Starka finanser är en viktig del när jag väljer vad jag vill investera i. För mig handlar det i grunden om riskminimering. Och i mina kriterier sammanfattar jag det här i två punkter:
”Stark balansräkning och historik av att prioritera återbetalning av lån framför t ex återköp av aktier”
Kassaflödet ska vara starkt. Det här har jag utvecklat i ett tidigare inlägg, men kortfattat är det viktigt att vinsten omvandlas till faktiska pengar som kan investeras eller delas ut. Kassaflödet visar bättre än något annat hur stark intjäningen är. En resultaträkning kan man alltid arbeta kreativt med (såklart inom definierade gränser), men ett kassaflöde är vad det är. Det gäller dels att generera vinst, men det gäller också att ta betalt, att inte ha för långa betalningstider från kunderna (kundfordringar), och att inte låta lagren växa.
Kassaflödet från verksamheten ska såklart vara positivt, och betala både löpande investeringar, utdelningar och återköp. Och jag vill att det ser ut så också historiskt, åtminstone 5 år tillbaka. Jag vill också att bolagen har en plan för hur man använder sitt kassaflödet. Ett bolag som t ex ena året gör en stor extrautdelning, och nästa år gör ett större förvärv på lånade pengar, har skadat sitt förtroende hos mig.
Skulderna ska vara låga. Och det kan såklart mätas på olika sätt. Helst vill jag att bolagen ska vara skuldfria, men ibland kan det kan också finnas goda skäl till att man i rimlig omfattning lånar till en större investering eller ett förvärv. Här har jag en tumregel: nettoskuld/EBITDA ska inte vara större än 1. Måttet ger en indikation hur tungt räntekostnaderna väger. Ett högt mått, och det kan bli jobbigt om räntorna stiger.
Leasing. Även om skulderna är låga, kan det finnas andra åtaganden genom leasingkontrakt av olika slag. Ska inte glömmas bort, men det är heller inte helt okomplicerat att analysera.
Kundfordringar och lager. Är mer intressant än man kan tro. Kundfordringar, dvs det kunderna är skyldiga företaget, kan ge en bild över ur starkt verksamheten går. Ökande kundfordringar kan tala för att man har svårare att sälja sina varor eller tjänster. För att det inte ska synas på omsättningen kan företaget då ge mer generösa betalningsvillkor till kunderna. Man bör hålla koll på nivåerna i balansräkningen, men också noterna om fordringarnas ålder. Blir fordringarna allt äldre kan det indikera att kunderna har svårt att betala, och nedskrivningar kan komma som slår på resultatet.
Lagrets utveckling är det också värt att hålla koll på. Ett växande lager visar att företaget producerar mer än man säljer. Det kan såklart bero på att man förbereder för en expansion, men det kan också handla om att man helt enkelt producerar för mycket, och hoppas på att marknaden snart ska vända. En längre trend här gäller det att vara vaksam på. Företaget kan tvingas rea ut eller i värsta fall göra nedskrivningar.
Det finns också annat i balansräkningen som man bör hålla koll på. T ex goodwill som inte bör vara för stor.
När jag analyserar tittar jag på en helhet. Bolag som brister i någon del har svårt att komma in i min portfölj.
Så gör jag, hur gör du?
Tack för att du delar med dig - din konservativa syn på skuldsättning är det som jag tar med mig i större utsträckning nu för tiden när jag kikar på bolag.
SvaraRaderaTack Stefan, och tack själv! Skuldsättning är verkligen viktigt att hålla koll på.
RaderaBra punkter! Sen tycker jag ksuldsättningstaket är väldigt konservativt, i och för sig kanske helt rätt när sämre tider kommer.
SvaraRaderaTack! Ja jag tycker ju det, och inte svårt att klara.
RaderaKan bara instämma i ovanstående talares kloka ord. Mycket bra inlägg.
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Stort tack Aktiepappa!!
Radera