Förra veckan skrev Långsiktig investering att han började tvivla på sitt upplägg och slarvigt uttryckt att det kanske skulle gå lika bra med indexfonder. Där är inte jag, även om min årsutveckling (+12 %) liksom hans ligger långt under SIX portfolio index (och jag dessutom är väl medveten om att en betydande del av den uppgången är valutavinst).
Läge att rekapitulera efter att ha läst inlägget:
1. Utvecklingen sedan jag började med dagens strategi
Jag har i huvudsak haft samma grundprinciper sedan hösten 2015; tillväxt, låg skuldsättning, starkt kassaflöde, spridning mellan branscher och olika delar av världen. Portföljen är dock mer exotisk idag än 2015-16, och rimlig eller låg värdering har på senare tid blivit allt viktigare. Sammantaget; utvecklingen sedan tidig höst 2015 (september) bör utvärderas.
Ett problem när jag ska utvärdera är dock att jag inte har innehavet samlat. Sedan 2017-2018 är jag inte trogen Avanza. Idag finns runt 65 % av portföljen där, resten finns hos SEB, Nordea, och Degiro. Courtagekostnader är orsaken, och det kan vara värt att komma tillbaka till en annan gång. Vid årsskift 2017/18 fanns bara något enstaka innehav hos Nordea, och så sent som vid det senast årsskiftet låg 75 % hos Avanza. Utvecklingen under 2018 och 2019 ligger dessutom i princip identiskt för delen hos Avanza och övriga. Så, vi tittar på utvecklingen för innehaven hos Avanza!
+63-64 % sedan 1 september 2015 säger grafen, mot drygt +44 % för SIX Portfolio Index. Det är godkänt. Någon säger såklart då: men det är ju massor av valutavinst. Och visst, det finns valutavinst, man samtidigt låg dollarn på runt 8,50 redan vid årsskiftet 2015/16. Dessutom, att investera utomlands och sprida valutarisken, är ju också en del av min strategi!
Jämför jag mig med bankernas indexnära Emerging Marketsfonder för samma period ser det också helt ok ut:
SEB Emerging Marketsfond: +56 %
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära : +55 %
Swedbank Robur Global Emerging Markets: +54 %
Handelsbanken EM Index (A1 SEK): +49 %
Nordea Stabila Aktier Tillväxtmarknader: +33 %
2. Årlig utveckling, mot SIX Portfolio Index
2018 -2 % mot -4,4 %
2017 + 19 % mot +9,7 %
2016 + 21 % mot +9,5 %
2015 + 27 % mot +10,5 %
3. Hur skiljer sig min portfölj?
Min portfölj är nog som sagt mest att jämföra med en Emerging markets-fond, och tittar man på fonder som jag har ett extra öga på så ligger jag även i år lika eller lite högre (SEB t ex +10,9 %).
SIX portfolio Index är ju något helt annat än min portfölj. Utöver att jag ligger tungt i Emerging Markets har jag en annan förskjutning än de större fonderna, som framför allt ligger tungt i Kina, och där Shanghaibörsen fortsatt att utvecklas starkt. Jag ligger framför allt mycket tyngre i Sydafrika, som inte varit marknadens favorit på senare tid. Bolag som gått svagt har förlorat stort (Shoprite), samtidigt som starkt presterande stått och stampat (Italtile). Jag har i huvudsak också mindre bolag som inte alla gånger följer starka trender uppåt. Med det sagt, har bolagen i huvudsak inte presterat svagt, snarare tvärtom. Och bolagens värdering är överlag låg.
En annan skillnad: min portfölj har en tydligt defensiv profil, t ex är runt 30 % rena livsmedelsbolag, om än till viss del snabbväxande sådana. Och andelen finans är bara drygt 10 %. På stockholmsbörsen är det ungefär omvänt.
Min egen prestation behöver såklart ständigt ifrågasättas. Har jag plockat rätt bolag? Har jag köpt och sålt vid rätt tillfällen. Min egen självkritik för 2019 ligger främst i att jag valde att inte sälja Shoprite tidigt under året. Efter redovisningen t o m dec 2018 bestämde jag mig för att bolaget skulle ut, men jag lät det sedan ligga kvar. Tyckte att bolaget straffats för hårt. Min lärdom: sälj direkt när du bestämt dig för att sälja, oavsett om du tror på bättre tider.
Även om jag vid några tillfällen - t ex då Shoprite -kunde ha agerat annorlunda, skulle jag inte säga att mina ”felbeslut” är fler eller större än tidigare år. Jag har också tagit några säljbeslut som visat sig helt rätt; Gruma, Brampton och Brasserie Cameroun, och köpt bolag som gått bättre än de jag sålt
Sammanfattningsvis, portföljen har gått trögt 2019, men starkt över en fyraårsperiod. Jag har presterat starkare än SIX portfolioindex samtliga år 2015-18. Det krävs en längre tidsperiod än innevarande år för att dra några större slutsatser.
