söndag 30 oktober 2016

Lågutdelare till högutdelare - hur lång tid tar det?


Uppfattar att många söker hög direktavkastning på sina aktier. Om man hårdrar det lite, aktier med hög direktavkastning uppfattas av många som stabila och säkra investeringar. Så kan det såklart vara, men det är långt ifrån självklart, och många gånger kan det vara precis tvärtom. Hur som helst, för mig är det tidsperspektivet som avgör. Om jag på några års sikt vill ha en fin återbäring på kapitalet tittar jag kanske på en högutdelare. Men vill jag bygga en utdelningsportfölj som om 15-20 år ska ersätta lönearbete, då bör utgångspunkterna vara helt andra.

Men kan inte ett företag som delar ut också växa? Jo visst, men antingen i långsammare takt, eller med hjälp av mer lånat kapital. Att växa kräver kapital, och delar man ut mer, har man mindre att återinvestera. Så enkelt är det. Och att låna kostar ränta, och ökar risken. Så är det också.

Om man tittar på företag som växer, och som kan förmodas göra det under lång tid framöver, hur snabbt ökar då direktavkastningen? För att illustrera har jag räknat på hur direktavkastningen utvecklats för en ägare som i januari 2006 köpte aktier i några av mina innehav. Företagen befinner sig inom olika branscher, har olika nivåer på direktavkastningen, och har historiskt ökat utdelningen i olika takt:

Atlas Copco. En stabil utdelare som inte höjer varje år, men som heller inte sänkt på flera årtionden. Normalt har man delat ut 45-55 %, men något mer på slutet , och man har en direktavkastning på runt 3 %. Tittar man på det senaste årtiondet är den genomsnittliga höjningen av utdelningen 11-12 % per år.

Andrew Peller. Kanadensiskt vinbolag och stabil utdelare som delat ut sedan slutet av 1970-talet,  och som delat ut mer för varje år det senaste årtiondet. Direktavkastningen ligger på låga 1,5 %. Tittar man på det senaste årtiondet är den genomsnittliga höjningen av utdelningen 7-8 % per år. Normalt har man delat ut 35-50 %, och det finns inte någon tydlig trend under perioden.

HDFC bank. Snabbväxande indisk bank som delar ut mindre än 20 % av vinsten och ger långt under 1 % i direktavkastning. Normalt har man höjt utdelningen med över 20 % per år. Vissa år mer, andra år något mindre.

Starbucks. Började att dela ut först 2010, men har sedan höjt utdelningen i snabb takt, de flesta år med runt 20-25 %. Direktavkastningen är 1,5 %. Utdelningsandelen ligger på 30-40 % och har ökat.


Den som köpte Atlas Copco 2006 har idag en direktavkastning på nästan 10 % mot inköpskursen, och har alltså en direktavkastning som är lika hög som högutdelande truster i Nordamerika. Men då äger man ett starkt industriföretag, som lär fortsätta att genera ökande utdelning.

Starbucks, som betraktas som en lågutdelare, har på bara 6 år nått en direktavkastning på ca 5 %. För Starbucks har jag som ni tidigare kunna läsa också gjort en framtidsprognos. Även med en utveckling som är betydligt sämre än det senaste årtiondet, kan en ägare som köper idag mycket sannolikt ha en direktavkastning på närmare 10 % om drygt 10 år.

Vad jag vill visa med det här inlägget är att vi inte talar om någon extrem långsiktighet, inte någon livstid, för att se tillväxtaktier med låg eller måttlig utdelning att bli till högutdelare. Särskilt tänkvärt är hur lågutdelarna snabbt arbetar sig upp i direktavkastning, om de bara håller i sin utveckling. Den som t ex investerade i HDFC bank 2006 har idag en direktavkastning på 6-7 %.

7 kommentarer:

  1. Det jag kan tycka är relevant i såna här jämförelser är hur mycket pengar du i slutändan får efter 10-15 år om du väljer lågutdelare med hög tillväxt eller högutselare med låg tillväxt. Vad tjänar du mest på? 1% DA med 15% tillväxt eller 5% DA med 5% tillväxt? Något att ta hänsyn till :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Och kan vara värt ett eget inlägg framöver där man räknar på teoretiska scenarier :)

      Radera
  2. Bra inlägg! Funderar i liknande banor på vad bolagen har gett sedan start eller kommer att ge om ett antal år. Intressant att även lågutdelare kan bli högutdelare. Ställt på sin spets kan det tyda på viss otålighet att köpa dagens högutdelare. Allt beroende på sparhorisont och inriktning förstås :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja precis, otålighet är en bra sammanfattning. Och det är verkligen inte alltid lätt att behålla en aktie så länge som historiken sen visar att man borde ha gjort...

      Radera
  3. Hej!

    Riktigt bra inlägg! Mycket inspirerade då jag själv satsar mycket på lågt utdelande bolag med start tillväxt. Bland annat Starbucks!

    Må väl!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar så mycket!

      Där tänker vi lika. Är helt övertygad om att Starbucks kommer att bli en högutdelare för oss som är med nu och håller ut.

      Ha det!

      Radera
  4. Hej, ha läst dina inlägg om HDFC, mycket intressant! Investerar du i aktien direkt i Indien eller via deras notering på NYSE?

    SvaraRadera