas fint sedan en tidigare lokal vd fått sparken efter förfalskade försäljningssiffror. Prislappen på drygt p/e 20 är helt ok. Aktien går att köpa som OTC hos Avanza med telefoncourtage för USA. Men omsättningen är liten, några avslut per vecka.

Shoprite är Sydafrikas största detaljhandelskedja med livsmedelsbutiker som största verksamhetsgren (90 % av omsättningen). Inom koncernen finns också möbelbutiker, apotek, alkoholbutiker och snabbmatsrestauranger. Ungefär 15 % av alla butiker finns i andra länder i Afrika. Företaget växer fint (10-15 % i ökad omsättning) trots de knepiga förutsättningarna, och lönsamheten är god (ROE 23 %). Inte minst går det bra i Angola och Nigeria. Skuldsättningen är inte heller mycket att säga om, och kassaflödet är helt ok.

Företaget var nyligen på gång att sammanföras med det sydafrikanska konglomeratet Steinhoff, en på många sätt tveksam affär, men affären avblåstes. Annars är värderingen p/e 20 rimlig. Dessutom går den att handla som OTC, men med bättre omsättning än Tiger Brands. 

Tre fina alternativ. Famous Brands gick som sagt bort på courtaget. Jag vill helt enkelt inte ha så stor exponering mot Sydafrika som skulle krävas för att hålla min procentuella maxnivå för courtage. Tuffare konkurrens för Tiger Brands från utländska storbolag (som mycket skickliga Unilever) avgjorde till Shoprites fördel. En djupdykning kommer där framöver.

Vad tänker du om Sydafrika? Och vad skulle du välja?

17 kommentarer:

Sofokles- sa...

Trevligt inlägg!

Så fort Famous Brands finns att ta in i en KF kommer jag kasta mig över detta underbara bolag, maxcourtage eller ej.

/Sofokles

Gustav sa...

De har gått att handla i kapitalförsäkring tidigare, det var så jag köpte dem. ISK går inte heller tyvärr, så det är vanlig depå som gäller.

Inte uteslutet att jag ökar i dem framöver, och då i depå, men min andel Sydafrika är trots MTN-försäljning över 20 procent. Framförallt är det Famous Brands och Discoverys "fel" att andelen är så hög, pga att de gått bra!

Gustav sa...

Håller med, trevlig läsning som visar på utmaningar och möjligheter. Tror att kommande åren kan bli riktigt spännande, och positiva om ANC, eller åtminstone folket vid valurnorna, tar sitt förnuft till fånga.

Framtidsinvesteringen sa...

Tackar! Trist att Sydafrikanska aktier (och andra exotiska), måste handlas i depå. Men håller mig inte borta.

Famous Brands är riktigt fint, och är rätt så övertygad om att de kommer slinka in i portföljen. Innan jag ökar exponeringen mot Sydafrika, väntar jag dock på ett lite mer stabilt politiskt klimat...

Framtidsinvesteringen sa...

Tackar! Ja verkligen, möjligheterna är jättestora, framför allt som regelverk/institutioner finns och fungerar väl, och företagen är både riktigt lönsamma och har fina balansräkningar!

Aktieingenjören sa...

Gustav pressade in Shoprite i den där dagligvaruhandelsanalysen så de känner jag till :-.

Min heliga treenighet i Sydafrika är Famous Brands, Discpvery och Shoprite i den ordningen. Däremot känns dagens värdering och begränsning i handel som oöverstigliga hinder när man beaktar den politiska situationen. Civilsamhället är enormt starkt men nu vill ANC till och med ändra konstitutionen för att dela ut vita bönders mark vilket är väldigt mycket Mugabekopia. Särskilt i kombination med stor privatbelåning gör det mig skeptisk till konaumentbolag i Sydafrika.

Framtidsinvesteringen sa...

Fina företag alla tre, däremot tycker jag försäkringar är svårt.

Det som händer nu är såklart oroväckande, och det finns helt klart paralleller till Mugabe. Men även skillnader, Sydafrika är en hyggligt fungerande demokrati. De senaste lokalvalen visar också att ANC:s ställning inte är gjuten i sten. Tänker att ANC:s radikalisering också kan slå tillbaka, bli droppen som bidrar till ett maktskifte?

