onsdag 1 januari 2025

Portföljen 2024: +34 %

Året är slut och har räknats samman: jag stannade på 34 % vilket jag är mycket nöjd med. De största innehaven presterade alla starkt, både till resultat och på börsen. Men mer om det. Valutan hjälpte till, och de valutor som bolagen är noterade i stärktes med i storleksordningen 5-10 %. 

Över 5 år ligger jag nu på +63 %. Six Portfolio Return index som jag länge jämfört mig mot ligger på +59,9 % över samma period. Skulle man placera in utvecklingen på Avanzas fondlista för tillväxtmarknader skulle jag av 93 fonder ta plats 4 för året och plats 9 på fem år. 

Sparandet i portföljen har varit minimalt och har framför allt lagts på amorteringar av bolånen. När räntorna nu sjunker är planen att minska på amorteringarna under 2025, för att istället kunna lägga mer i portföljen

Året som gått

Utdelningarna ökade med hela 48 % före skatt. Och det är generellt bolag med gott utrymme att dela ut, kanske ännu mer. Tittar man på de utdelningar som redan är aviserade så ser det bra ut även inför 2025. Omsättningen av bolag har varit liten. och värderingarna är fortsatt låga. För de 15 bolag som fanns i portföljen också för ett år sedan är genomsnittligt p/e-tal (viktat mot andel i portföljen) lägre än då eller strax under p/e 11. Sju bolag handlas under eller precis på eget kapital. 

Jag har sedan länge mina innehav spridda hos flera banker, och har under året också startat en depå hos Interactive brokers. Inledningsvis kom jag på det sättet åt Taiwan och Mexiko, och därefter har man under hösten lagt till Malaysia. 

Jag har under året haft ett  mycket litet innehav i Taiwan; Roundtop (tillverkare av svarvar och fräsar). Där var planen att jag skulle fortsätta att öka, men bolaget drog starkt som jag tidigare skrivit om. Därefter har jag fokuserat på Malaysia och jag har f n ett mycket litet innehav där. 

Italtile fick lämna. Förutom det jag skrivit om i inlägg under året har kakeltillverkaren mm Italtile (ZA) i december fått lämna portföljen efter 7,5 år (!); konkurrensen har ökat inom kakelproduktion i regionen, gasleveranserna är allvarligt hotade när leverantören Sasol i närtid slutar att leverera, och därtill har den tidigare VD:n storsålt under hösten. 

Tittar man på utvecklingen per bolag så är det annars få bolag som underpresterat. Framför allt är det de sydafrikanska bolagen som gått riktigt starkt under året, även Italtile. 

Årets vinnare är helt klart två sydafrikaner; Primeserv (bemanning) och Argent Industrial (litet industrikonglomerat med verksamhet också i Storbritannen). Både steg med 80-90 % under året i lokal valuta efter att ha presterat bra. Framför allt Argent har också varit omskrivna i sydafrikanska finansmedier. För Primeserv slog förvärv 2023 igenom i resultaten. Till det kan läggas ett bra år för Sydafrika som land när man under året fick en koalitionsregering och ANC blev tvungna att dela med sig av makten

Årets förlorare är chokladtillverkaren Delfi (SG), med huvuddelen av försäljningen i Indonesien. Efter ett par starka år har bolaget framför allt tyngts av höga kakaopriser. Tätt efter i bottenligan, finns Uni-charm Indonesia, del av en japansk koncern med samma namn och störst i landet på blöjor och bindor. Konkurrensen är stor och den senaste rapporten var mycket svag, men värderingen är samtidigt ordentligt nedtryckt. Strax efter kommer Micro-mechanics (SG), verktygstillverkare inom halvledarindustrin, som gick svagt även under 2023. Konjunkturen har varit fortsatt emot bolaget, även om en vändning har kunna ses på slutet. Kursen har också återhämtat sig på slutet, men jag kommer att fortsatt utvärdera innehavet under året. 

Årets sämsta beslut var helt klart försäljningen av Stemmer Imaging (DE), ett litet tyskt teknikbolag som bygger system inom Machine Vision Technology. Jag sålde när jag uppfattade utvecklingen på kort sikt som svag samtidigt som man gjorde en stor utdelning. Några veckor senare såldes bolaget med en helt ok premie till ett amerikansk investmentbolag. 

Tankar på kort sikt

Nya innehav i Malaysia. Min plan på kort sikt handlar om att plocka in ett eller två innehav i Malaysia där det uppenbart finns mycket fina värdecase med hög kvalitet. Jag har redan nu en handfull alternativ på listan som jag nu gräver mer på djupet i samtidigt som jag har en del av börsen att gå igenom. Som tidigare går jag igenom bolag för bolag.

Jag kommer framför allt också att titta extra noga på de (få) innehav med en värdering som ligger långt över genomsnittet för portföljen.

Tankar inför 2025

Sällan har ett år känts svårare att förutsäga. Om några veckor tillträder Donald Trump som president i USA och analytikerna förväntar sig åter ett rally på börserna. Trots att värderingarna är på rekordnivåer så görs det mycket optimistiska prognoser. Det är lätt att säga att riskerna är stora. Ja vad händer t ex FED väljer en mer försiktig bana i sina räntesänkningar?

Samtidigt är världen mer orolig än på länge; kriget i Ukraina, situationen i Mellanöstern, ett mer aggressivt Kina är sådant som var för sig kan få världen att skaka. Och såklart också världens börser. 

Min plan är att fortsätta samma strategi med en relativt begränsad omsättning i portföljen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar