söndag 3 december 2017

Micro Mechanics - ett ”litet” verktygsföretag


Jag investerar i bolag där jag slipper ta ställning till kommande teknikskiften. Helt enkelt vill jag undvika bolag vars starka marknadsposition bygger på produkter som snart kan gå ur tiden. I värsta fall snabbt, och i alla fall svårförutsägbart när. Svenska Facit var världsbäst på mekaniska räknemaskiner, finska Nokia dominerade den tidiga mobiltelefontillverkningen. Båda gjorde ödesdigra felbedömningar, och båda förpassades på ett brutalt sätt till historieböckerna. Facit vägrade att se de japanska miniräknarna, eller satsade i alla fall inte tillräckligt, Nokia trodde inte på smartphones. Därför finns inte elektronik i min portfölj. Jag har inte kunskapen att förutse teknikskiften, och vill inte gå på pumpen.

Micro Mechanics tillverkar verktyg och kritiska komponenter för halvledarindustrin, som i sin tur tillverkar komponenter som finns i all vår elektroniska utrustning. Det handlar om verktyg mm för framställning av halvledarplattor, och för tillverkning och testning av halvledarkomponenter. Verksamheten startade 1983 i Singapore och har större delen av tiden vuxit med en fin stabilitet. Produktion finns nu i fem länder: Singapore, Malaysia, Filipinerna, Kina och USA, och halva omssättningen finns i Kina och Malaysia.


  • 2003-2008. Företaget börsnoteras 2003, och några år av riktigt stark utveckling följer. Omsättning nästan fördubblas under perioden, och vinsten mer än fördubblas.
  • 2009-2011. Finanskrisen 2009 slår hårt på både omsättning och vinst, men utvecklingen vänder snart uppåt igen.
  • 2012-2014. Utvecklingen går trögt, företaget talar om ökad konkurrens, och osäkerhet runt om på marknaderna. Utvecklingen ser dock inte ut att bero på lägre efterfrågan på halvledare generellt. 
  • 2015- . Åter en period av stark utveckling. Det senaste kvartalet var extremt starkt, omsättningen ökade över 30 %, vinsten över 50 %. 

Vad gör mig intresserad?

Fångar behovet av halvledare, undviker skiften och konsumentmönster. Halvledarindustrin växer, sakta men säkert, och i genomsnitt med några procent per. Företagets produkter behövs dessutom oberoende av vilken teknisk produkt det handlar om. Det här har gjort att man kunnat växa oberoende av om det handlat om smartphones eller Nokias gamla tegelstenar. Som ägare behöver jag inte fundera över vart tekniken tar vägen, och vart kundströmmarna går, så länge halvledarna behövs och företaget åtminstone behåller sina marknadsandelar

Hög lönsamhet, stark marknadsposition? Lönsamheten är god (ROE 27 %) samtidigt som tillväxten varit och är fantastisk. Allt detta talar för att man gör något rätt, och har gjort under en lång tid. Ett djupt teknikkunnande verkar finnas, och kundbasen förefaller vara bred med 600 aktiva kunder. Dock saknas infon  om marknadsandelarna. Konkurrenterna finns, men är enligt företaget få, i alla fall i Asien,  och dessutom sägs ingen ha bredden som Micro Mechanics. Kanske en konkurrensfördel i sig? Vid en titt här hemma förefaller Sandvik att i någon mån överlappa.


Fin historik, stark balansräkning, rimligt pris. Historiken är stark, omsättningen ökar stabilt, balansräkningen saknar räntebärande skulder. Vissa hyreskontrakt finns dock. Lönsamheten imponerar som sagt, trots att 1/3 av tillgångarna är kassa. Kassaflödet betalar allt, och ökar på kassan. 50-60 % av vinsten delas ut och räcker till 3-4 % i direktavkastning. Priset p/e 17-18 kan jag inte se annat än som attraktivt. 

Prisad ledning, ledarskap som äger. Micro Mechanics kontrolleras av grundaren och VD:n Chris Borch, men också övriga ledande befattningshavare, har betydande aktieinnehav. Företaget har dessutom ett antal gånger prisats av Singaporebörsen (inom kategorin smalcap <300 miljoner Singaporedollar) både för ledarskap (best managed board, senast 2017) och för transparens och investor relations.

Vad gör mig tveksam?

