söndag 6 november 2016

Presidentvalet kan sluta oavgjort - och jag satsar på skyddsvästar och gasmasker vid Trump-segerPå tisdag röstar världens mäktigaste land om vem som ska efterträda den briljante Barack Obama, detta efter en kamp som lär vara den mest bisarra i modern tid. Trump har sprutat ur sig uttalanden som vart och ett borde göra vilken kandidat som helst politiskt stendöd. Men inte, och med de senaste mailturerna kring Clinton, finns fortfarande risken att denna man faktiskt kliver in i vita huset i januari. Hemska tanke.

Ja vad ska man då investera i om Trump skulle stå som segrare. Mycket skrivs så klart om detta, och jag ska undvika att slå in öppna dörrar. Men det finns väl åtminstone tre sektorer som har möjlighet att dra nytta av en Trump-seger:

Industri relaterad till försvar, vapen och säkerhet. "Make America great again": Militärmakten ska byggas ut, vapenlagarna ska vara liberala.

Oljeindustrin. För att hårdra: det ska borras med alla tänkbara tekniker på alla ställen där det är möjligt. Och växthuseffekten finns ju inte enligt Trump.

Betongindustri. Ska verkligen en mur byggas mot Mexiko kommer det utan tvekan att krävas enorma mängder betong

Det finns såklart en mängd företag som kan sorteras in under dessa kategorier. Men jag har plockat ut ett litet kanadensiskt företag med momentum i USA, och som lär kunna accelerera vid en Trump-seger.

Pacific safety products är ett kanadensiskt företag med tillverkning och försäljning av skyddsvästar, gasmasker, militärkläder och andra tillbehör som militär och polis kan tänkas behöva. Företaget har ungefär halva omsättningen i Kanada, framför allt genom längre kontrakt med myndigheter på olika nivåer. Den stora tillväxten finns dock utanför Kanada, där USA förefaller vara den dominerande marknaden. Tillväxten utanför Kanada var över 50 % föregående verksamhetsår.


Företaget har efter ett antal riktigt jobbiga år kommit på fötter och ökar omsättningen år för år. Rörelsemarginalen var under förra året ansträngd, något som bland annat förklaras av ökade kostnader för utveckling, marknadsföring m m. Det senare inte minst för att fortsätta växa på USA-marknaden.

Företaget har i princip ingen nettoskuld och kassaflödet från verksamheten för 2016 är positivt. Dock varierar resultatet stort från kvartal till kvartal. Med fortsatt ökad volym lär vinsten kunna stiga fint.

Med Trump som president kommer USA:s vapenlagar att förbli liberala, och de initiativ som tagits av Obama lär vara historia blott. Fler vapen och ökade behov av skyddsvästar är såklart vad det här företaget drömmer om. Värderingen p/e 6 är attraktiv, även om den också innehåller en betydande positiv skattepost, relaterad till företagets tidigare förluster.

Och hur ser det då ut inför valet på tisdag? Ja då behöver man titta på hur de 538 elektorsrösterna kan komma att fördelas. Efter att ha tittat på opinionsundersökningar på deltstatsnivå är det bara att konstatera att det är mycket jämnt, möjligen har Clinton en liten fördel. Räknar med att Trump vinner jämna men troliga stater som Iowa, Ohio, Nevada och Arizona, och dessutom lilla New Hampshire (där han ser ut att ha tagit ledningen). Det sistnämnda påverkar matematiken en hel del. Räknar samtidigt med att Clinton vinner jämna stater som Pennsylvania, Colorado och Virginia. Då avgörs det i Florida där Clinton har ett visst försprång. Tips: Clinton vinner med 298-240.Allt annat lika på kartan, men förlust i Colorado och Pennsylvania för Clinton (där Trump för övrigt knappat in) så blir det lika, 269-269. Samma sak om hon förlorar Florida, men vinner i Colorado och Pennsylvania. Då väljer representanthuset president, med en röst per stat, och mycket talar för att Trump vinner. Senaten utser vice president, och där kan demokraterna komma att ha majoritet.

Kuriosa i sammanhanget är att två stater som brukar rösta på segraren, Nevada och Ohio, nu ser ut att rösta på Trump. Ohio har för övrigt inte röstat på en förlorare sedan 1960. Men man ska kanske inte fundera för mycket på historia...  Hur som helst, upplagt för en rysare är det.

Och vid Trump-seger: då trycker jag på onsdag på köpknappen för Pacific safety products.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Jag tror att vi i Sverige och Europa har en tendens att överreagera på Trumps eventuella vara eller icke vara president. Utan att vara direkt insatt tänker jag att om aktiemarknaden funkade med en kille som George Busch dy då bör väl såväl börs som Amerika funka med en kille som Trump vid rodret.

Jag är i alla fall beredd att köpa vid nedgång, avsett vem som blir president. Och på sikt kommer börsen sannolit tugga uppåt.

Gustav sa...

Ser onekligen ut som fina siffror: http://quote.morningstar.ca/Quicktakes/Stock/s_ca.aspx?t=PSP

Tesen att det här (tyvärr) behövs i ännu större utsträckning är nog ganska sannolik. Om jag förstår rätt så är det främst skyddsutrustning det handlar om (armour), vilket i sig inte borde innebära några etiska betänkligheter.

Däremot undrar jag om det inte finns många andra tillverkare som gör samma sak, och kan det då inte leda till prispress? Men P/E 6 och ROE kring 50 (!) låter ju fint som det är nu i alla fall.

Framtidsinvesteringen sa...

Visst, alla presidenter kommer in i ett mycket komplext system som de inte kan påverka i alla delar. Obama lär t ex ha känt en stor frustration inledningsvis (se förresten dokument utifråns serie om Obamas period, mycket intressant). Det som egentligen oroar mig ut ekonomisk synvinkel är Trumps syn på frihandel.

Framtidsinvesteringen sa...

Nej ser inte så tokigt ut! Och inte oetiskt, men mest bara tragiskt att det ska behövas i större utsträckning...

Utlandsutdelaren sa...

Jag vågar inte gissa - konstaterar att oddsen talar för Clinton men eftersom de är lägre än vad oddsen var inför Brexitomröstningen vågar jag inte ta ut något i förskott.

Kommer fortsätta köpa på nedgång i linje med min strategi. Det är trots allt bara fyra år till nästa val och är man mer långsiktig än så tycker jag inte man bör överdriva riskerna så länge man köper defensiva aktier i branscher som inte är direkt påverkade av valutgången. Att dollarkursen kan påverkas ser jag inte som någon stor grej heller, den är redan jättedyr och lockar inte att köpa amerikanska aktier av det skälet.

Framtidsinvesteringen sa...

Hon är favorit, men jag skulle säga att oddsen på henne är för låga.

Jag gör samma sak - blir lite påfyllning imorgon!

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.