torsdag 19 mars 2020

Coronakrisen - snart en valutakris?


Krisen går igenom olika faser. Förutom att viruset sprider sig uppstår nya obalanser på marknaderna, först var det oljan som föll som en sten när inte lika mycket behövs i Coronas spår, och med Opec och Ryssland som inte kunde komma överens om produktionen.

Nu är det valutorna som börjar röra på sig ordentligt, och det har ett par huvudsakliga orsaker, mycket förenklat: 

1. När börserna faller vill marknaden växla in i något säkert; förutom U.S.-dollar söker man sig till andra säkra valutor (safe heaven) som Schweizerfranc och japanska Yen. Valutor som SEK och NOK tappar direkt, men även större valutor som den australiensiska har tappat stort.

2. När den amerikanska regeringen nu går fram med ett mycket omfattande stimulanspaket behöver de låna mer; räntorna på statspapper stiger och det blir mer attraktivt att placera sina pengar där, samtidigt som viruset fortsätter att sprida sig...

Konsekvenser? Ja den tydligaste och riktigt farliga effekten kommer för svagare ekonomier och valutor med en svag historik. Pengarna strömmar ut, vilket kan knäcka de finansiella systemen, ungefär som skedde i Sverige i början av 1990-talet och något senare under samma årtionde vid Asienkrisen. 

En mycket knepig konsekvens av svängningarna på valutamarknaden är att lån i framför allt USD blir större och dyrare räknat i inhemsk valuta. Det här kan leda till en ond spiral som tillslut kan få centralbanker att tvingas höja räntor för att hålla sina valutor uppe, när de egentligen behöver sänka räntan  för att stimulera den viruspåverkade ekonomin. Några av oss kommer ihåg 500 %-räntan här hemma i början av 90-talet, och det var precis det här det handlade om.

Och för vissa länder är situationen redan en realitet, Libanon ligger redan risigt till, och nu är det framför allt oljeproducerande länder som är på fallrepet.

De sista man ska ha just nu är bolag med stor utländsk skuld,  i länder med valutor som kan haverera...


4 kommentarer:

  1. Finns inget nytt på aktiemarknaden. När amerikanska investerar upptäcker att det finns massor av fina investeringsmöjligheter hemma säljer man sin exotiska investeringar. Man vill hem. Givetvis vill en svensk på spanska solkusten hem till varje pris nu. När det gäller att konsumera sjukvård vill man hem till varje pris tro inget annat. Skulle vara kul att få lite input på detta "hem till gården" tänket. Bloggaren Gustav och blogginnehavaren är ju varma anhängare av att man letar investeringar i en global by.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lär det vara, och även jag börjar kika i USA. Det finns en hel del fint där nu till bra pris.

      Radera
  2. Japp!

    Finns massor i USA som är intressant. Tro inget annat.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ett case jag gått in försiktigt i. Riktigt fint bolag som slaktats av marknaden.

      Radera