Utanför min bekvämlighetszon. Jag känner mig inte helt övertygad att jag i alla delar kan bedöma händelserna i sektorn och företaget. Finns det någon punkt i halvledarnas utveckling där företaget kan få problem, t ex? Redan i analysen ser jag mina begränsningar, jag har t ex svårt att värdera hur spelplanen i alla delar ser ut, vilka som är konkurrenter i olika delar osv.

Har man moat? Hur starka är konkurrensfördelarna, och hur mycket handlar företagets fina utveckling om att man seglat på en positiv trend? Består konkurrensfördelarna den dag marknaden viker? Något som talar till företagets fördel är att man klarade finanskrisen utan förlustår, och med bara ett litet hack i tillväxtkurvan 2009. Redan 2010 var omsättningen större än 2008. Utvecklingen 2012-14 visar dock på att man lever på en mycket konkurrensutsatt marknad.

Jag har köpt en post på ca 8 % av portföljen. Utveckling, pris, och möjligheten att fånga teknikutvecklingen utan att behöva bedöma kommande teknikskiften tilltalar mig. Lönsamhet och historik talar för att man gör mycket rätt, och får kompensera för svårigheterna att värdera spelplanen och konkurrensen.

Aktien handlas på börsen i Singapore, vilket ger maxcourtage, dessutom gäller förvaring i traditionell depå. Men ingen källskatt kompenserar!

Vad säger du?

6 kommentarer:

  1. För svårt och konjunkturkänsligt för mig vilket i kombinationen med dess exotiska status gör det till en no go för mig om inte priset blir exceptionellt lågt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konjunkturkänsliga: ja absolut, när försäljningen av elektronik sjunker, minskar produktionen av halvledare och färre verktyg behövs. Samtidigt, över tid växer behovet av halvledare oavsett vilken elektronik det handlar om.

      Svårt: Nej, fysiken bakom halvledare är inte att leka med, och visst sätter det någon slags ribba. Finns det utvecklingssteg av halvledare som de kan ha svårt att klara? Jag nöjer mig med att historiken är stark, och att jag på ett grundläggande plan förstår spelplanen (bättre tycker jag än t ex it och bioteknik, och det är dessutom mitt enda verkliga teknikbolag.)

      Exotiskt: nja.Majoritetsägaren/grundaren/VD:n är från Kalifornien, Singapore är ett av de mer välutvecklade länderna i Sydostasien, bolaget har produktion även i USA, och producerar för elektronikindustrin i Asien där västerländska företag köper/producerar. Skulle nog säga att ett bolag som Apple då är lika exotiskt.

      Radera
  2. Mycket spännande bolag. Jag är inte långt borta från köp, men det som hindrar mig i dagsläget är bristande förståelse för produkterna/branschen och hur de står sig i konkurrensen globalt. Om jag greppar bolaget bättre framöver så kan det bli köp. För mig är de lite som "LiveChat" (=kanske för svåra att bedöma) men här är det svårt på ett annorlunda sätt eftersom det gäller produkt/konkurrens/positionering på globala marknaden.

    Men väldigt fina nyckeltal och gedigen historik med hög lönsamhet. De faller lite på målsnöret och det är mycket jag gillar här. Asien och halvledare kan vara framtiden och här är ett tråkigt snabbväxande under radarn-bolag i den sektorn. En favorit-tråkfond, Mawer, har också varit inne i bolaget i ca 10 år och det är i mina ögon tecken på hög kvalitet (men de har utan närmare motivering sålt i år).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo lite som jag skrev ovan, och du har ju din kvot i LiveChat, som jag nog tycker är ännu svårare att bedöma.

      Intressant där med fonden, sånt bekräftar kvalitet.

      Radera
  3. Trevlig analys!

    Det här är ett bolag som bör kunna rida på Internet of Things vågen. Jag har länge velat ha en exponering mot IoT och var tidigt inne på att investera i Altium men den värderingen drog iväg innan jag han bilda mig en tillräckligt bra uppfattning.

    Det här bolaget har jag läst mycket om sen du tipsade om det och det tickar väldigt många av mina boxar. Kommer troligtvis med en egen analys så småningom :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack, och vad kul att du också investerat! :-) Altium också ett intressant bolag, men tycker själv det är svårare, dessutom har ju värderingen dragit iväg.

      Ser fram emot din analys av mm!

      Radera