söndag 21 maj 2017

Handla exotiska aktier: inte svårt, (ofta) inte dyrt


Fram till för ett par år sedan handlade jag bara med nordiska aktier. Att handla utanför Norden var för mig likhetstecken med höga courtage och telefonorder. Det var först när Avanza sänkte courtaget på digital handel i Nordamerika, som jag på allvar började att titta utanför Norden. Snart insåg jag att det i Kanada fanns mycket mer än naturresurser, och att USA också var ingången till mer exotiska innehav. För det behöver inte vara varken dyrt eller krångligt att handla exotiska aktier.

Börsnoterade ADR - enklast och billigast. ADR står för American Depositary Receipt, och är en aktie som handlas i USA, och som representerar ett visst antal aktier i ett annat land. Dessa är normalt utgivna i samförstånd med företaget. Det här är aktier som man handlar precis som vilka aktier som helst i USA, hos Avanza, Nordnet och Nordea med courtage från 1 USD. Att de räknas som USA-noterade gör också att de går att handla i en ISK eller Kapitalförsäkring. Källskatten är densamma som i ursprungslandet, och den kan man få tillbaka, under vissa förutsättningar, Gustavs aktieblogg har t ex beskrivit det bra. Särskilt värt att nämna: har man underskott av kapital är det max 500 kr i avdrag för källskatt som gäller.

Utbudet av börsnoterade ADR (se sammanställning per land) varierar från land till land, och det handlar i regel om större företag. Jag har fyra aktier av den här kategorin: Concha y Toro (vin, Chile), Femsa (detaljhandel/dryck, Mexiko), HDFC bank (Indien), och Infosys (IT-konsult, Indien).

OTC och noteringar i Tyskland/London - telefonhandel till överkomligt pris. OTC är en förkortning för "Over the Counter", som är en handelsplats för aktier som inte uppfyller de krav på t ex rapportering som gäller för notering på USA-börserna. Dessutom slipper företagen de kostnader som följer med en börsnotering. På OTC kan det handla om både direkta köp av aktier och ADR. En hel del matnyttig information finns på OTC:s hemsida, där man också kan söka på vilka aktier som finns tillgängliga.

Handel via OTC öppnar upp för långt fler utländska alternativ, även om omsättningen av aktier ibland kan vara liten. Kostnaden är också överkomlig, handel via Avanzas telefonhandel kostar från 18 USD. Hos Nordnet finns vissa OTC sökbara, men går inte att handla vare sig digitalt eller per telefon. En nackdel är att handel i ISK eller kapitalförsäkring inte är möjlig. Jag har tre innehav som handlats på det här sättet: Shoprite (detaljhandel, Sydafrika), Bank Rakyat (Indonesien), och A2 milk company (Nya Zeeland)

Handel i Tyskland och London har jag själv ingen erfarenhet av, men det handlar i alla fall på Avanza om telefonorder, och ungefär samma prisnivå som i USA. Om jag har uppfattat rätt så går dock dessa  att handla i KF och ISK. Hos Nordea kan man också handla i London digitalt, men jag har inte studerat utbudet närmare.

Telefonorder av exotiska direktnoteringar. Här har åtminstone Avanza ett rätt så stort utbud med handel i Australien, Filippinerna, Hong Kong, Indonesien, Japan, Malaysia, Nya Zeeland, Singapore, Sydafrika, Thailand, och Turkiet. Courtaget startar dock på 749 kr, utom för Australien, där startpris är 59 AUD (knappt 400 kr). För övrigt ett intressant land med många spännande noteringar. Även här är det tyvärr dock bara aktiedepå som gäller. Jag har två direktnoteringar som hör till den här kategorin:  Unilever Indonesia, och Scales Corp. Ltd (NZ), äppelodlare mm.

Hur mycket ska man då lägga på courtage? Det beror såklart på hur långsiktig man är. För ett mångårigt innehav kan jag själv tänka mig att betala uppåt 2 %, och jag har vid något tillfälle gått över det. Jag tänker då i relation till vad många exotiska aktiefonder tar procentuellt per år. Jag tänker dessutom på investeringen i sin helhet. Om jag har två likvärdiga företag, ett här hemma och ett exotiskt, men där det exotiska har en betydligt lägre prislapp, är det då helt orimligt att betala ett par % extra i courtage? Nej jag tycker ju inte det, och jag tror dessutom att risken på totalen blir mindre. Lågt pris = lägre fallhöjd. Sen har man ju såklart också att ta hänsyn till skattevillkor och valutarisker.

För egen del är jag helt övertygad om att jag har fått en bättre portfölj än om jag fortsatt att begränsa mig till Sverige och övriga Norden. Hur tänker du? Vad skrämmer dig med utländska/exotiska aktier?

2 kommentarer:

  1. Det som begränsar mitt intresse är främst tidsåtgången. Jag har börjat fila på mallar för Morningstarsdata men föredrar att arbeta med Börsdata-data vilket gör Norden till mitt fokusområde.

    Sen blir jag så klart sugen på bolag som du och Gustav tar upp. Rent generellt är det främst de lite mindre exotiska bolagen (t.ex. Londonnoterade Somero) som lockar.

    Utifrån mina investeringskriterier skulle t.ex. tejpbolaget och Bank Rakyat också vara intressanta men courtage, skatt och bevakningssvårigheter gör att jag än så länge avstår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så att det tar lite mer tid, men tycker att det finns så mycket intressant att det är svårt att låta bli. Morningstar har mycket bra data! Även om jag oroar mig för deras nya sida som dyker upp ibland, och som inte verkar ha samma fina data...

      Rakyat finns på OTC med ovanligt bra omsättning. Visst det blir handel per telefon, men ändå betydligt lägre courtage än handel i Indonesien. Tycker dessutom att de har förvånansvärt bra rapportering. Sen krävs det såklart mer att följa nyhetsflödet.

      Tejpbolaget imponerar! Skulle köpt om jag inte redan låg så tungt i Indonesien.

      Radera