Hur tänker du?
Sammanfattningsvis, portföljen har gått trögt 2019, men starkt över en fyraårsperiod. Jag har presterat starkare än SIX portfolioindex samtliga år 2015-18. Det krävs en längre tidsperiod än innevarande år för att dra några större slutsatser.
Hur tänker du?
Hej, bra resultat. För att kunna dra några slutsatser är nog en konjunkturcykel ett rimligt första intervall.
SvaraRaderaJag har heller inte allt samlat vilket är problematiskt. Hur gör du för att sammanställa portfölj-utvecklingen? Samlar du tex in allt i något excel-ark och beräknar eller hur går du tillväga?
Tack! Ja precis, använder numera ett excelark där jag varje helg räknar fram en ny punkt enligt "Time-Weighted Rate of Return – TWR"
Raderahttps://www.investopedia.com/terms/t/time-weightedror.asp
Hej, jag har kikat på TWR formeln och försökt göra samma sak. Men om jag tolkat formeln rätt så måste man vid varje transaktion veta hela portföljens värde(samtliga aktiers kurser vid varje transaktions-datum). Om man har väldigt många transaktioner under ett år blir det ett hästjobb att fylla i detta manuellt i Excel och det blir extremt många datapunkter att hålla reda på. Hur har du gjort? Har du någon slags automatik för att samla in alla aktiekurser per datum? Ett alternativ är ju någon slags portfolio tracker men jag har inte hittat någon som verkar bra ännu.
RaderaJag får den CAGR till 13,4 % vilket är riktigt bra tycker jag, grattis!
SvaraRaderaAtt sälja förlorare/tveksamma innehav som har svagt "business momentum" är nog vettigt tror jag om man inte tror att det är en tillfällig svacka. Jag tycker att jag själv blivit bättre på detta men jag har kvar ett antal surdegar som Pandora och PetMed Express i utdelningsportföljen fortfarande men som tur är väger dessa lätt totalt sett.
Min bästa globala portfölj de senaste fyra åren är Global Future med en finfin CAGR på nästan 20 % vilket jag är supernöjd över. Jag har tagit fasta på din konservativa syn på balansräkning och i nuvarande portfölj har 28 av 33 innehav nettokassa eller skuldsättning på < 1 x EBITDA. Däremot när det gäller värdering är jag beredd att betala höga multiplar för bolag med bra business momentum och portföljens P/E-tal ligger på hela 35 (ttm) och 29 (forward).
Så länge det går bra så skippar jag indexfonder iaf :-)
Tack! Ja där landar min beräkning också (värt att komplettera med!) Nej inte så tokigt över tid.
RaderaTycker också jag blivit bättre på säljbeslut, men är svårt, och kommer alltid att vara det. 20 % är ju grymt bra! Inte räknat, men skulle inte förvåna min värdering snittar hälften mot din.
Imponerande jobbat! Just att få en mer defensiv inriktning, få branschspridnjng och äga i andra valutor än SEK är starka skäl till att leta globalt. Så länge du avviker kraftigt från index, vilket du gör, kommer du (såklart) få en annan utveckling och jag är övertygad om att den är åt det bättre hållet.
SvaraRaderaDet svåra är om mycket ”flöden” går till index, storbolag och USA och om man inte är med på det racet så att säga. Men det är ju också en risk om flödena vänder.
Ska också bli bättre på att sälja förlorare och tänka mer på business momentum.
Tack! Ja vi har samma skäl där till vald inriktning! Vill gärna ha en portfölj som inte är lika sårbar vid stor nedgång som en indexfond, men som samtidigt fångar världsekonomins långsiktiga utveckling. Tittar man på grafen ser man att portföljen har ökat avståndet mot index i tider av allmän nedgång, t ex förra hösten.
RaderaHej där.
SvaraRaderaDet är ju bra resultat det där. Vill du ha lite mindre bekymmer med investeringarna och äga bara indexfonder så går dessa ungefär som dina aktier.
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A 54,52%
Länsförsäkringar Global Indexnära 62,64%
eller fonder som handlas i dollar
BGF Emerging Markets Eq Inc A2 USD 72,31%
MS INVF Global Opportunity A 109,09%
Jag investerar 100% just nu i fonder för att slippa vara ajour med marknaden och slipper därmed lägga ner en massa tid och ork som jag inte har nu för tillfället. Fonder är inte alltid fel för de flesta investerare (som jag).
Kör hårt
/Leva drömmen
Absolut går det att hitta fonder som har haft en fin utveckling. Man måste dock ha respekt för risken att ligga i investeringar med hög värdering (globalfonder har i dag stor andel högvärderade bolag, inte minsta nordamerikanska) som snabbt tappar sin höga värdering om många börjar sälja samma papper samtidigt.
RaderaOch tack, såklart!
Radera