måndag 15 augusti 2016

Telekomunikasi Indonesia - nyhet som kan förändra förutsättningarna


Jag började mitt bloggande här för en tid sedan med ett längre inlägg om det indonesiska telebolaget Telekomunikasi Indonesia. Sedan dess har det också kommit en mycket fin kvartalsrapport som bara visar att det här är en riktig kassako. 

Idag kom dock en nyhet som kan få stora konsekvenser för företaget. Diskussioner förs nu i Indonesien om att tvinga företaget att släppa in mindre aktörer i sitt mobilnät. Detta kommer i grunden att påverka företagets förutsättningar att hålla sin mycket höga rörelsemarginal, som idag ligger på ca 35 %. Det här är i princip det dubbla mot vad andra teleoperatörer klarar att uppnå. En orsak är att man har ett mycket väl utbyggt nät på landsbygden där konkurrensen också är liten.  Kanske har det blivit politiskt känsligt med ett delvis statligt företag som tjänar så här bra, och kanske har man nått den punkt där kassakon måste offras.

Funderar nu starkt på att göra mig av med mitt innehav.

2 kommentarer:

Gustav sa...

Aj aj, inget bra ur bolagets perspektiv när lagstiftaren lägger sig i. Det kan bli en förändring i grunden men det är inte säkert. Frågan är väl hur de kompenseras för sina investeringar och hur mycket de andra måste betala, men en del av "moaten" försvinner nog tyvärr.

http://uk.reuters.com/article/us-indonesia-telecoms-idUKKCN10N0TA

Framtidsinvesteringen sa...

Ja tyvärr. Eftersom lagstiftare och ägare här är en och samma ska man nog inte ha för stora förhoppningar om bra kompensation. Regeringen byter pengar mot kred/mindre impopularitet från folket. Det här är politik.

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.