söndag 17 februari 2019

Emerging Markers tar över! - Är du med?



För ett par år sedan bestämde jag mig för att förskjuta tyngdpunkten i portföljen från väst till öst. Grävandet som ledde mig dit sammanfattade jag i inlägget Asien för oss, Afrika för våra barn?. Där befolkningen växer, där medelklassen expanderar, där kommer också företagen att växa. Ja i alla fall är förutsättningarna mycket större. 

För ”globala fonder” handlar det dock fortfarande nästan bara om den gamla världen, om Nordamerika och Europa, och framför allt USA. Och då ska man såklart inte bortse från att många västerländska företag finns på plats i den nya världen. Men ändå, frågan är om man tagit höjd för den snabba förskjutning som nu sker? För på några årtiondens sikt kommer det att se helt annorlunda ut.

Mina senaste insikter på temat fick jag när jag nyligen läste delar av PWC:s nu några år gamla rapport: "The Long View, How will the global economic order change by 2050?" Och det  är verkligen en helt annan värld vi ser bakom hörnet!

Emerging markets växer dubbelt så snabbt.
Enligt PWC:s simulering kommer de sju ledande Emerging Markets, E7 (Kina, Indien, Indonesien, Brasilien, Ryssland, Mexiko, Turkiet) att fram till 2050 växa med en i genomsnitt dubbelt så hög takt (3,5 % vs 1,6 %) som de sju ledande industrinationerna G7 (USA, Kanada, Japan, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, och Italien). Hur den relativa placeringen mellan de respektive grupperna/länderna ser ut, beror på om man justerar för köpkraft eller inte. Men oavsett det, talar vi om ordentliga förskjutningar. Ser man till enskilda länder, kommer tillväxten att vara som störst i Vietnam, Indien, och Bangladesh.

När rapporten skrevs 2017 stod E7 och G7 för 37 % respektive 31 % av världsekonomin (justerat för köpkraft), 2050 kan E7 vara uppe i 50 %, och G7 nere i 20 %. Och för Europa kan det bli än mer dramatiskt; världsdelens andel av världsekonomin kan ha fallit från 15 % till 9 %.

Indonesien och Japan byter plats.
Lite i skuggan finns Indonesien. Betydligt mindre än Kina och Indien, och inte lika snabba i tillväxten som Vietnam, Indien och Bangladesh. Men man gör en jätteresa. Den totala ekonomi växer enligt PWC:s simulering (justerat för köpkraft) från nummer 8 idag, till nummer 4 2050, och byter därmed plats med Japans ekonomi. Samtidigt växer medelklassen så det knakar, och då är det en annan referens vi utgår från. Enligt en nu några år gammal beräkning (graf) ökar medelklassen (definierad som 10-100 USD/dag), från drygt 20 % idag till omkring 40 % 2030. Och för att nå dit investeras det t ex massor i den ordentligt eftersatta infrastrukturen.

Men åldrande befolkning även i Kina. Att Europa, men även Nordamerika, stagnerar med åldrande befolkningar är välkänt, men att utvecklingen är snarlik i Kina glöms ofta bort. Redan idag minskar den arbetsföra befolkningen, och 2050 kommer var tredje kines att vara över 65 år. Kina är inte den raket det varit, även om frågan såklart är större än så. För samtidigt som befolkningsutvecklingen stagnerar, förändras ekonomin i grunden, när landet blir ett tjänstesamhälle, där 70 % av tillväxten finns inom service. Och vad man ska investera i då? Ja det är en annan historia som vi får komma tillbaka till en annan vecka...

Hur tänker du kring Emerging Market? Kör du fondsparande, eller i alla fall något i PPM?

10 kommentarer:

  1. Min globala multi strategi har väl knappt 20 % EM men jag avser att öka andelen givet att jag hittar fler vettiga case.

    SvaraRadera
  2. Väldigt viktigt perspektiv. Jag tror på att hitta vettiga bolag i tillväxtmarknader, för att få en hög exponering mot de länderna. Länder i väst med verksamhet där skulle också gå, men ofta är det svårt att få hög andel av den där lokala exponeringen man vill åt.

    Vissa länder tycker jag är hyfsat givna. Men ger man sig iväg åt Turkiet eller Brasilien tycker jag det blir (ännu) svårare att veta vad man gör, och resan kan bli väldigt skakig på vägen. Kör oftast med de tidigare brittiska kolonierna (Australien, NZ, Singapore etc) för att få hög asienexponering eftersom du mycket lättare hittar bolag med hög andel asien där.

    Skulle vilja köpa ännu mer exotisk och hoppas att t.ex. Indien eller Vietnam någon gång öppnar för direkthandel via svenska aktörer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer! Utesluter även Ryssland, av ungefär samma skäl som Brasilien och Turkiet. Annars är de gamla brittiska kolonierna favoriter här också, har stabila regelverk. Vietnam och Indien en dröm såklart!

      Radera
  3. Även om Emerging markets växer är 3,5 % i "medvind" tillräckligt för att göra något större avtryck i mitt intresse när målet är att hitta bolag som växer med kanske 10-50 % per år.

    Det som däremot fångar mitt intresse är när man hittar bolag som antingen är globalt konkurrenskraftiga men undervärderade pga tidvisa Emerging markets rabatter eller där bolaget är verksamt inom en bransch som är mogen i Västvärlden men i tillväxt på tillväxtmarknader. Där tycker jag du gör ett bra jobb med Italtile, Shoprite och liknande bolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, den största fördelen är såklart att det är mycket lättare att hitta under radarn.

      Sen ska det inte underskattas att det är lättare att hitta snabbväxande bolag på marknader som växer, än där de krymper. Men visst, rätt bolag i väst som hittar rätt nischer, eller lyckas erövra marknader i öst är också intressanta.

      Radera
  4. Hej,

    Jag är också bullish till Asien (Särskilt Indien, Vietnam). Med det sagt så tror jag inte att tillväxtmarknader endast kan förlita sig på demographic dividend i framtiden. Billig arbetskraft på tillväxtmarknader är inte längre en lika central konkurrensfördel i 4:e industriella revolutionens tidsålder. Automation/AI/Robotik etc kommer på sikt ersätta många enklare jobb vilket ökar betydelsen av att länder satsar på humankapital/utbildning.
    Enligt World Economic Forum - Human capital report 2017 dominerar Nordamerika/Europa/Östasien men följande länder på Emerging markets rankas ändå relativt bra;

    #16 - Ryska federationen
    #33 - Malaysia
    #34 - Kina

    Både Malaysia och Kina ligger tex redan före Spanien/Italien/Grekland och fortsätter göra framsteg.
    Jag är långsiktigt bullish till kinesisk tjänstesektor(tex resetjänster etc) samt sektorer som gynnas av premiumization men är inte lika positiv till massmarknadsprodukter pga av Kinas mycket dåliga demografi. Jag är bullish till defensiva konsumentvaror, banker, försäkring i länder med demographic dividend såsom Indien, Vietnam, Filippinerna, Malaysia, Indonesien. Enligt Deloittes senaste rapport om länders konkurrenskraft inom tillverkning är flera länder i Sydostasien och sydasien på stark frammarsch. Deloitte lyfter också fram betydelsen av humankapital (Tillgången på ingenjörer är över medel och man fortsätter få fram fler studenter som tar examen inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) för att fortsätta förstärka sin konkurrenskraft (Bristande Kvalité på utbildningen är däremot en fortsatt utmaning för många länder)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Indien och Vietnam är helt klart favoriter här också! Synd bara att de inte går att komma åt annat än genom ADR eller fonder.

      Tror inte heller att det är kostnadsläget och tillverkningsindustrin som är det intressanta, i längden är det deras satsningar på utbildning och forskning, och infrastruktur, som gör att de växer. Och såklart en betydligt bättre demografi, i alla fall de närmaste årtiondena, och i de flesta länder.


      Intressant kommentar där om banker mm, där har jag gjort bedömningen att Indien och Indonesien är så tidigt i utvecklingen att de fångar utvecklingen. Men ska funderat något varv på det...

      Radera
  5. Hej
    Spp emerging markets sri är min favorit.
    Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rätt bra avgift för en Emerging Markets-fond. Men lite för indexnära för min smak. För många välkända bolag med hög värdering.

      Radera