Anonym sa...

ANC post-Mandela har verkligen misslyckats med allt. Det bör ses som rekorddåligt att köra sitt förtroende i botten efter den kultstatus man har åtnjutit i dryga två decennier. Ett fantastiskt land i alla avseenden; vacker & oändlig natur, naturresurser, hyfsat stabila institutioner, ett väl utvecklat utbildningsväsende. Och det enda ANC har lyckats åstadkomma är att underblåsa etniska konflikter och inrätta en kleptokrati. Uselt är ordet.

Framtidsinvesteringen sa...

Kan bara instämma!

Seg Gasell sa...

Tack för en mycket bra genomgång av Sydafrika och skönt att läsa om även de positiva bitarna med fungerande institutioner och starka lönsamma företag, kan behöva repeteras då man annars känner sig rätt hopplös inför det politiska eländet!
För mig blev detta en påminnelse om allt det positiva med Sydafrika som ändå finns, även om jag just idag redan har sålt ett av mina två innehav där. Du gissade rätt, även jag sålde MTN liksom den gode Gustav redan gjorde förra veckan. Av samma skäl. Noteras kan att anledningen till MTNs kräftgång det senaste året är att de fick vissa problem med drakoniska böter som följd på deras största marknad i Nigeria, alltså inte i Sydafrika.
För pengarna skulle jag helst vilja öka i mitt andra innehav i landet, Famous Brands;). Att jag inte numera kan göra det i befintlig KF stoppar mig nog tyvärr. Men det finns väl alltid fina kanadensare att spana in...

Framtidsinvesteringen sa...

Ja, så kände jag också. Och de positiva bitarna ska inte underskattas, den dag det politiska stabiliseras så kan det snabbt ta fart! Tänker jag.

Tror det var klokt att sälja MTN. Hade det varit så att risken för framtida böter varit små, ja då kanske det hade varit en annan sak. Men knepig bransch, nära ett i de här länderna ofta korrumperat politiskt system. Ja Telia är ju ett till exempel på varför man ska undvika telecom i korrumperade länder...

Anonym sa...

Det är Drchamberc, du kan skicka honom ett mail om han behöver hjälp i ditt förhållande chamberc564@yahoo.com Jag lovar att dina problem kommer att lösas omedelbart. Efter sju år av mitt förhållande lämnade min man mig med tre barn, jag gjorde allt. Jag kan inte få tillbaka honom, men allt var förgäves. Jag ville be om den kärlek jag känner för honom men han vägrade tills han berättade för mig problemet med någon online och hon föreslog att jag hellre skulle skicka en trollkarl som kunde hjälpa mig med en stava som skulle få honom tillbaka, hade aldrig stava , Jag hade inget annat val än att försöka skickade jag till Dr.chamber, Dr.chamber sa att inget problem han skulle få min man tillbaka till mig efter tre dagar, jag kunde inte tro och jag gav honom bara en triyer och min man var tillbaka till mig om tre dagar, stavningen var upptagen och överraskande, den andra dagen som var runt 16:00. Min ex kallades, jag var så förvånad, svarade han. och allt han sa var att han var så dålig om allt som hände, min man sa att han ville komma tillbaka till mig, vilket jag gillar väldigt mycket. Jag var så glad och överraskad. Sedan dess har jag lovat att alla som har ett problem med förhållandet kommer att hänvisa till en magisk Dr.chamber som hjälper dig. Alla som behöver hjälp med en tvättmaskin chamberc564@yahoo.com har också gjort mycket magi, (1) Om du vill återställa din ex (2) Om du alltid har dåliga drömmar. (3) Främjas till ditt kontor. (4) Om du vill att kvinnor / män ska springa efter dig. (5) Om du vill ha ett barn. (6) Om du vill vara rik. (7) Om du vill att din make ska vara hans för evigt. (8) Om du behöver ekonomiskt stöd. (9) Hur fuskade du och vill återställa dina förlorade pengar. (10) om du vill stoppa skilsmässan. (11) om du vill skilja din man (12) om du vill träffa dina önskemål. (13) Graviditet till gravid baby (14) Se till att du vinner svåra försök och skilsmässa oavsett hur (15) Förhindra att ditt äktenskap eller förhållande bryts. (16) om du lider av en sjukdom som (H I V), (cancer) eller någon sjukdom. (17) Om du behöver bön för att ditt barn eller ditt barn ska släppas. Återigen, se till att vi kontaktar dig om du har några problem med att hjälpa. Din e-postadress är chamberc564@yahoo.com

Anonym sa...

Slutligen återställs min lycka av en trollkarl kallad Dr.Chamberc Jag är maj Debra från Storbritannien. Jag vill ha alla på den här webbplatsen eller forumet för att gå med mig tack vare Dr.Chamberc för vad han gjorde för mig och mina barn. Jag har varit gift med min man i 5 år och vi har bott lyckligt tillsammans i åratal när vi reser till Brasilien för en affärsresa där han träffade den här prostituerade som slog honom för att hata mig och barn och bara älskade henne. När min man kom tillbaka från ett sätt som han inte spelade, är rollen som min man och blev alien. Han reste till Brasilien varje månad. Jag var så förvirrad och jag letade efter ett sätt att få honom tillbaka. En trogen dag när jag gick igenom en dator såg jag ett vittnesbörd om denna voodoo präst Dr.Chamberc. Vittnesbördet betonade hans starka stavning och bra vad han kunde göra. Med posten läker cancer, hiv / aids, avvisar din entusiastiska kärlek och blir av med pengar. Jag blev förvånad och frågade: "Varför vet världen inte om denna voodoo präst," men jag var desperat, så jag försökte det. Jag kontaktade honom genom de kontaktuppgifter jag såg på platsen. (Chamberc564@yahoo.com). Han svarade när jag kontaktade honom, förklarade hans lidande och försäkrade mig om att jag skulle hitta tröst med sin kraftfulla magi. Jag gav honom ett jobb att börja jobba, och en vecka senare kom min man från Brasilien och bad ödmjukt att förlåta mig. Jag var ett ögonblick utan ord tills jag gav honom en kyss. Vem är intresserad av att kontakta denna voodoo präst, snälla var inte rädd eller tvivla på att stoppa dig. Kontakta den genom: chamberc564@yahoo.com

Anonym sa...

Hei kaikki! Olen Kim Amerikan Yhdysvalloista. Olen täällä todistamaan tämän suuren miehen nimestä, joka toi onnellisuutta perheelleni rakastajansa jälkeen. Chris jätti minut kolmesta vuodesta toiseen naiseen, jota todella rakastin Chrisistä, koska se oli minun ensimmäinen rakastani. Tein Chrisin takaisin elämääni, mutta ihmiset, joita tapasin, vain piiloutuivat ja valehtelivat minulle. Joten menen lauantaina päästäkseen hiukseni ja saada joitain juttuja. kun he kuuntelivat hyvin radiota, ohjelmaa (kun palasin ex-tilaan) ja alkoi puhua paljon Dr.chambercista siitä, miten tämä mies auttoi paljon ihmisiä tuomaan rakastajaan, joten menin heti hyvät naiset, joita tapasin lounge-tilassa ja kerroin heille asioista, jotka kertoivat heille, että yritän soittaa tohtori Camambercille, että hän puhui kaupungista, ja ihmiset todella ottaisivat yhteyttä avukseen, etsimme välittömästi internetiä ja luimme hienoja asioita Dr.camamberc Olen nyt Dr.camamberccontact välittömästi salonissa annoin Dr.chamberc puhelun ja jakasin ongelmani hänen kanssaan hän vain sanoi, joten minun ei tarvitse huolehtia, että minun pitäisi olla onnellinen vain kertoi lähettää hänelle joitakin yksityiskohtia Tein ja sitten hän tuli takaisin minulle, että kaikki olisi kunnossa 36 tunnin kuluessa. Olin niin iloinen, että tohtori Camamberc teki työnsä ja hän ei petä minua, rakastaja Chris tuli minuun kyyneleissä ja pyysi anteeksi, että hän lähti minulle syvälle kipua hyvää 3 vuotta, joten hän päätti todistaa, että hän ei koskaan hän ei jätä minua syyksi minulle pääsemään tililleni ja tekemään hänestä sukulaisen sukulaisen kaikesta hänen tahdostaan. Nyt kaikkein täydellisin asia on se, että hän ei voi viettää hetkeä ilman näkemästä minua tai kutsumasta minua, olen niin kiitollinen Dr.chambercille palaamasta onnesta, jota kaipasin vuosien ajan. Ota yhteyttä Dr. Chamberc'iin saadaksesi apua, että hän on luotettava mies sähköpostissa chamberc564@yahoo.com
(1) Jos haluat ex: n takaisin. (2) jos sinulla on aina pahoja unia. (3) Haluatko tulla edistämään toimistossasi? (4) Haluatko, että naiset / miehet toimivat puolestasi? (5) Jos haluat lapsen. (6) [Haluat olla rikas. (7) Haluatko, että miehesi ja vaimosi ovat sinun ikuiset. (8) Jos tarvitset taloudellista tukea. (9) Jos haluat lopettaa avioeron. 10) Auta ihmisiä ulos vankilasta. (11) Avioliitot (12) Ihmeelliset loitsut (13) Kauneuden loitsut (14) PROPHECY CHARM (15) Magic of Attraction (16) Evil Eye Magic. (17) Kissing Spell (18) Poista pahoinvoinnin loitsut. (19) ILMAISET ERIKOISKORVAUKSET. (20) MENESTYS TESTISSÄ. (21) Loitsu saada kuka rakastaa sinua. YHTEYSTIEDOT: chamberc564@yahoo.com

