onsdag 18 juli 2018

Dryckesbolag hett i hettan?

Oj vilken värme, ja så varmt att man nästan får värmeslag! Efter att ha sett den tomma dryckeshyllan i livsmedelsbutiken är det lätt att inse: det här kommer synas i en del resultaträkningar i Q2... Men vilka är då (dryckes)bolagen?

CarlsbergEtt av de ledande dryckesbolagen här hemma med ett brett sortiment, här finns t ex Pripps blå och Ramlösa. Västeuropa dominerar omsättningen stort, och en riktigt bra sommar i Norden bör helt kart synas i Q2. P/e 20 och ingen tillväxt känns annars inte så värst intressant, även om man då också får del av en fin verksamhet i Malaysia, som är värd ett eget inlägg.

Kopparbergs säger såklart många, och nog borde företaget med sådär 25-30 % av försäljningen i Sverige få en liten kick av hettan. Dessutom har man en betydande försäljning i Storbritannien där vädret också på sina håll kan inbjuda till fin försäljning. Ska inte ge mig på att analysera bolaget mer än att konstatera att rapporterna är fortsatt snåla på info, och till p/e runt 25 är jag (utifrån det lilla jag sett) inte alls intresserad.

En snabbtitt på den brittiska väderkartan gör inte bara Kopparbergs intressant, även ett bolag som A G Barr, med starkt varumärk som Rubicon. Dessutom med "narrow moat" enligt Morningstar. Hettan kan nog synas även här för Q2, i bolaget som annars växer rätt trögt och värderas ungefär som Carlsberg.

Fever tree är en annan britt som kan gynnas av värmen: snabbväxande premiumtillverkare av tonic mm, har "wide moat" enligt Morningstar. Finanserna är fina, lönsamheten mycket god, men priset är också högt, och sjunker inte i mina ögon tillräckligt snabbt. Är också rädd att värderingen påverkas av att det är en "hipp" sektor. 

Det här var bara några snabba rader, sånt som fanns i huvudet. Det finns säkerligen många fler, och även andra branscher... Kanske lite glass? 

Vet du något hett? 

Allt gott från hängmattan. 

5 kommentarer:

  1. Jag är väldigt nöjd att en tredjedel av portföljen består av, sedan gammalt, aktier i åländska bryggeriet Stallhagen. Vidare finns Amalias Limonad (också Åland), skånebryggeriet Brygghuset Finn och en skvätt Alvestaglass. Jag förväntar mig fyra bra rapporter i år...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Och vilka häftiga bolag, ska jag titta på.

      Radera
  2. Det finns ju två rätt stora listade spelare på den nordiska marknaden som du inte nämnt, Royal Unibrew och min favorit Olvi.

    SvaraRadera
  3. Aktieingenjören21 juli 2018 kl. 09:20

    Jag är rätt skeptisk till Fevertrees moat. I Tyskland och Österrike finns hela hyllor med lyxläsk, Tonics osv. Fevertree har skapat en produktkategori som inte fanns i UK men den hänger mycket på gin-trenden och liknande bryggerier finns redan i de flesta länder.

    SvaraRadera