söndag 14 maj 2017

Sålt allt svenskt - köpt vin, och en hemlighet. Kan du gissa?

 
Jag har under en längre tid minskat mina innehav i Sverige. Inte minst har Atlas Copco under året gått från att vara största innehav, till att vara det näst minsta. Och jag har fortsatt i den riktningen, för det är dyrt på Stockholmsbörsen. En numera inte ovanlig kommentar på bloggar och Twitter. Inte minst blir det tydligt när man tittar sig ut i världen. Men först en annan nyhet.

CanaDream köps upp, lämnar börsen. Sällan har jag blivit så besviken över någon aktieöverraskning som när jag läste nyheten att australiensiska Apollo köper ut CanaDream från börsen. Dessutom är premien usel, bara 7 % mot stängningskursen dagen innan. Jag ska inte sticka under stol med att CanaDream varit en av mina favoriter i portföljen. Lågt pris (p/e 8-9), mycket god tillväxt, och stabil ledning, är en svårmatchad kombination. Under resan till Kanada fick jag dessutom möjlighet att besöka bolagets verksamhet i Vancouver, och det stärkte min positiva bild av företaget. Allt som allt blev det trots allt en ok affär, har sålt 23 % över kursen för mitt första inköp.

Sålt Cloetta, köpt något nyttigare. Har länge gillat Cloetta, som funnits i portföljen en längre tid. Värumärkena är riktigt fina, och dessutom är det senaste förvärvet av Candy King mycket bra. Men den utveckling som aktien sett på senare tid kan knappast motiveras. Idag handlas den till drygt p/e 25 (justerat för nedskrivningarna i Italien), trots att den organiska tillväxten är minimal, och trots att lönsamheten faktiskt inte är fantastisk. Riktigt tydligt blev det när jag hittade ett fint och mycket nyttigare alternativ för sådär halva priset, i en annan del av den industriella världen. Mer om det den närmaste tiden. Min affär blev i alla fall bra: + 10 kr/aktie, eller inklusive utdelning +39 %.

Atlas Copco lämnar portföljen, Concha y Toro får större plats. Atlas Copco fick till slut lämna portföljen. Ska inte upprepa varför, men en helt ok affär blev det. Sedan ett av mina köp vid bottennotering vid Brexit har aktien stigit 100 kr eller runt 50 %. För de pengarna förstärkte jag mitt innehav i Concha y Toro, som jag bedömder har fin potential, men låg värdering.

 
Vad har jag köpt - kan du gissa? Vinn hallonbåtar! Vad är det då jag har köpt istället för Cloetta? En ledtråd till, av "På spåret-typ": ätbar mobiltelefon. Om någon lyckas gissa rätt - och det är svårt - väntar 400 g hallonbåtar från Cloetta. Svar här eller på Twitter. Om ingen klurar ut det blir det en ny ledtråd på onsdag. Lycka till!

14 kommentarer:

 1. Apple? Funderar på att öka i Toro jag med :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tyvärr fel.

   Klokt tror jag, inte mycket i den klassen man får för det priset :-)

   Radera
 2. Tror det är ett bra läge att sälja Cloetta. Löjligt övervärderad just nu med tanke på att tillväxten kommer från förvärv. Skulle de identifiera nya lägen till förvärv kommer de väl förvisso öka utdelningen något men den är redan låg och tillväxten i övrigt riskerar att stå och stampa med tanke på hur uppskruvade förväntningar många har baserat på historik. Lite samma sak med Kopparbergs.

  Jättefina aktier om man köpt dem till ett bra pris men jag tvekar inför att köpa till så hutlösa värderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med! Och det är som sagt lite så med Kopparbergs också, som jag till och från tittat på, men alltid landat i att värderingen är för hög. Det finns betydligt billigare inom dessa sektorer om man tittar utanför landets gränser...

   Radera
 3. Funderar på Lotus bakeries eller Amplify snack brands.

  Lotus är ett varumärke som känns igen från en hel del programvara för tidiga handdatorer och Amplify är ett ännu värre långskott då det är varumärket för Ubiquitis konsumentprodukter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tyvärr. Men Amplify Snacks var en riktigt bra gissning! Har en pytteliten post i min riskportfölj (där även spisplattorna finns). Testade popcorn och tortillachips i Kalifornien, och det kanske kommer ett inlägg :-)

   Radera
  2. Jaha, jakten går vidare då =).

   Radera
 4. Kanske att du då har gjort som jag och köpt General Mills?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej... Fler förslag? Vill så gärna dela ut hallonbåtarna.

   Radera