jessica sa...

Varje gång jag tittar tillbaka på vad som hänt med mig kommer jag alltid att uppskatta den stora dr Akhen (Akheretemple@yahoo.com) för det han har gjort för mig. Den här stavningskanalen tog tillbaka min finans, som lämnade mig utan anledning. Jag träffade den stora stavningskastaren och han berättade allt jag behöver göra! Nu är glad att Dr Akhere tog tillbaka honom och han älskar mig mer än han brukade! Du kan också kontakta honom på sin aktiva e-postadress (Akheretemple@yahoo.com) eller lägga till honom på Whats-app: +2348129175848 ......

Hanna Rose sa...

HOW I GOT MY EX HUSBAND BACK WITH THE HELP OF REAL AND EFFECTIVE SPELL FROM DR Osasu My name is Olivia Jayden, I never thought I will smile again, My husband left me with two kids for one year, All effort to bring him back failed I thought I'm not going to see him again not until I met a lady called Jesse who told me about a spell caster called Dr. Osasu , She gave me his email address and mobile number and I contacted him and he assured me that within 48hours my husband will come back to me, In less than 48hours my husband came back started begging for forgiveness saying it is the devils work, so I'm still surprise till now about this miracle,i couldn't conceive but as soon as the spell was cast,i became pregnant and gave birth to my third child,if you need any assistance from him you can contact him via:email: drosasu25@gmail.com Or WhatsApp or call him now: +2347064365391 . Dr.Osasu also cures: 1. HIV / AIDS 2. HERPES 1/2 3. CANCER 4. ALS (Lou Gehrig’s disease) 5. Hepatitis B

Hanna Rose sa...

HOW I GOT MY EX HUSBAND BACK WITH THE HELP OF REAL AND EFFECTIVE SPELL FROM DR Osasu My name is Olivia Jayden, I never thought I will smile again, My husband left me with two kids for one year, All effort to bring him back failed I thought I'm not going to see him again not until I met a lady called Jesse who told me about a spell caster called Dr. Osasu , She gave me his email address and mobile number and I contacted him and he assured me that within 48hours my husband will come back to me, In less than 48hours my husband came back started begging for forgiveness saying it is the devils work, so I'm still surprise till now about this miracle,i couldn't conceive but as soon as the spell was cast,i became pregnant and gave birth to my third child,if you need any assistance from him you can contact him via:email: drosasu25@gmail.com Or WhatsApp or call him now: +2347064365391 . Dr.Osasu also cures: 1. HIV / AIDS 2. HERPES 1/2 3. CANCER 4. ALS (Lou Gehrig’s disease) 5. Hepatitis B

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.